z
Πώς θα επηρεάσουν οι προεδρικές εκλογές των Η.Π.Α. την χώρα μας
Κατηγορία : Κωνσταντίνος Γεννάδης / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2016-11-04 12:00:00

Σε λίγες ημέρες, και συγκεκριμένα στις 8 Νοεμβρίου 2016, θα λάβουν χώρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού, οι 58ες προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα αναδείξουν τον 45ο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

 

Μετά από οκτώ χρόνια (δυο συνεχείς τετραετείς θητείες), ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος στην ιστορία των Η.Π.Α., Μπαράκ Ομπάμα, αποχωρεί από τον Λευκό Οίκο, έχοντας εξαντλήσει το ανώτατο επιτρεπτό όριο της προεδρικής του θητείας. Η εκλογή του στο ανώτατο αξίωμα της χώρας, ήταν χωρίς αμφιβολία μια ιστορική δικαίωση για όλους τους Αφροαμερικανούς, και προσωποποίησε την αναγνώριση της κοινωνικής και πολιτιστικής συμβολής τους στην διαμόρφωση του σύγχρονου αμερικανικού οικοδομήματος.

 

Ο ιστορικός του μέλλοντος θα αξιολογήσει την πολιτική του πορεία, και οι Αμερικανοί πολιτικοί αναλυτές, που παρακολουθούσαν στενά το έργο του, έχουν την δυνατότητα να έχουν μια σαφέστερη και πιο ολοκληρωμένη άποψη για αυτό.

 

Αυτό που μπορούμε να πούμε επιγραμματικά, ως πολίτες του κόσμου, είναι ότι επεδίωξε την στρατιωτική απεμπλοκή των Η.Π.Α. από συγκεκριμένα σημεία του πλανήτη όπου βρισκόταν ο Αμερικανικός Στρατός (κυρίως στην Μέση Ανατολή), και σίγουρα θα μείνει στην ιστορία για το άνοιγμα του διαλόγου με το Ιράν (το οποίο είχε χαρακτηριστεί παλαιότερα από τον Τζωρτζ Μπους τον νεότερο, κατά την διάρκεια της δικής του προεδρίας, μέρος του Άξονα του Κακού) και για την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με την Κούβα, 57 χρόνια μετά την επιτυχή έκβαση της  Κουβανικής Επανάστασης υπό τον Φιντέλ Κάστρο (το 1959).

 

Είναι εύκολα αντιληπτό, ότι η παρούσα προεδρική εκλογή θα έχει βαρύνουσα σημασία όχι μόνο για τις Η.Π.Α., αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Διακόσια σαράντα χρόνια μετά την διακήρυξη της ανεξαρτησίας τους από την Βρετανική Κοινοπολιτεία (4 Ιουλίου 1776), οι Η.Π.Α. αποτελούν σήμερα, την μοναδική παγκόσμια υπερδύναμη, μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991. Είναι μεταξύ άλλων (ηγετικό) μέλος του ΝΑΤΟ και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, με τεράστια οικονομική και στρατιωτική ισχύ, και διατηρούν διπλωματικές σχέσεις και συνεργασίες με τα περισσότερα δημοκρατικά κράτη του πλανήτη (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας).

 

Οι επικρατέστεροι για να διαδεχθούν τον Μπαράκ Ομπάμα είναι η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος Χίλαρι Κλίντον (σύζυγος του πρώην προέδρου των Η.Π.Α. Μπιλ Κλίντον), και ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντόναλντ Τραμπ. Σεβόμενοι την βούληση του Αμερικανικού λαού, και με δεδομένο το σύντομο χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, δεν θα εκφέρουμε άποψη ή προτίμηση για το πρόσωπο του υποψηφίου που θα επιθυμούσαμε να εκλεγεί.

 

Μπορούμε όμως να κάνουμε μια εκτίμηση για τα ζητήματα που θα απασχολήσουν το εκλογικό σώμα προσερχόμενο στις κάλπες της 8ης Νοεμβρίου. Η φτώχεια και η ανεργία που μαστίζει σημαντικό μέρος του πληθυσμού, η εγκληματικότητα που είναι σε σταθερά υψηλά επίπεδα κυρίως στις υποβαθμισμένες συνοικίες των πόλεων των Η.Π.Α., ο έλεγχος των όπλων (προμήθεια, αγορά και χρήση αυτών), η παράνομη μετανάστευση, η προσφυγική κρίση, η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και η ασφάλεια των πολιτών, είναι μερικά από τα θέματα ενδιαφέροντος στο εσωτερικό της χώρας.

 

Όσον αφορά τον διεθνή ρόλο της χώρας και την εξωτερική της πολιτική, η αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους στρατιωτικά και διπλωματικά-οικονομικά, οι σχέσεις με την Κίνα, την Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ινδία, το Ισραήλ, τις χώρες της Μέσης Ανατολής, καθώς και με τις υπόλοιπες χώρες της Αμερικανικής Ηπείρου (κυρίως της Λατινικής Αμερικής), αποτελούν κυρίαρχες προτεραιότητες του επόμενου Αμερικανού Προέδρου και της Κυβέρνησής του.

 

Ως προς την χώρα μας, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διατήρηση των καλών διπλωματικών σχέσεων και της συνεργασίας με τις Η.Π.Α. σε όλα τα επίπεδα (οικονομικό, πολιτικό, στρατιωτικό) και με την νέα πολιτική ηγεσία, είναι και απαραίτητη και επιβεβλημένη.

 

Έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν, ότι η πατρίδα μας, ευρισκόμενη στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων (Ευρώπη, Ασία, Αφρική) είναι σε μια ευαίσθητη γεωπολιτική και γεωστρατηγική θέση, και όχι πολύ μακριά από την Μέση Ανατολή και την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή εδώ και πολλά χρόνια, και έχει χειροτερεύσει με τον εμφύλιο πόλεμο στην Συρία, που συνεχίζει να είναι μια ανοικτή πληγή.

 

Η Ελλάδα στις σχέσεις της με τις Η.Π.Α. θα πρέπει να προτάξει την υπεράσπιση των δικών της εθνικών συμφερόντων, και η ελληνική ομογένεια της Αμερικής συνιστά έναν σημαντικό δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ των δυο λαών, και μεταξύ των δυο κυβερνήσεων, όπως αποδείχτηκε από την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Αναμένουμε λοιπόν με ενδιαφέρον την έκβαση των εκλογών, και τα πρώτα δείγματα γραφής του νέου Προέδρου των Η.Π.Α., τα οποία θα υποδείξουν και την κατεύθυνση στην οποία θα κινηθεί η αμερικανική εξωτερική πολιτική τα επόμενα χρόνια. Επιθυμία όλων μας είναι οι Η.Π.Α. να είναι μια χώρα που θα προωθεί τα ιδανικά της ειρήνης, της δημοκρατίας και τη σταθερότητας σε όλο τον κόσμο.

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved