z
Ο πρίγκιπας της δυτικής όχθης που έγινε Βασιλιάς της Ευρώπης
Κατηγορία : Αθλητικά / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2016-12-27 16:00:00

Βαγγέλης Μάντζαρης: Από το ΓΣΠ  στην κορυφή της Eurolegue

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Αν ήταν άλλος στην θέση του σίγουρα δεν θα περπατούσε αλλά θα «πετούσε», δεν θα είχε επαφή με τον κόσμο.

Αντίθετα ο Βαγγέλης Μάντζαρης παρά τα απίστευτα κατορθώματα του κρατά χαμηλούς τόνους, τηρεί σιγήν ιχθύος και συνεχίζει να κατακτά ένα προς ένα τα όνειρα του.

Ο νεαρός γκαρντ του Ολυμπιακού γέννημα θρέμμα Περιστεριώτης στα 26 του χρόνια έχει κατακτήσει 2 πρωταθλήματα Ευρώπης  ενώ έχει παίξει και σε έναν ακόμη τελικό που η ομάδα του και ο ίδιος δεν γεύτηκαν την χαρά της νίκης.

Η συμμετοχή σε 3 τελικούς που οι 2 απ’ αυτούς οδήγησαν στο πρώτο σκαλί του βάθρου δεν θεωρείται απλά επιτυχία, αλλά ευλογία!

Μάντζαρης: Η σταθερή ανερχόμενη δύναμη

Φέτος στην πιο απαιτητική διοργάνωση της Euroleague  -που θυμίζει πρότυπο NBA- ο 26χρονος γκαρντ είναι ο πιο σταθερός παίχτης των πρωταθλητών Ελλάδας.

Λέτε  να αρχίζει να φέγγει ακόμη περισσότερο το αστέρι του και να είναι η χρονιά που θα τονίσει την μπασκετική του ταυτότητα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ;

Ο χρόνος θα το δείξει… Άλλωστε ο Βαγγέλης Μάντζαρης δεν έφτασε τυχαία σε αυτό το επίπεδο. Δούλεψε σκληρά από τότε που έπιασε για πρώτη φορά στα χέρια του την πορτοκαλί μπάλα με τα σπυριά…

Από την Τζων Κέννεντυ και το  ΓΣΠ στο λιμάνι και τον Ολυμπιακό

Το 1997 μόλις 7 χρονών ο Βαγγέλης Μάντζαρης περνά τις πύλες των ακαδημιών του ΓΣΠ ακολουθώντας τον αδερφό του Αντώνη. Ήταν οι εποχές που το Περιστέρι μεσουρανούσε στο μπάσκετ και η παρουσία του στην Α1 ενέπνεε πολλούς πιτσιρικάδες να ασχοληθούν με το μπάσκετ. Ο Βαγγέλης και ο Αντώνης ξεχώριζαν από τότε… Τα χρόνια πέρασαν και τα δύο αδέρφια ένωσαν το DNA τους με αυτό του ΓΣΠ. Μάλιστα ο Αντώνης ήταν και ο αρχηγός της ομάδας.

Ο μικρός Βαγγέλης όμως το 2010 (ήταν μόλις 20 χρονών) με τις εμφανίσεις του και την μπασκετική νοοτροπία του έκανε τους σκάουτερ των μεγάλων συλλόγων να «μονομαχήσουν» στο μεταγραφικό παρασκήνιο για να το αποκτήσουν και να φέρουν τον point guard του Περιστερίου από την Α2 στην αφρόκρεμα της Α1.

Τελικά η πρόταση ήρθε από τον Ολυμπιακό.  Ο Βαγγέλης έριξε άγκυρα στο λιμάνι και στις επιτυχίες.

Οι τελικοί σε Ευρώπη και Ελλάδα που έγραψαν ιστορία

Όπως ήταν φυσικό ο νεαρός όταν πήγε στον Ολυμπιακό δεν είχε ρόλο βασικού.

Προπονητής τότε ο Ντούσαν Ίβκοβιτς.

Ο Βαγγέλης όμως κατάλαβε που ήταν, έσφιξε τα δόντια και δούλεψε πολύ και η δουλειά του αυτή ανταμείφθηκε με τον θρόνο της Ευρώπης αλλά και της Ελλάδας, αφού ο Μάντζαρης μαζί με την υπόλοιπη ομάδα έδεσαν και εκθρόνισαν τον Παναθηναϊκό από την μόνιμη θέση του πρωταθλητή Ελλάδος.

Στον τελικό της Κωνσταντινούπολης τον Μάη του 2012 ήταν από τους πρωτεργάτες της -ιστορικής- αντεπίθεσης του Ολυμπιακού που γύρισε από την κόλαση των -20 και με το χουκ του Πρίντεζη το τελευταίο δευτερόλεπτο έφερε την κούπα στο λιμάνι. Μετά από απαιτητική χρονιά ο Ολυμπιακός υπό τις οδηγίες του Γιώργου Μπαρτζώκα έφτασε ξανά στον τελικό της Ευρώπης, αυτή την φορά στο Λονδίνο. Με τον τίτλο του outsider άλωσε την βρετανική πρωτεύουσα και έκανε το repeat στους τίτλους.

Και η επόμενη χρονιά η σεζόν 2014/2015  επιφύλασσε στον Ολυμπιακό και τον Μάντζαρη έναν ακόμη τελικό της Ευρωλίγκας. Αλλά εκεί η Ρεάλ πήρε το αίμα της πίσω από το Λονδίνο και στέφθηκε εκείνη πρωταθλήτρια Ευρώπης. Μα για τον Μάντζαρη δεν χωρούσαν δάκρυα αφού το μπάσκετ που έπαιζαν και παίζουν είναι υψηλού επιπέδου.

Πήρε το αεροπλάνο και από το Λονδίνο ζαλισμένος ξέσπασε πάνω στον Παναθηναϊκό νικώντας τον 3-0 στους τελικούς.
Αυτό έγινε και το Μάη που μας πέρασε  έχοντας καταλυτική επίδραση στο τελευταίο παιχνίδι ο Μάντζαρης, αφού με δικό του τρίποντο -και ενώ ο Ολυμπιακός έχανε για τρεις- έστειλε το ματς στην παράταση και τελικά ή ομαδα του νίκησε κατακτώντας το πρωτάθλημα για δεύτερη συνεχή χρονιά (με το σουτ του Σπανούλη το τελευταίο δευτερόλεπτο).

Ο τραυματισμός και η ανανέωση

Στις αρχές του 2013 τραυματίστηκε πολύ σοβαρά στο γόνατο, με αποτέλεσμα να χάσει την υπόλοιπη χρονιά. Παρόλα αυτά, παρέμεινε στην ομάδα. Κατόπιν, το 2014, ανανέωσε το συμβόλαιό του με τον Ολυμπιακό, μέχρι το 2017.

Πλέον ο Μάντζαρης είναι από τους καλύτερους point guard και αποτελεί βασική μονάδα στο Ολυμπιακό.

Χρυσή και ελπιδοφόρα γενιά – Η παρουσία του στην εθνική

Ως μέλος της ομάδας Νέων, της Ελλάδας, ο Μάντζαρης κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ-18 και το ασημένιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κ-19. Ο Μάντζαρης επίσης κέρδισε χρυσό μετάλλιο, το 2009, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα νέων, και το ασημένιο στο ξανά στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, την επόμενη σεζόν.

Μέλος της Εθνικής ομάδας Ανδρών έγινε το 2011. Με αυτή συμμετείχε στα Προκριματικά του των Ολυμπιακών Αγώνων, του 2012, καθώς και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014.

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved