z
Ν. Ζενέτος: «Οι πολίτες γνωρίζουν ότι θα βρουν ανταπόκριση και συμπαράσταση από τη Δημοτική Αρχή»
Κατηγορία : Ίλιον / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2015-04-04 14:00:00

Στην εφημερίδα ΔΥΤΙΚΑ ΝΕΑ μίλησε ο Δήμαρχος Ιλίου και Αντιπρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. Νίκος Ζενέτος. Ο κ. Ζενέτος έπειτα από ερωτήσεις μας σε μια ομολογουμένως εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη αναφέρθηκε στην εμπιστοσύνη των συνδημοτών του, στο νέο ρόλο του ως Αντιπρόεδρος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου Δυτικής Αθήνας, στη συνεργασία του Δήμου με την Περιφέρεια Αττικής και σε αρκετά ακόμα θέματα.

Δ.Ν. κ. Ζενέτο στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές εκλεχθήκατε για τρίτη συνεχόμενη φορά Δήμαρχος Ιλίου και μάλιστα με υψηλά ποσοστά. Ποιες είναι οι πρώτες σας σκέψεις για την εμπιστοσύνη που δείχνουν στο πρόσωπό σας οι συνδημότες σας;

 

Ν.Ζ. Η εμπιστοσύνη αυτή είναι αποτέλεσμα της συνέπειας και της σκληρής δουλειάς της παράταξης της «Δημοκρατικής Συνεργασίας», όλα αυτά τα χρόνια, η οποία μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε τον καθημερινό μας αγώνα με επίκεντρο τον άνθρωπο και με ευαισθησία στα προβλήματά του.

 

Ως Δημοτική Αρχή ασκούμε Διοίκηση με υψηλό αίσθημα ευθύνης, με σεβασμό στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος, διαφάνεια και ήθος, δίνοντας προτεραιότητα στους κοινωνικά ασθενέστερους συνανθρώπους μας. Για εμάς τον πρώτο λόγο έχουν πάντα οι πολίτες τους οποίους υπηρετούμε. Προσηλωμένοι στο όραμά μας, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση, με την ίδια ευσυνειδησία, έχοντας ως μέγιστο στόχο και διεκδίκηση το συμφέρον του Ιλίου και των πολιτών του.

 

Δ.Ν. Το Ίλιον έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως ένας από τους πιο οργανωμένους και οικονομικά εύρωστους Δήμους της Δυτικής Αθήνας. Πιστεύετε πως αυτή η ευημερία μπορεί να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια;

 

Ν.Ζ. Η οργάνωση στην οποία αναφέρεστε είναι απόρροια του τρόπου με τον οποίο  αντιλαμβανόμαστε τη Διοίκηση ενός Δήμου και τη διαχείριση της οικονομίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αξιοποιώντας κάθε ευρώ που μπαίνει στο ταμείο και φροντίζοντας να έχουμε στην άκρη χρήματα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε κάθε απρόοπτο με αξιοπρέπεια και νηφαλιότητα, καταβάλλουμε μια αδιάλειπτη προσπάθεια να ικανοποιήσουμε τις υψηλές απαιτήσεις, αλλά και να ανταποκριθούμε στις αυξανόμενες ανάγκες των πολιτών.

 

Ο Δήμος Ιλίου είναι πράγματι ένας οικονομικά υγιής Δήμος, καθώς στόχος μας είναι ο ρεαλιστικός προγραμματισμός και η αξιοποίηση χρηματοδοτήσεων από άλλες πηγές όπως ΕΣΠΑ, Πράσινο Ταμείο κλπ., δίνοντας βαρύτητα στην Κοινωνική Πολιτική.

 

Οι Δήμοι αποτελούν έναν από τους ουσιαστικότερους πυλώνες του Κράτους. Κοιτάζουν καθημερινά τους πολίτες στα μάτια και γνωρίζουν καλά τα προβλήματά τους. Είμαστε οι άμεσοι αποδέκτες της δυσαρέσκειας και της απόγνωσης που αισθάνονται και προσπαθούμε να τους στηρίξουμε με κάθε τρόπο, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο για τη χώρα. Είμαστε οι πρώτοι, αλλά και οι τελευταίοι που θα απευθυνθούν για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Στο Ίλιον οι πολίτες γνωρίζουν καλά, ότι θα βρουν σε εμάς ανταπόκριση, γιατί βιώνουν έμπρακτα και καθημερινά το γεγονός ότι είμαστε συμπαραστάτες τους.

 

Σε αυτή τη δυσμενή οικονομική συγκυρία για τη χώρα, ο αριθμός των συμπολιτών μας που πλήττονται ολοένα αυξάνει, ενώ την ίδια ώρα τα κονδύλια και οι χρηματοδοτήσεις των Δήμων μειώνονται.  Αναρωτιέμαι κι εγώ πόσο μακριά μπορεί να φτάσει όλο αυτό. Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι με το ισχυρό ταμειακό υπόλοιπο που διαθέτουμε μπορούμε ακόμη να ανταποκριθούμε και ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη διατήρησή του με τον ίδιο τρόπο Διοίκησης.

 

Δ.Ν. Ως γνωστόν έχετε βοηθήσει κατά το παρελθόν συλλόγους και σωματεία της πόλης με σκοπό την ύπαρξη και την λειτουργία τους. Πόσο σημαντική είναι η ύπαρξή τους στην πόλη; Θα κάνετε και νέες ενέργειες για την ενίσχυσή τους;

 

Ν.Ζ. Έχουμε μια άψογη, διαρκής συνεργασία με τους Πολιτιστικούς, Εθνικοτοπικούς, Αθλητικούς Συλλόγους & Σωματεία της πόλης και στηρίζουμε την προσπάθειά τους να διατηρήσουν άσβεστη τη φλόγα του πολιτισμού και του αθλητισμού στο Ίλιον. Για το λόγο αυτό στεκόμαστε πάντοτε αρωγοί στο σημαντικό και αξιόλογο έργο τους, ενισχύοντας και επιχορηγώντας τους κάθε χρόνο. Δυστυχώς, ύστερα από πολλά χρόνια που στηρίζουμε οικονομικά τους Συλλόγους και τα Σωματεία της πόλης μας, είναι η πρώτη φορά που δεν εγκρίθηκε η επιχορήγησή τους από το Ελεγκτικό Συνέδριο, που είναι ο αρμόδιος φορέας ελέγχου και έγκρισης επιχορηγήσεων.

 

Από πλευράς μας θα συνεχίσουμε να τους στηρίζουμε με κάθε τρόπο, καθώς πιστεύουμε ότι μόνο με συνεργασία και ενότητα μπορεί ο Πολιτισμός και ο Αθλητισμός να θεμελιωθεί ως τρόπος ζωής.

 

Δ.Ν. Πρόσφατα αναλάβατε χρέη Αντιπροέδρου στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο Δυτικής Αθήνας (Α.Σ.Δ.Α.). Θεωρείτε πως ο Α.Σ.Δ.Α. μπορεί να προσφέρει λύσεις σε κάποια από τα προβλήματα της πόλης σας;

 

Ν.Ζ. Το έργο του Α.Σ.Δ.Α. αφορά 7 Δήμους της Δυτικής Αθήνας και στοχεύει  στην προώθηση στρατηγικών και δράσεων που θα αναβαθμίσουν τη ζωή των πολιτών που ζουν σε αυτούς. Ένας από τους πρωτεύοντες σκοπούς του είναι οι διαδημοτικές πρωτοβουλίες σε όλη τη Δυτική Αθήνα για την προστασία και την ανάπτυξη του περιβάλλοντος, με στοχευμένες δράσεις για τη βελτίωση και αναβάθμιση του πρασίνου, την ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων, τον χρηστικό επαναπροσδιορισμό παλαιών εγκαταστάσεων κ.ά.

 

Ανάμεσα στους βασικούς στόχους του ΑΣΔΑ βρίσκονται, η προστασία, ανάπτυξη και ανάδειξη του Ποικίλου Όρους και του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», αναπτυξιακές μελέτες και  προγράμματα για την αναβάθμιση της Δυτικής Αθήνας, καθώς και η διεκδίκηση και η εξασφάλιση εθνικών και ευρωπαϊκών πόρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής, όπως το κυκλοφοριακό, η αντιπλημμυρική προστασία, η ανεξέλεγκτη χρήση γης, η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και τόσα άλλα.

 

Ακριβώς επειδή η Δυτική Αθήνα βιώνει μια ανισότητα σε ότι αφορά τις υποδομές, τις προσφερόμενες υπηρεσίες, το αστικό και περιαστικό περιβάλλον και γενικότερα την ποιότητα ζωής των κατοίκων σε σύγκριση με άλλες πιο ευνοημένες περιοχές του Λεκανοπεδίου, το έργο του ΑΣΔΑ μπορεί να γεφυρώσει αυτές τις ανισότητες με τρόπο δημιουργικό και μεθοδευμένο.

 

Δ.Ν. Η συμπόρευσή σας με τον Περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρό ήταν προσοδοφόρα για το Ίλιον αφού έγιναν στην πόλη έργα ανάπτυξης. Ποια είναι η άποψή σας για τη νέα Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου. Πιστεύετε πως θα γίνουν νέα έργα ανάπτυξης στο Δήμο Ιλίου με τη βοήθεια της Περιφέρειας Αττικής;

 

Ν.Ζ. Πάντοτε είχαμε μια στενή και άψογη συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, η οποία άσκησε την Κοινωνική της Πολιτική μέσω των έργων ανάπτυξης στην πόλη μας, που εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών. Τόσο ο τέως Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός, όσο και η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου είναι άνθρωποι που τους χαρακτηρίζουν το ήθος και η κοινωνική ευαισθησία. Μέχρι στιγμής η Περιφέρεια Αττικής ανταποκρίθηκε στα αιτήματά μας και με τη δίκαιη κατανομή των έργων υποδομής, κατάφερε να δώσει λύση σε χρόνια προβλήματα που έβρισκαν εμπόδια στον κυκεώνα της γραφειοκρατίας.

 

Παρά το γεγονός ότι λειτουργούμε σε διαφορετικούς τομείς της Αυτοδιοίκησης, οι στόχοι μας είναι κοινοί. Όταν λοιπόν επιτελείται ουσιαστικά και μεθοδευμένα ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος είναι να λειτουργεί πρωτίστως προς όφελος των πολιτών, δεν υπάρχει περιθώριο για διαφορετική πολιτική.

 

Δ.Ν. Στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό είχαμε αλλαγή Κυβέρνησης και μάλιστα για πρώτη φορά κάποια Αριστερή δύναμη θα έχει τα ηνία του Ελληνικού κράτους. Ποια είναι η άποψή σας γι’ αυτό;

 

Ν.Ζ. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει ιδιαίτερη εξάρτηση από τις κατά περιόδους κυβερνήσεις, κατά συνέπεια οι διαφοροποιήσεις είναι μικρές, αν εξαιρέσει κανείς τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις όπως το πρόγραμμα «Ι. Καποδίστριας», «Καλλικράτης» κλπ.  Από την αρχή της ενασχόλησής μου με την Αυτοδιοίκηση έχουν εναλλαχθεί συνολικά 12 κυβερνήσεις και 9 πρωθυπουργοί, ενώ κατά τη θητεία μου ως Δήμαρχος 6 κυβερνήσεις και 5 πρωθυπουργοί. Η διαπίστωσή μου είναι ότι τελικά η Τοπική Αυτοδιοίκηση τραβάει την ανηφόρα…

 

Πιστεύω στην κρίση του ελληνικού λαού και εύχομαι από τα βάθη της καρδιάς μου η νέα κυβέρνηση που αναδείχθηκε στις τελευταίες εκλογές να επιτύχει και να δώσει στην Τ.Α. ό,τι δεν έδωσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Γιατί η επιτυχία της κυβέρνησης θα είναι προς όφελος της πατρίδας μας και του λαού της.

 

Δ.Ν. Τέλος Δήμαρχε ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους συνδημότες σας και στους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας;

 

Ν.Ζ. Ως Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι διαθέτουμε όλα εκείνα τα ισχυρά χαρακτηριστικά που μας βοήθησαν να επιβιώσουμε στις δύσκολες καταστάσεις, αλλά και να βγούμε δυνατότεροι από αυτές. Είμαστε δυναμικός λαός και ένας λαός της δημιουργίας. Θα πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στο αξιακό μας σύστημα που αποτελεί κληρονομιά των προγόνων μας και να προσπαθήσουμε να το διαφυλάξουμε από την αλλοτρίωση  και τη σύγχυση των καιρών. Γιατί αυτό είναι που θα επουλώσει την τραυματισμένη μας ελπίδα και θα της δώσει νέα προοπτική. Το δικό μου μήνυμα λοιπόν, είναι πως αν θέλουμε να επιβιώσουμε, θα πρέπει να ενδυναμώσουμε το σύστημα αξιών που διαθέτουμε, να το ανασυνθέσουμε και να το μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας, στον διπλανό μας, ανακτώντας όσες αξίες έχουν κλονιστεί.

 

Το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε ως Διοίκηση είναι ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά στους πολίτες, έτσι ώστε να μην είναι κανένας μόνος του στις δυσκολίες. Και το εννοούμε. Στο ισχυρό δίκτυο Κοινωνικών Δομών που διαθέτουμε οι πολίτες βιώνουν στην πράξη το ανθρώπινο πρόσωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και καλώ όλους να ενημερωθούν για τα κοινωνικά μας προγράμματα και τις παροχές, τόσο από την Κοινωνική Υπηρεσία, όσο και από την ενημερωμένη ιστοσελίδα μας www.ilion.gr.

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved