z
Μπαράζ ανακοινώσεων για τα κομμένα δέντρα στο Αιγάλεω
Κατηγορία : Αιγάλεω / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2019-01-08 14:30:00

Με αφορμή το δημοσίευμα για την απίστευτη εικόνα που αντικρίζει κανείς όταν περνάει περιμετρικά από το άλσος «Μπαρουτάδικο» στο Αιγάλεω, καθώς δεκάδες δέντρα έχουν κοπεί από τη ρίζα, ο Δήμος Αιγάλεω εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Διαβάζουμε δημοσιεύματα και παρατηρήσεις για την κοπή ξερών και ακατάλληλων δέντρων στο έργο του περιμετρικού του Άλσους. Σχόλια που κινούνται από την ειλικρινή ευαισθησία, έως την τερατολογία.

Δυστυχώς η πόλη μας έχει φυτευτεί, σε μεγάλο μέρος της, από ακατάλληλα –όχι αστικού περιβάλλοντος– δέντρα, που δημιουργούν τεράστια προβλήματα πρόσβασης και επικινδυνότητας στα πεζοδρόμια (σηκωμένες πλάκες από ρίζες κ.ά.), τους τοίχους των σπιτιών και τις αποχετεύσεις, καθώς επίσης και πτώσεις από παλαιότητα και την κλιματική αλλαγή (2015-2018: έπεσαν 106 δέντρα και 152 κόπηκαν ως άκρως επικίνδυνα).

Σταδιακά τα δέντρα αντικαθιστώνται από άλλα, κατάλληλα, που δεν δημιουργούν αντίστοιχα προβλήματα, χωρίς να θίγεται η αναλογία πρασίνου. Πολλά από τα συγκεκριμένα δέντρα ήταν ξερά και άρρωστα, σύμφωνα με έκθεση της υπηρεσίας και ήταν προγραμματισμένη η αντικατάστασή τους, που συνδυάζεται με το έργο ανακατασκευής του περιμετρικού του Άλσους. Η εργολαβία χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Περιφέρεια Αττικής και βρίσκεται σε εξέλιξη. Μέχρι την ολοκλήρωσή της δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση για τον Δήμο.

Για όσους ειλικρινά αγωνιούν για την κοπή των δέντρων, η απάντηση βρίσκεται στην πραγματικότητα που βλέπουμε, από την αντικατάσταση των ακατάλληλων και επικίνδυνων δέντρων στο διάζωμα της Ιεράς οδού. Να θυμίσουμε ότι και τότε είχαν προκληθεί ανάλογα σχόλια και επιθέσεις».

Σχετικά με την κοπή των δένδρων στο Μπαρουτάδικο, η παράταξη «ΣΥΜΜΑΧΙΑ για το Αιγάλεω» μέσω του επικεφαλής, Γιάννη Γκίκα, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Αναπάντητα ερωτήματα για την ενέργεια αυτή της Δημοτικής Αρχής:

α. Η μελέτη του έργου «Ανάπλαση Περιφερειακών Οδών Άλσους Αιγάλεω» προβλέπει την κοπή και την αντικατάσταση των δένδρων;

β. Υπήρχε πρόβλημα με τα δέντρα, όπως ισχυρίζεται η Δημοτική Αρχή, και αν ναι, είχαν προσβληθεί στη σειρά 38 δέντρα το ένα δίπλα στο άλλο;

γ. Ποια υπηρεσία ενέκρινε την κοπή και εξέδωσε τη σχετική άδεια;

δ. Η κοπή έγινε από τον εργολάβο του έργου ή από τις υπηρεσίες του Δήμου και με εντολή ποιου;

ε. Η μέθοδος προβλέπει μετά τη κοπή την εκρίζωση των κορμών και αν ναι, γιατί έγινε επίστρωση με μπετόν και πλάκες, αφού μετά θα καταστραφούν όλες οι υποδομές αυτές;

Τα δέντρα υπήρχαν στις θέσεις τους εδώ και 20 χρόνια, ορισμένα από αυτά και περισσότερο, χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.

Αν υπάρχει αμελής ή πλημμελής αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος από την Δημοτική Αρχή, αυτό συνιστά περιβαντολογικό έγκλημα για την περιοχή μας και ανεπανόρθωτη ζημιά στην ποιότητα ζωής των Δημοτών».

Μετά τα παραπάνω τα σχόλια δικά σας...

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved