z
Συμφώνησαν να μας... δέσουν χειροπόδαρα!
Κατηγορία : Αρχική / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2012-02-21 10:00:00

Χαμόγελα μετά απο πολύ καιρό αλλά και προβλήματισμός για όσα προβλέπονται απο τη σύμβαση... και βέβαια ενισχυμένη επιτροπεία της χώρας μας απο τους δανειστές μας.

Μετά απο τη μαραθώνια συνεδρίαση που τελείωσε τα ξημερώματα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συμφώνησαν για το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ, με στόχο το χρέος της χώρας να μειωθεί κοντά στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020.

Λίγο μετά τις 5 το πρωί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωναν πως έχει ήδη υπάρξει ικανοποιητικό επίπεδο συμφωνίας, τόσο σε ότι αφορά στη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις προσπάθειες για ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, ήτοι στην ανταλλαγή των ομολόγων (PSI), όσο και σε σχέση με την αντίστοιχη συμμετοχή του δημόσιου τομέα της Ευρωζώνης.

O πρόεδρος του Eurogroupτης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλσε οτι: Έχουμε καταλήξει σε μία μακρόπνοη συμφωνία για το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας και θα διατεθούν 130 δισ. στην Ελλάδα μέχρι το 2014."

Ομως ο κ. Γιούνκερ είπε οτι θα ενισχυθεί η παρουσία της Τρόικας στην Αθήνα, ενώ πρίν απο λίγο έκανε δηλώσεις και ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, ο οποίος χαιρέτησε τη συμφωνία για την Ελλάδα.

Απο την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπερουάν έκανε λόγο για ενισχυμένη παρουσία της τρόικας στην Ελλάδα αλλά δεν μιλάμε για επιτροπεία, προαπαθώντας να απαλύνει τις εντυπώσεις.

Η Ελλάδα, λοιπόν, θα λάβει χρηματοδότηση 130 δισ. ευρώ με στόχο να μειωθεί το χρέος στο 121% του ΑΕΠ το 2020 και όπως δήλωσε ο Ολι Ρεν θα δημιουργηθεί ένας ειδικός λογαριασμός μέσω του οποίου η Ελλάδα θα καταβάλλει το ποσό εξυπηρέτησης του χρέους.

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος για το ίδιο θέμα δήλωσε:«Συμφωνήθηκε για τον ειδικό λογαριασμό κάτι απλούστερο και λιγότερο δεσμευτικό από αυτό που είχε αρκετά προταθεί»

Επίσης όπως μετέδωσε το Reuters για το PSI, οι ιδιώτες πιστωτές θα δεχθούν απώλειες που αντιστοιχούν σε 53,5% σε επίπεδο ονομαστικής αξίας για τα ομόλογα που κατέχουν. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παντελή Καψή η διαπραγμάτευση ήταν πολύ σκληρή με τους ιδιώτες, δηλαδή τον τσάρλς Νταλάρα.

Τέλος όσον αφορά το χρόνο των εκλογών ο Πρωθυπουργός είπε επι λέξει:«Όταν επικυρωθεί η νέα δανειακή σύμβαση από τη Βουλή μετά θα έρθει η στιγμή για την απόφαση που αφορά στην προκήρυξη των εκλογών»

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved