z
Περιβάλλον και Αιγάλεω - 4 εφικτές λύσεις για μια βιώσιμη πόλη
Κατηγορία : Διάφοροι αρθογράφοι / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2019-05-07 14:00:00

Του Φώτη Χρυσούλα

 

Έπειτα και από την πρόσφατη έρευνα για την περιβαλλοντική κατάσταση στο Αιγάλεω, που διενεργήθηκε με την επιμέλεια του Δικηγόρου και Ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου Σταύρου Τασιόπουλου, επιβεβαιώνεται η κατάσταση που όλοι βιώνουμε. Σύμφωνα με την έρευνα 9 στους 10 πολίτες έχουν αρνητική εικόνα, δεν είναι ικανοποιημένοι από τις διαδικασίες ανακύκλωσης, το άλσος Μπαρουτάδικο διέπεται από κακή διαχείριση και οι ρύποι πρέπει να μειωθούν δραστικά.

 

Την περίοδο 2006-2010, που είχα την ευθύνη διαχείρισης της καθαριότητας στο Αιγάλεω, με τις τότε μειωμένες τεχνολογικές και θεσμικές δυνατότητες, προσπαθήσαμε και πετύχαμε πρωτοποριακά και ουσιαστικά αποτελέσματα για την βελτίωση της ποιότητας ζωής:

 

α) με την διεξαγωγή εκτενών ενημερώσεων στα σχολεία,


β) με την δημιουργία πρότυπου κανονισμού καθαριότητας,


γ) με την λήψη απόφασης για δημιουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμάτων στον Ελαιώνα που έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια προσπαθεί ακόμη να λειτουργήσει,


δ) με την εγκαθίδρυση των μπλε κάδων ανακύκλωσης σε κάθε γειτονιά,


ε) με την αλματώδη εξοικονόμηση χρημάτων προς όφελος των κοινωνικών δράσεων του Δήμου, μέσω της βελτίωσης της διοικητικής λειτουργίας υπαλλήλων και υπηρεσιών

 

 

fotis_xrysoulas_2.png

 

 

Έπειτα η πόλη μας διοικήθηκε από τον Χρήστο Καρδαρά και το Δημήτρη Μπίρμπα σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης και δυσχέρειας, αλλά όμως αύξησης των θεσμικών, οικονομικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων στα θέματα περιβάλλοντος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς.

 

Σε αυτά τα χρόνια η ποιότητα ζωής στο Αιγάλεω μειώθηκε, και στα θέματα περιβάλλοντος παρά τις προσπάθειες των διοικούντων, δεν υπάρχουν τα αναγκαία αποτελέσματα.

 

Σήμερα που οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης ευνοούν και προωθούν την Ανακύκλωση και την Κυκλική Οικονομία, δίνοντας περισσότερες δυνατότητες στους Δήμους, χρειαζόμαστε:

 

1. Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

 

Μέσα από ένα ετήσιας διάρκειας πρόγραμμα ενημέρωσης και δράσεων με τη σύμπραξη του Γραφείου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Εταιριών στο πλαίσιο εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, της Περιφέρειας, κοινωνικών φορέων και δημοτικών υπηρεσιών, οι κάτοικοι από τα παιδιά του δημοτικού μέχρι τον καθέναν μας θα έχουμε μια σύγχρονη συνολική ενημέρωση, παράλληλα με συγκεκριμένες δραστηριότητες. Η πρόταση αυτή θα μπορέσει να δώσει καρπούς αντί των επιμέρους χωρίς συγκεκριμένη στόχευση δράσεων που γίνονται την τελευταία 10ετία.

 

2. Απορρίματα - Διαλογή στην Πηγή με έμφαση στην Ανακύκλωση

 

Mε βάση και τα στοιχεία της ΕΕ, στην Ελλάδα, είμαστε στην τελευταία θέση της Ανακύκλωσης, για αυτό χρειάζονται ριζικές δράσεις. Αξιοποίηση του νέου θεσμικού πλαισίου και εκτεταμένο πρόγραμμα με τοποθέτηση κάδων για κομποστοποίηση σε κάθε γειτονιά μαζί με τους μπλε κάδους, αλλά κυρίως έμφαση στην Διαλογή στην Πηγή. Ειδικοί Κάδοι σε κάθε πολυκατοικία, μαγαζιά, επιχειρήσεις και ταυτόχρονα σύστημα αποκομιδής με σύγχρονα εργαλεία, ενώ παράλληλα ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών με δημιουρχία σταθερών χώρων συλλογής.

 

3. Μείωση Ρύπων και εξοικονόμηση Ενέργειας  (Δημοτική Συγκοινωνία – Ενεργειακές Κοινότητες)

 

Με τη χρήση ηλεκτροκίνητων νέων λεωφορείων για κάθε τεταρτημόριο του Αιγάλεω, θα μειωθούν οι ρύποι εντός της πόλης από τις μετακινήσεις των κατοίκων, και με την προώθηση της Ενεργειακής Κοινότητας του ΑΣΔΑ και τη δημιουργία νέας στο Αιγάλεω μαζί με τους κατοίκους και τις επιχειρήσεις μπορούμε να μειώσουμε το κόστος ορυκτών καυσίμων και να προχωρήσουμε σε έργα ενεργειακής αναβάθμισης στα Σχολεία και στον φωτισμό χώρων και δρόμων.

 

4. Συμπράξεις με κοινωνικούς φορείς, επιχειρήσεις και πόλεις του εξωτερικού

 

Τα επιτυχημένα παραδείγματα των πρόσφατων ετών από άλλες πόλεις του εξωτερικού αποτελούν την κατάλληλη μέθοδο για να έχουμε άμεσα και ουσιαστικά αποτελέσματα, για αυτό οφείλουμε να επιδιώξουμε συνεργασίες για συγκεκριμένες λύσεις. Ταυτόχρονα χρειαζόμαστε σύμφωνο συνεργασίας και κίνητρα για την διαχείριση των απορριμάτων και του περιβάλλοντος μαζί με αθλητικούς, πολιτιστικούς φορείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και μεγάλες εταιρίες εντός του Δήμου μας.

 

Σεβόμαστε τα δημοτικά τέλη των πολιτών και δεσμευόμαστε για την ουσιαστική αξιοποίησή τους.

 

Η ποιότητα ζωής στο Αιγάλεω, είναι η πρώτη και μόνη μας προτεραιότητα.

 

Φώτης Χρυσούλας – Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος


© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved