z
Εκλογές σε Γαλλία και Γερμανία κρίνουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Κατηγορία : Κωνσταντίνος Γεννάδης / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2017-04-01 00:00:00

Το τέλος του Δευτέρου (Β΄) Παγκοσμίου Πολέμου το 1945, που στοίχισε εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές ανά τον κόσμο, προκάλεσε απέραντη θλίψη, δυστυχία και πόνο, οικονομική και κοινωνική κατάρρευση των κρατών που συμμετείχαν σε αυτόν, δημιούργησε την ανάγκη κυρίως στους εμπλεκόμενους λαούς, να διαμορφώσουν τις κατάλληλες συνθήκες ώστε αντίστοιχες αιματηρές συγκρούσεις να μην επαναληφθούν στο μέλλον.

Οι ανωτέρω διαπιστώσεις δεν θα μπορούσαν να ήταν διαφορετικές και στην περίπτωση της Ευρώπης. Πόσο μάλλον όταν δυο από τις ηττημένες δυνάμεις του πολέμου (Γερμανία και Ιταλία) έπρεπε να συνυπάρξουν στην ίδια ήπειρο με τους νικητές, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονταν η Αγγλία, η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, αλλά βεβαίως και η πατρίδα μας, η Ελλάδα.

Έτσι γεννήθηκε η ιδέα για μια ενωμένη Ευρώπη, η οποία ξεκίνησε με την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας (Ε.Ο.Κ.) δεκατρία χρόνια αργότερα (το 1958), η οποία μετεξελίχθηκε στην γνωστή σε όλους μας Ευρωπαϊκή Ένωση το 1993 με την Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Μια νέα εποχή εγκαινιαζόταν, κατά την οποία οι λαοί της Ευρώπης σε συνθήκες ειρήνης και δημοκρατίας, σε κλίμα ομόνοιας, σύμπνοιας και συνεργασίας μπορούσαν να ατενίζουν το κοινό τους μέλλον με αισιοδοξία.

Όμως εβδομήντα δυο χρόνια μετά την λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου (1945-2017), η Ευρώπη βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της σύγχρονης μεταπολεμικής της ιστορίας.

Η απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ στην προεδρία των Η.Π.Α., η άνοδος του λαϊκισμού σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με αφορμή το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, συνθέτουν ένα εκρηκτικό σκηνικό για τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις, και κάθε πρόβλεψη μπορεί να θεωρηθεί παρακινδυνευμένη.

Το βλέμμα των λαών της Ευρώπης, αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας, στρέφεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε Γαλλία και Γερμανία. Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα κριθεί από δυο χώρες που ήταν σε αντίπαλα στρατόπεδα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και σήμερα ανήκουν στις ισχυρότερες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ηπείρου, από πολιτική και οικονομική άποψη.

Στην Γαλλία ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών θα διεξαχθεί στις 23 Απριλίου 2017, και ο δεύτερος στις 7 Μαΐου 2017. Οι βουλευτικές εκλογές στην χώρα θα διεξαχθούν ο πρώτος γύρος την 11η Ιουνίου 2017, και ο δεύτερος γύρος την 18η Ιουνίου 2017.

Υποψήφια για την προεδρία στην Γαλλία, με σημαντικές μάλιστα πιθανότητες εκλογής, είναι η πρόεδρος του ακροδεξιού κόμματος «Εθνικό Μέτωπο» Μαρίν Λε Πεν. Στις προεκλογικές της ομιλίες και εμφανίσεις, έχει τονίσει ότι στο πρόγραμμα του κόμματός της είναι η αποχώρηση της Γαλλίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και όπως η ίδια χαρακτηριστικά λέει θέλει «μια Γαλλία που θα ανήκει στο Γάλλους», απομονωμένη και κλεισμένη στον εαυτό της θα πούμε εμείς.

Στις 24 Σεπτεμβρίου του 2017 διεξάγονται οι βουλευτικές εκλογές στην Γερμανία, με εκ νέου υποψήφια την εν ενεργεία Καγκελάριο και πρόεδρο του κόμματος «Χριστιανοδημοκρατική Ένωση» Άνγκελα Μέρκελ.

Η ακροδεξιά έχει καταγράψει σημαντική άνοδο και στην Γερμανία, με το ξενοφοβικό και ευρωσκεπτικιστικό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» να μην έχει μεν ρεαλιστικές πιθανότητες να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά ακόμα και η καταγραφή ενός σημαντικού εκλογικού ποσοστού από αυτό (άνω του 10%) θα αναβιώσει σε πολλούς Ευρωπαίους μνήμες μιας Γερμανίας που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε, της ναζιστικής Γερμανίας.

Αν συνυπολογίσουμε και το γεγονός της σημαντικής επιρροής που ασκούν τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία στις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα των πολιτικών εξελίξεων.

Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές, ότι το έτος 2017 θα είναι μια χρονιά κομβικού χαρακτήρα για την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ότι με κόπο και μόχθο χτίσαμε ως Ευρωπαίοι για πολλές δεκαετίες μπορεί σε λίγα χρόνια να καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.

Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει πολλά και σημαντικά δομικά προβλήματα, και δυστυχώς αποδείχτηκε στην πορεία των ετών ότι δεν έχει υπάρξει αντάξια τόσο του οράματος των ιδρυτών της, όσο και των προσδοκιών των λαών της.

Ούτε όμως και η κατάργηση η διάλυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορεί να αποτελέσει λύση του προβλήματος. Αντιθέτως, θα πρέπει όλοι εμείς οι πολίτες της Ευρώπης, μέσω των πολιτικών ηγεσιών που εκλέγουμε, να εμβαθύνουμε τον διάλογο, την συμφιλίωση και την συνεργασία των λαών, αν θέλουμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο αύριο, τόσο για εμάς τους ίδιους, όσο και για τις μελλοντικές γενιές.

* Ο Κωνσταντίνος Γεννάδης είναι πτυχιούχος Νομικής των Πανεπιστημίων University of Northumbria at Newcastle της Μεγάλης Βρετανίας και Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και είναι μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved