z
O Δήμος Αγίων Αναργύρων - Καματερού επενδύει στην αστική γεωργία (photos)
Κατηγορία : Άγιοι Ανάργυροι-Καματερό / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2018-05-29 13:00:00

Οι δημοτικοί λαχανόκηποι είναι άλλη μια προσπάθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να βοηθήσει τους λιγότερο προνομιούχους συμπολίτες μας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

 

Πρόκειται, ουσιαστικά, για μια μορφή αστικής γεωργίας που έχει ως στόχο να εκμεταλλευτεί αχρησιμοποίητες δημοτικές εκτάσεις προς όφελος άπορων πολιτών, δίνοντάς τους την δυνατότητα να καλλιεργήσουν τα δικά τους λαχανικά δωρεάν.

 

laxanokhpos_2.jpg

 

Η πρωτοβουλία πολλών Δήμων για την δημιουργία λαχανόκηπων έχει πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, όπως, για παράδειγμα, την αξιοποίηση ανοικτών χώρων αλλά και την παραγωγή διατροφικών ειδών πρώτης ανάγκης, ενώ συμβάλλει και στην προαστασία του περιβάλλοντος καθώς μπορεί να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα αλλά και να βελτιώσει την αισθητική του τοπίου της πόλης. Επιπλέον, μπορεί να αποτελέσει και προορισμό για επίσκεψη σχολείων καθώς εκεί μπορούν τα παιδιά να επιμορφωθούν για την σημασία της αστικής γεωργίας αλλά και για την υιοθέτηση συνηθειών υγιεινής διατροφής.

 

Μια τέτοια προσπάθεια γίνεται και στον δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού τατελευταία χρόνια. Ο κήπος βρίσκεται δίπλα στο νέο Δημαρχείο, επί της λεωφόρου Δημοκρατίας, οπού στεγάζεται και το πάρκο Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης του Δήμου. Ξεκινώντας με στόχο την υποστήριξη της σίτισης 100 απόρων οικογενειών, ο λαχανόκηπος έχει σημειώσει σημαντική επιτυχία, ενώ οι ιθύντοντες σκέφτονται τρόπους για την βελτίωση αλλά και την επέκταση των δραστηριοτήτων σχετικά με την αστική γεωργία.

 

laxanokhpos_3.jpg

 

Πρωτεργάτης αυτής της προσπάθειας είναι ο Γιάννης Ελαιοτριβάρης, Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας & Υποδομών, ο οποίος και μας ξενάγησε στον χώρο του λαχανόκηπου. Περπατώντας ανάμεσα στους κήπους παρατηρούμε τη χρήση συστήματος άρδευσης με σταγόνες για εξοικονόμηση νερού αλλά και τη χρήση από όλους τους αστικούς γεωργούς, κομπόστ που παρέχεται από τον δήμο. Η εικόνα που αντικρύσαμε σίγουρα προκαλεί μεγάλη αντίθεση με το αστικό τοπίο, αφού εντός του λαχανόκηπου επικρατεί το πράσινο.

 

Όπως μας ενημέρωσε, προετοιμάζεται η κατασκευή ενός θερμοκηπίου, μέσα στο οποίο θα εγκατασταθούν εποχικές αλλά και κάποιες μόνιμες καλλιέργειες κυρίως αρωματικών φυτών όπως η ρίγανη και το θυμάρι. Επιπλέον, το θερμοκήπιο θα χρησιμοποιηθεί και ως επιμορφωτικό «εργαλείο» αφού θα αποτελεί προορισμό για επισκέψη από σχολεία της ευρύτερης περιοχής. Εκεί τα παιδία θα μπορούν να φυτέψουν σπόρους και να παρατηρούν τα φυτά σε διάφορα στάδια της ανάπτυξής τους. Επίσης θα λειτουργήσει ένας μικρός μύλος αλλά και ένα μικρό ελαιοτριβείο ώστε να μπορούν τα παιδιά να μάθουν περισσότερα για την παραγωγή του αλευριού και του ελαιολάδου που είναι πολύ σημαντικά στοιχεία της διατροφής μας.

 

laxanokhpos_4.jpg

 

Στη διεκπεραίωση του έργου θα συμμετέχει και ο κύριος Δημήτρης Μπιλάλης, καθηγητής του τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών αλλά και η Ανταποδοτική Α.Ε..

 

Σίγουρα τέτοιες πρωτοβουλίες είναι καλοδεχούμενες και γνωρίζοντας τα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, θα πρέπει μελλοντικά το σύνολο τον δήμων να επενδύσει πάνω στην αστική γεωργία.

 

Επιμέλεια: Ευθύμης Καρακώστας

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved