z
Αγία Βαρβάρα: Πρόσκληση συμπαράστασης για δημιουργία ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΙΑΤΡΕΙΟΥ
Κατηγορία : Αγία Βαρβάρα / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2013-10-21 18:00:00

Διαβάστε την ανακοίνωση της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ Αγίας Βαρβάρας:

Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ είναι μία δομή που δημιουργήθηκε από πρωτοβουλία πολιτών που πιστεύουν ότι σήμερα δεν μπορούμε να μένουμε με σταυρωμένα χέρια μπροστά στην πρωτοφανή οικονομική κρίση που βιώνουμε όλοι.

Σαν πρώτο στόχο Θέσαμε την δημιουργία Κοινωνικού Ιατρείου στην πόλη μας. Ένα ιατρείο που Θα προσφέρει σε μόνιμη βάση, χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση για τους προσερχόμενους, πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους ανεξαιρέτως τους ανασφάλιστους και κοινωνικά αποκλεισμένους Έλληνες και μετανάστες.

Έχουμε έρθει ήδη σε επικοινωνία με την πλειοψηφία των υγειονομικών της πόλης μας (και γειτονικών δήμων), οι οποίοι έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους σ” αυτή την προσπάθεια, χωρίς καμία υλικά – χρηματική απαίτηση, όπως επίσης και σε εθελοντές πολίτες που Θα συμβάλλουν ο κάθε ένας με τον τρόπο του στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Εδώ και 9 περίπου μήνες είμαστε σε συζητήσεις με τον Δήμαρχο κ. Γ. Καπλάνη, προκειμένου να τον έχουμε αρωγό σε αυτή την προσπάθεια. Προς το τέλος του καλοκαιριού φάνηκε ότι υπήρχε μία συμφωνία σε ένα κείμενο Διακήρυξης για τη δημιουργία Κοινωνικού Ιατρείου και παραχώρηση από την πλευρά του δήμου χώρου (το πρώην ΠΙΚΠΑ) για τη στέγαση των υπηρεσιών του. Από τότε μέχρι και σήμερα οι εθελοντές της Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανέλαβαν να διαμορφώσουν και να καθαρίσουν το χώρο, εξασφάλισαν εξοπλισμό που είναι απαραίτητος (ηλεκτρολογικά/κουρτίνες κλπ), προετοίμασαν μακέτες για το λογότυπο και τα αναγκαία έντυπα (συνταγές, έντυπα αρχείου κλπ) και περιμέναμε να ξεκινήσουμε επίσημα τη λειτουργία. Εν τούτοις όμως πριν από μερικές μέρες ο Δήμαρχος έθεσε νέα δεδομένα: Ζήτησε όλοι οι ασθενείς που θα εξετάζονται στο ΚΙ να περνάνε πρώτα από την Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου, γεγονός στο οποίο είμαστε εντελώς αντίθετοι. Και αυτό γιατί Θεωρούμε ότι σε ένα Κοινωνικό (και όχι Δημοτικό) Ιατρείο, στο οποίο παρέχουν όλοι εθελοντικά τις υπηρεσίες τους πρέπει να έχουν πρόσβαση ΟΛΟΙ οι ανασφάλιστοι, ανεξάρτητα από τον τόπο διαμονής τους.

0 έλεγχος των όποιων στοιχείων απαιτούνται (βιβλιάρια ασφάλισης, ταμείο ανεργίας κλπ), μπορεί να γίνεται από τη γραμματεία του Κοινωνικού Ιατρείου. Δεν μπορεί εν τέλει να εξυπηρετούνται μόνο οι δημότες του δήμου μας και μάλιστα μόνο αυτοί που θα έχουν την έγκριση της Κοινωνικής Υπηρεσίας του δήμου. Κανένα Κοινωνικό Ιατρείο δεν λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να γίνει η προέκταση των υπηρεσιών που προσφέρει ο δήμος, με την όποια αξιοποίηση αυτού του γεγονότος οποιαδήποτε στιγμή. Εμείς σαν δομή, αντιπροτείναμε να παραπέμπονται ασθενείς και από την Κοινωνική Υπηρεσία αλλά σε καμία περίπτωση να μην είναι αυτό όρος απαράβατος για την πρόσβαση των ασθενών στο ιατρείο. Η αντιπρότασή μας δυστυχώς δεν έγινε δεκτή από τον Δήμαρχο.

0 χειρισμός του όλου Θέματος από την πλευρά του Δημάρχου μας γεννάει πολλά ερωτηματικά και εύλογα μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπήρξε μία προσπάθεια από την πλευρά του να χάσουμε πολύτιμο χρόνο. Αυτός ο χρόνος θα ήταν αντίστοιχα εξαιρετικά πολύτιμος αν τώρα λειτουργούσε το Κοινωνικό Ιατρείο το οποίο θα ανακούφιζε πολλούς συνανθρώπους μας.

Σήμερα, απευθυνόμαστε στο Δημοτικό Συμβούλιο, στις Δημοτικές παρατάξεις και σε μαζικούς φορείς της πόλης και ζητάμε τη συμπαράστασή τους και τη στήριξή τους στην προσπάθειά μας για την -επιτέλους- δημιουργία του Κοινωνικού Ιατρείου και την αλλαγή της στάσης του Δημάρχου που μόνο καθυστέρηση μπορεί να φέρνει και τίποτε άλλο. Ένα ιατρείο που αυτή τη στιγμή είναι ΕΤΟΙΜΟ και απλά είναι κλειστό γιατί ο Δήμαρχος επιθυμεί έτσι.

Ζητάμε την σύγκλιση Δημοτικού Συμβουλίου με αυτό το θέμα, πάνω στο οποίο θα θέλαμε την τοποθέτησή και συμπαράστασή σας.

Τηλέφωνο επικοινωνίας:  211 8000 161

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved