z
Ν. Κολιάκος: «Θα ήθελα ως Αντιδήμαρχος να μπορώ να κάνω περισσότερα πράγματα»
Κατηγορία : Αγία Βαρβάρα / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2016-04-06 17:00:00

Συνέντευξη στα ΔΥΤΙΚΑ ΝΕΑ παραχώρησε ο Νίκος Κολιάκος, Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού και υπεύθυνος για τις λαϊκές αγορές στη πόλη της Αγίας Βαρβάρας. Ο κος. Κολιάκος είναι απόστρατος της Αστυνομίας από το 2010. Στις Δημοτικές εκλογές του 2010, αναδείχθηκε πρώτος επιλαχών σε ψήφους και έπειτα από παραίτηση του Κ. Παϊτέρη στις αρχές του 2014, ανέλαβε καθήκοντα Δημοτικού Συμβούλου και Αντιδημάρχου, τα οποία υπηρετεί μέχρι σήμερα. Είναι πατέρας 3 παιδιών.

 

Αρχικά, κε. Κολιάκο, τι εντυπώσεις έχετε από τη μέχρι στιγμής πορεία σας στα δημοτικά δρώμενα, ως Αντιδήμαρχος;

 

Ξεκινώντας, θέλω να επισημάνω πως περίμενα ως Αντιδήμαρχος να μπορώ να κάνω περισσότερα πράγματα. Γενικότερα σε όλους τους τομείς που είμαι υπεύθυνος, ειδικότερα, όμως, στο τομέα της Παιδείας, που περιλαμβάνει παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού, γυμνασίου, λυκείου, περιλαμβάνει, δηλαδή, το μέλλον μας. Όταν όμως οι επιχορηγήσεις από το κράτος έχουν πέσει κατά 60-70%, κάτι που κάνει ακόμα και τη συντήρηση των σχολείων δύσκολη, στεναχωριέμαι που δεν μπορώ να κάνω περισσότερα από αυτά που πράττουμε ήδη. Είναι παραδεκτό, όμως, ότι τα σχολεία της πόλης μας βρίσκονται σε καλή κατάσταση χάρις τη βοήθεια και των διευθυντών και των δασκάλων και των γονέων και των συνεργείων του Δήμου, που πρέπει να τονίσω ότι με εντολή Δημάρχου, έχουν ως πρώτη προτεραιότητα την επιδιόρθωση των προβλημάτων των σχολείων. Χαίρομαι που τα σχολεία τίθενται ως βασική προτεραιότητα από το Δήμαρχο, κο. Καπλάνη, με τον οποίο έχουμε σύμπνοια απόψεων.

 

Ποια είναι η εικόνα της Παιδείας στην Αγία Βαρβάρα;

 

Ως πόλη έχουμε μία ιδιαιτερότητα από τις υπόλοιπες, λόγω της πληθυσμιακής πολυπραγματικότητας. Στη πόλη υπάρχουν οι Ρομά, οι οποίοι είναι, φυσικά, Έλληνες υπήκοοι. Τα παιδιά, όμως, των Ρομά, έχουν μία άλλη κουλτούρα και εμείς προσπαθούμε με διάφορα προγράμματα να τα εντάξουμε στη κοινωνία. Υπάρχουν δείγματα ότι αυτή η προσπάθεια δεν πάει χαμένη. Πριν κάποια χρόνια, τα παιδιά των Ρομά, πήγαιναν μέχρι το Δημοτικό. Πλέον, όμως, τα περισσότερα παιδιά βγάζουν το Γυμνάσιο και πολλά από αυτά συνεχίζουν στο Λύκειο. Βλέπω παιδιά που ακολουθούν διάφορες επιστήμες, όπως δικηγόρος, ιατρός, ακόμα και κομμωτής. Εμείς δεν θέλουμε αποκομμένα τα παιδιά των Ρομά με τα υπόλοιπα παιδιά. Θέλουμε να είναι μαζί. Υπήρχαν ακραίες φωνές, που έλεγαν να γίνει ένα Γυμνάσιο ειδικά για Ρομά. Αυτό δεν μπορεί να γίνει διότι είναι Έλληνες πολίτες και αυτό θα ισοδυναμούσε με ρατσισμό. Απλά, επειδή είναι πιο δύσκολη η μαθησιακή διαδικασία για αυτά τα παιδιά, ζητάμε από την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση να υπάρχει μια ανεκτικότητα στον αριθμό των μαθητών σε κάθε τάξη. Άλλο να έχεις 25 παιδιά σε μία τάξη και άλλο 15. Επιπλέον, στους Ρομά (και όχι μόνο) διεξάγονται ενισχυτικές διδασκαλίες και άλλα προγράμματα που κάνουν το επίπεδο μάθησης στη πόλη πάρα πολύ καλό. Η παιδεία στην Αγία Βαρβάρα κρατάει καλά και προσπαθούμε κάθε μέρα να βελτιωνόμαστε. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να αναδείξω την εξαιρετική δουλειά των διευθυντών όλων των σχολείων που το έχουν μεράκι να προοδεύσει η παιδεία στη πόλη.

 

κε. Κολιάκο, κατά το παρελθόν υπήρξαν αρκετά προβλήματα με τα σχολικά κτίρια στη πόλη. Πως έχει μεριμνήσει ο Δήμος για την αποφυγή εκ νέου τέτοιων περιστατικών;

 

Εκτός από το 1ο Γυμνάσιο Αγίας Βαρβάρας που είναι σχετικά καινούργιο, τα υπόλοιπα σχολικά κτίρια συμπληρώνουν τριάντα χρόνια ζωής. Άρα, καταλαβαίνετε ότι είναι κτίρια που αρχίζουν να βγάζουν προβλήματα. Οι τεχνικές μας υπηρεσίες, από το 2012, συσσώρευσαν προβλήματα από διάφορα σχολεία, τα ενέταξαν σε ένα πρόγραμμα, το οποίο μεταβίβασαν στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων. Από το καλοκαίρι του 2015, η τεχνική πρόταση που είχαμε κάνει άρχισε να υλοποιείται. Πέρασαν 3 χρόνια, αλλά ευτυχώς, άρχισαν οι διορθωτικές παρεμβάσεις. Είναι ένα πρόγραμμα που στοίχισε 250.000 ευρώ, αλλά ωφέλησε αρκετά τα σχολεία της πόλης. Δημιουργήθηκαν χημεία, αλλάχθηκαν παράθυρα, διορθώθηκαν προβλήματα στα είδη υγιεινής των σχολείων κ.λπ. Παράλληλα, προσπαθούμε να πετύχουμε και άλλα. Για παράδειγμα, ζητάμε από την Περιφέρεια Αττικής ένα ποσό της τάξης των 40.000 ευρώ για την βαφή 10-11 σχολείων της πόλης και περιμένουμε την έγκριση. Τώρα, σε καθημερινή βάση, τακτοποιούνται όλες οι μικροφθορές που μπορεί να υπάρξουν. Τέλος, θέλουμε να αλλάξουμε τον τρόπο θέρμανσης ενός μεγάλου σχολικού συγκροτήματος της Αγίας Βαρβάρας, με 2 Λύκεια, 2 Γυμνάσια, 1 Δημοτικό και 1 Νηπιαγωγείο από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο. Είναι γεγονός, πως αν χαλάσει ένας παλιός λέβητας πετρελαίου από αυτούς που υπάρχουν σε αυτά τα σχολεία, χρειάζονται πάρα πολλά χρήματα για να επισκευαστεί. Είμαστε σε συζητήσεις με τον πάροχο φυσικού αερίου, ώστε να δημιουργήσει μια επέκταση του κοντινότερου αγωγού για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν αυτά τα σχολεία. Έχουμε σκέψεις και προσπαθούμε να κάνουμε καλύτερη τη κατάσταση των σχολικών συγκροτημάτων της πόλης μας.

 

Ας πάμε στον τομέα του Αθλητισμού. Ποια είναι η κατάσταση των αθλητικών χώρων και τι βελτιωτικές ενέργειες έχουν γίνει ή θα γίνουν στο μέλλον;

 

Το βασικότερο ζήτημα που είχαμε στον Τομέα Αθλητισμού τα τελευταία χρόνια, είναι το γήπεδο στα Ριμινίτικα. Το έργο αυτό είχε μπλοκαριστεί από διάφορους κατοίκους της περιοχής με προσφυγές. Έτσι πέρασαν 7-8 χρόνια δίχως να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο. Τελικά, όλες αυτές οι νομικές διαδικασίες ολοκληρώθηκαν, βγήκε τελεσίδικη απόφαση, με την οποία η Πολεοδομία έβγαλε την άδεια για τη δημιουργία του γηπέδου. Έχουν ξεκινήσει από το Σεπτέμβρη τα έργα και σε ένα με ενάμιση μήνα το έργο θα παραδοθεί στο κόσμο και τις ομάδες. Επίσης, έχουμε 2 κλειστά γυμναστήρια στη πόλη. Έχουν κάποια μικροπροβλήματα, όμως με τη χρηματοδότηση της τάξης των 80.000 ευρώ που λάβαμε από τη Περιφέρεια, έχουν ξεκινήσει οι διορθωτικές ενέργειες σε αυτά. Επιπρόσθετα, έχουμε δώσει στις ομάδες και το ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ του 3ου Γυμνασίου, που είναι ένας πάρα πολύ καλός χώρος. Τέλος, οφείλω να αναφέρω ότι έγινε από την Περιφέρεια δεκτό ένα αίτημα που είχαμε θέσει εδώ και πολλά χρόνια. Τη δημιουργία ενός κολυμβητηρίου 25 μέτρων, 2 γηπέδων 5x5 και 2 γηπέδων τένις, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου. Υπογράφηκαν οι προγραμματικές συμβάσεις και στο τέλος του χρόνου θα προκηρυχθεί το έργο. Όπως καταλαβαίνετε, είμαστε σε καλό δρόμο και σε αυτόν τον τομέα, του Αθλητισμού.

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved