z
Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού: Κρούσματα στους Παιδικούς Σταθμούς
Κατηγορία : Άγιοι Ανάργυροι-Καματερό / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2021-02-01 14:00:00

Τη λήψη άμεσων μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων, ιδιαίτερα στις υπηρεσίες που έχουν να κάνουν με ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως η Κοινωνική Υπηρεσία, σχολεία και Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, ζητά το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου, από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της πανδημίας, ιεράρχησε ως πρώτη προτεραιότητα, την απαίτηση από τη δημοτική αρχή, για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων μέσα στους χώρους δουλειάς, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις υπηρεσίες εκείνες που είχαν να κάνουν με ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως η Κοινωνική Υπηρεσία, καθώς και οι εργαζόμενοι στους χώρους των σχολείων και των Δημοτικών Βρεφονηπιακών Σταθμών.

 

Αναδείξαμε κατ΄ επανάληψη, την τεράστια σημασία για τον περιορισμό της διασποράς της νόσου, σε συνθήκες πανδημίας, που έχουν τα συχνά και επαναλαμβανόμενα προληπτικά τεστ, ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, όπως και την τεράστια σημασία της χορήγησης των απαιτούμενων μέσων ατομικής προστασίας, τόσο στο παιδαγωγικό, όσο και στο προσωπικό καθαριότητας και στους μαγείρους, καθώς και την αναγκαιότητα λειτουργίας σε ολιγομελή τμήματα, ώστε να αποφεύγεται  ο συνωστισμός παιδιών και προσωπικού, μέσα σε αίθουσες ελάχιστων τετραγωνικών. Ενώ καθοριστικό ζήτημα το οποίο αναδείχθηκε από τους ίδιους τους εργαζόμενους ήταν οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με ιδιαίτερη έμφαση στο προσωπικό καθαριότητας, αφού εκ των πραγμάτων για την τήρηση των αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων που προβλέπονταν από τις αντίστοιχες εγκυκλίους απαιτούνταν διπλάσιο προσωπικό.

 

Αντί όλων αυτών με ευθύνη της δημοτικής αρχής και παρά τις συνεχείς παρεμβάσεις του Δ.Σ του Σωματείου, αλλά και των ίδιων των εργαζομένων, μέχρι και σήμερα όχι μόνο συνεχίζουν να υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις, αλλά οι εργαζόμενοι στους παιδικούς σταθμούς δεν υποβλήθηκαν σε προληπτικά τεστ ούτε μια φορά από την έναρξη της πανδημίας, ενώ σημαντικές ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας υπάρχουν μέχρι και σήμερα, αφού για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν είχαν δοθεί παρά 1 μάσκα πολλαπλών χρήσεων και γάντια με το σταγονόμετρο.

 

Η δημοτική αρχή δεν αξιοποίησε στο ελάχιστο το χρονικό διάστημα της αναστολής λειτουργίας των παιδικών σταθμών, προκειμένου να ληφθούν προληπτικά μέτρα, τόσο για την προστασία των εργαζομένων, όσο και για την προστασία  των παιδιών και των βρεφών που φιλοξενούνται σε αυτούς.

 

Ως ελάχιστη πράξη αναγνώρισης, απέναντι στους εργαζόμενους που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό, σε δύσκολες συνθήκες, ξεπερνώντας το φόβο και την ανασφάλεια,  δεν υιοθετήθηκε το αίτημα των εργαζομένων για τη διενέργεια προληπτικών τεστ, έστω και πριν την επαναλειτουργία των παιδικών σταθμών.

 

Η ίδια η ζωή επιβεβαίωσε με τον πιο τραγικό τρόπο τις εγκληματικές ευθύνες της δημοτικής αρχής, αφού ήδη μετράμε συνολικά 8 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε εργαζόμενους, από το σύνολο των 15 εργαζομένων που απασχολούνται  στο 2ο Βρεφονηπιακό Σταθμό Αγίων Αναργύρων και 6 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε παιδιά, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και την ίδια τη ζωή των συναδέλφων, αρκετοί εκ των οποίων πάσχουν από χρόνια  νοσήματα και ήδη έχουν εκδηλώσει  σοβαρά συμπτώματα.

 

Το Δ.Σ του Σωματείου, αμέσως μετά την ενημέρωση για την ύπαρξη θετικού κρούσματος έστειλε εγγράφως προς το δήμαρχο και την αντιδήμαρχο Παιδείας, έγγραφο απαιτώντας τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, για την προστασία της υγείας των συναδέλφων, ενώ πραγματοποίησε συνάντηση και με το δήμαρχο. Ταυτόχρονα, επειδή η ενημέρωση σχετικά με τον  ακριβή αριθμό των κρουσμάτων ήταν συγκεχυμένη (επίσημα 8 εργαζόμενοι και 6 παιδιά, ενώ ανεπίσημα 13 εργαζόμενοι και 6 παιδιά), απαιτήθηκε έγγραφη ενημέρωση για τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων.

 

Επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά, ότι οι εργασιακοί χώροι, αποτελούν τις κύριες εστίες υπερμετάδοσης,  παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποδώσει την εξάπλωση της πανδημίας στην “ατομική ευθύνη”.

 

Δική μας όμως ατομική ευθύνη είναι να απαιτήσουμε ο εργαζόμενος  στο χώρο του, αλλά και όλοι μαζί συλλογικά μέσα από το Σωματείο μας, τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας μας και της ίδιας μας της ζωής, χωρίς να βάζουμε νερό στο κρασί μας.

 

Ακόμη και στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε, επιβάλλεται να υψώσουμε τη φωνή μας δυνατά ακόμη και κάτω από τις μάσκες και να απαιτήσουμε από τη δημοτική αρχή και την κυβέρνηση τη λήψη μέτρων για την  προστασία της υγείας, που αποτελεί το σημαντικότερο αγαθό και πιο βασική προϋπόθεση για να ζούμε και να παλεύουμε για μια καλύτερη ζωή για εμάς και τα παιδιά μας.

 

Απαιτούμε:

 

•             Να ληφθούν  όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Να χορηγηθούν με επάρκεια, όλα τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους όλων των ειδικοτήτων, με ευθύνη της δημοτικής αρχής καθώς και τα προστατευτικά τζάμια σε όλες τις υπηρεσίες, αφού μέχρι και σήμερα υπάρχουν υπηρεσίες με εξυπηρέτηση κοινού(τεχνική υπηρεσία, πρωτόκολλο, δημοτολόγιο) που οι συνάδελφοι είναι τελείως απροστάτευτοι.

•             Πραγματοποίηση δωρεάν μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους εργαζόμενους.

•             Ασφαλή μεταφορά των εργαζομένων προς και από τη δουλειά, με πύκνωση των δρομολογίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ιδιαίτερα εφόσον μεγάλο μέρος των συγκοινωνιακών γραμμών που εξυπηρετούν το δήμο, ξεκινούν από περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων που είναι στο “κόκκινο”.

•             Μόνιμη παρουσία του ιατρού εργασίας μέσα στους χώρους δουλειάς και εκπαίδευση των εργαζομένων σχετικά με τον τρόπο χρήσης των μέσων ατομικής προστασίας και μέτρων πρόληψης.

•             Απολυμάνσεις των δημοτικών κτιρίων ανά τακτά διαστήματα, όπως και των υπηρεσιακών οχημάτων, σε πολλά εκ των οποίων οι συνθήκες υγιεινής είναι άθλιες.

•             Εξασφάλιση όλων των απαιτούμενων χώρων υποδομής και ιδιαίτερα στο χώρο του αμαξοστασίου, όπου ενώ εργάζονται περίπου 200 εργαζόμενοι, δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης σε χώρους υγιεινής που να εξασφαλίζονται οι στοιχειώδεις όροι  για το πλύσιμο των χεριών τους, ενώ για τις σωματικές τους ανάγκες αναγκάζονται να επισκέπτονται τον “περιβάλλοντα χώρο”.

•             Εμβολιασμός των εργαζομένων με προτεραιότητα σε όσους εργάζονται στους Παιδικούς Σταθμούς, στην καθαριότητα των σχολικών κτιρίων, υπηρεσία κατ΄οίκον βοήθειας, σε υπηρεσίες που συναλλάσσονται με κοινό, στην καθαριότητα.

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved