z
Ν. Ζενέτος: Στα οικονομικά ενεργούμε όπως ένας καλός οικογενειάρχης
Κατηγορία : Ίλιον / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2018-06-01 11:00:00

To WestNews.gr συνάντησε τον, επί 12 χρόνια, Δήμαρχο Ιλίου, Νίκο Ζενέτο, ο οποίος απάντησε σε όλα τα ζητήματα που αφορούν τον Δήμο αλλά και τη Δυτική Αθήνα γενικότερα. Ο Δήμαρχος έδωσε απαντήσεις για όλους και για όλα, δίχως να μας αφήσει καμία απορία. Πρόκειται για μία συνέντευξη που αναμένεται να διαβαστεί από κάθε άνθρωπο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Ξεκινώντας, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην αλματώδη ανοδική πορεία που έχει πραγματοποιήσει ο Δήμος Ιλίου τα τελευταία χρόνια, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο πόλης. Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας σας;


Πράγματι, το Ίλιον σήμερα αποτελεί μια σύγχρονη πόλη, με υποδειγματικούς ρυθμούς ανάπτυξης, η οποία διαρκώς αναβαθμίζεται. Στόχος και διαρκής μέριμνά μας είναι οι πολίτες να διαβιώνουν σε ένα όμορφο, καθαρό και ανθρώπινο αστικό περιβάλλον, καταβάλλοντας μια αδιάκοπη προσπάθεια, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες τους και τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες τους.

 

Η προσπάθεια αυτή, έχει ξεκινήσει από τον αείμνηστο Βασίλειο Κουκουβίνο, ο οποίος υπηρετώντας την Αυτοδιοίκηση από τη θέση του Δημάρχου επί ένα τέταρτο του αιώνα, προχώρησε στην μεγάλη αναμόρφωση της πόλης μας.

 

Τόσο οι συνεργάτες μου, όσο και ο ίδιος, συνεχίζουμε το έργο μας, πιστοί στο πρόγραμμα για το οποίο μας επέλεξαν οι πολίτες και δίνουμε έναν καθημερινό αγώνα για την επίτευξη των οραμάτων μας για το Ίλιον.

 

Λειτουργούμε συλλογικά, εφαρμόζουμε ένα ρεαλιστικό σχεδιασμό, ιεραρχούμε τις προτεραιότητές μας, θέτουμε υλοποιήσιμους στόχους, τους οποίους κατακτούμε ασκώντας μια δυναμική πολιτική, πιστοί στις αρχές της διαφάνειας και της συνέπειας.

 

Αν υπάρχει ένα μυστικό, όπως αναφέρετε, είναι να λειτουργείς με ευσυνειδησία, με σταθερό γνώμονα τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του θεσμού που υπηρετείς. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ξεκινά και τελειώνει στον άνθρωπο και αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει.

 

Είστε Δήμαρχος Ιλίου από το 2006, έχοντας συμπληρώσει αισίως μια δωδεκαετία σαν «πρώτος πολίτης» του Ιλίου. Ωστόσο, έχετε δουλέψει και έχετε πραγματοποιήσει έργο στην πόλη, αθόρυβα, χωρίς τυμπανοκρουσίες.


Οι πολίτες, μας επέλεξαν να διαχειριστούμε τα ζητήματα της πόλης και της καθημερινότητάς τους. Όταν, λοιπόν, παράγεις έργο, το αναγνωρίζουν και σε εμπιστεύονται. Πιστεύω ότι, το πρόγραμμά μας τυγχάνει της ευρείας αποδοχής των πολιτών, ακριβώς επειδή διαπιστώνουν τη σκληρή και καθημερινή προσπάθεια που καταβάλλουμε, προκειμένου να κάνουμε πράξη όλες μας τις δεσμεύσεις. Η εμπιστοσύνη τους, μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε, με την ίδια αφοσίωση και την ίδια ένταση, με ήθος, διαφάνεια, συνέπεια και σεβασμό απέναντι στον θεσμό, το δημόσιο χρήμα και τους πολίτες.

 

Θα θέλατε να μας πείτε ποια είναι η σχέση σας με τους υπόλοιπους Δημάρχους της Δυτικής Αθήνας;


Η σχέση μου με όλους τους Δημάρχους είναι εξαιρετική. Αντιμετωπίζουμε κοινά προβλήματα και οφείλουμε να λειτουργούμε με συνεργασία, προκειμένου να βρίσκουμε και να διεκδικούμε κοινές λύσεις. Μπορεί, μερικές φορές, να έχουμε διαφορετική αντίληψη για επιμέρους ζητήματα, αυτό όμως, δεν σημαίνει ότι με συζήτηση και σεβασμό τόσο ο ένας προς τον άλλον, όσο και στον θεσμό που υπηρετούμε, δεν μπορούμε να βρούμε σημεία σύγκλισης.

 

Όλους τους Δημάρχους, μας συνδέουν ισχυροί αυτοδιοικητικοί δεσμοί και οι σχέσεις μας χαρακτηρίζονται από την εκτίμηση και τον αμοιβαίο σεβασμό για το έργο που επιτελεί ο κάθε ένας από εμάς, ξεχωριστά.

 

Ας περάσουμε σε επίπεδο Δήμου τώρα. Ο Δήμος Ιλίου βρίσκεται σε ένα αξιοζήλευτο οικονομικό επίπεδο. Πόσο εύκολο είναι να διατηρηθεί, εν καιρώ κρίσης, αυτό το επίπεδο;


Στον οικονομικό τομέα, ενεργούμε όπως ένας καλός οικογενειάρχης, ο οποίος φροντίζει να αποταμιεύει χρήματα για ώρα ανάγκης, έτσι ώστε να καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε κάθε απρόοπτο με αξιοπρέπεια και αμεσότητα.

 

Ως παραδείγματα, θα μπορούσα ενδεικτικά να αναφέρω, την ανατύπωση της ύλης των σχολικών βιβλίων, για όλα τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, όταν παρουσιάστηκε έλλειψη το 2011, την άμεση παροχή έκτακτου βοηθήματος και οικονομικής ενίσχυσης στα νοικοκυριά που επλήγησαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα το 2014 και το 2015, από την επόμενη ημέρα, την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Σχολικών Επιτροπών για την αύξηση των ωρών λειτουργίας της θέρμανσης στις Σχολικές Μονάδες το 2017, λόγω των παρατεταμένων χαμηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», το οποίο υλοποιούμε με ιδίους πόρους, την οικονομική ενίσχυση των άπορων οικογενειών, τα μικρά καθημερινά γεύματα στους μαθητές, των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και πολλές άλλες περιπτώσεις στην καθημερινή λειτουργία του Δήμου, σε μια προσπάθεια να είμαστε πραγματικοί και ουσιαστικοί συμπαραστάτες των πολιτών.

 

Παράλληλα, αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, προσπαθούμε να συμπιέσουμε τις δαπάνες μας, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, αξιοποιώντας, παράλληλα, κάθε πηγή χρηματοδότησης και με τις ώριμες μελέτες των Υπηρεσιών μας, διεκδικούμε και υλοποιούμε πλήθος έργων.

 

zenetos_2.jpg

 

Τα τελευταία 8 χρόνια, η κοινωνία και οι πολίτες υποφέρουν. Παρ’ όλα αυτά, είναι πασίγνωστο πως ο Δήμος Ιλίου έχει καταφέρει και κάνει τη διαφορά, δείχνοντας αμέριστα το κοινωνικό του πρόσωπο. Μπορείτε να μας επισημάνετε μερικά από τα πιο σημαντικά σημεία της Κοινωνικής σας Πολιτικής;


Το έργο της Κοινωνικής μας μέριμνας είναι πολυδιάστατο. Διαθέτουμε μια ισχυρή ομπρέλα προστασίας για τους συνανθρώπους μας που δοκιμάζονται, την οποία διαρκώς ενισχύουμε και διευρύνουμε. Από τα προγράμματά μας στηρίζονται όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη και είναι πιστοποιημένοι δικαιούχοι της Κοινωνικής μας Υπηρεσίας. Όλα τα προγράμματα Κοινωνικής μας Πρόνοιας χρηματοδοτούνται από ιδίους πόρους του Δήμου και ενδεικτικά μπορούμε να αναφέρουμε μερικά από τα πιο σημαντικά, καθώς και κοινωνικές δομές μας:

 

  • Πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του Δήμου.
  • Κοινωνικό Παντοπωλείο.
  • Επισιτιστικά προγράμματα
  • Οικονομική ενίσχυση άπορων οικογενειών
  • Καθημερινά μικρά γεύματα σε μαθητές, των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα με δικούς μας πόρους
  • Προληπτικές εξετάσεις μέσω των Δημοτικών μας Ιατρείων και δράσεων που υλοποιούμε.
  • Πρόγραμμα πρόληψης και προστασίας της Δημόσιας Υγείας και της Υγείας του Σχολικού Πληθυσμού του Δήμου μας.
  • Κέντρο Πρόληψης (ΚΕΠ Υγείας) στον Άγιο Φανούριο
  • Φυσικοθεραπευτήριο
  • Κοινωνικό Φαρμακείο.
  • Δημοτικό Οδοντιατρείο.
  • Ιατροκοινωνικό Κέντρο σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν».
  • Ιατρείο Μητρικού Θηλασμού και Βρεφική Βιβλιοθήκη
  • Κέντρο Κοινωνικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης Παιδιών, σε συνεργασία με τον Εθελοντικό Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
  • Ψυχοπαιδαγωγικό Κέντρο «Ιλιαχτίδα».
  • Ψυχοκοινωνική Υποστήριξη σε άτομα, οικογένειες και ομάδες.
  • Προγράμματα Θερινής Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών
  • Κοινωνικά Φροντιστήρια. Είμαστε οι πρώτοι που τα υλοποιήσαμε και μάλιστα με πολλές επιτυχίες στις πανελλήνιες εξετάσεις.
  • Στηρίζουμε τα προγράμματα του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την προστασία των κακοποιημένων γυναικών.
  • Διαθέτουμε μία Ισχυρή Δημοτική Τράπεζα Αίματος
  • Διαδημοτικό Κέντρο  «ΦΑΕΘΩΝ»
  • Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΚΕΘΕΑ»
  • Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας
  • Γραφείο Πληροφόρησης & Υποστήριξης Ανέργων
  • Οκτώ (8) Κ.Α.Π.Η.
  • Δώδεκα (12) Βρεφονηπιακούς Σταθμούς

 

Ένα από τα θέματα της επικαιρότητας αποτελεί το Mall που δρομολογείται από την Κυβέρνηση, στην Ακαδημία Πλάτωνος, για το οποίο έχετε εκφράσει επανειλημμένα την αντίδραση σας. Θα θέλατε να μας πείτε μερικά λόγια για αυτό το σοβαρό ζήτημα που αφορά τα καταστήματα του Δήμου αλλά και ολόκληρης της Δυτικής Αττικής;


Αυτήν την περίοδο η χώρα μας βιώνει μια βαθιά οικονομική κρίση και η δημιουργία ενός τέτοιου μεγέθους και χαρακτήρα εμπορικού πολυκαταστήματος θα επηρεάσει αρνητικά τους βιοπαλαιστές των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων της ευρύτερης περιοχής, που δίνουν έναν καθημερινό αγώνα για την επιβίωσή τους και αποτελούν τη σπονδυλική στήλη της εθνικής οικονομίας.

 

Η κατασκευή και η λειτουργία του, θα βλάψει την εύρυθμη λειτουργία της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αθήνας, με την κυκλοφοριακή ανακατάταξη που θα επιφέρει, την τσιμεντοποίηση, η οποία θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στο Περιβάλλον, ενώ η κατά παρέκκλιση τοπική τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου θα επιδεινώσει τις οικιστικές συνθήκες της περιοχής.

 

 

Επιπρόσθετα, το γιγαντιαίο αυτό κτίσμα, θα μεταβάλλει τη φυσιογνωμία της, θα βλάψει τον ιστορικό και αρχαιολογικό χαρακτήρα του χώρου, καθώς και των αξιών που εκπροσωπεί και θα αλλοιώσει το προστατευόμενο μνημείο και το εγγύς περιβάλλον του, το οποίο συγκροτεί μια ευρύτερη χωρική ενότητα.

 

Πιστεύω ότι, τέτοιες επενδύσεις θα πρέπει να τοποθετούνται περιφερειακά των πόλεων, ιδιαίτερα της Δυτικής Αθήνας και όχι σε μικρή απόσταση από τα εμπορικά τους κέντρα.

 

Πρωτοβουλίες, οι οποίες θα συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, είναι απαραίτητες. Ωστόσο, μια αναπτυξιακή πολιτική που στηρίζεται σε μονοπώλια θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Επιπρόσθετα, δεν εναρμονίζεται με το Δίκαιο και την Πολιτική του Ανταγωνισμού, σηματοδοτώντας τον «Θάνατο του εμποράκου», ο οποίος εργάζεται για να συντηρήσει την οικογένειά του και στο όνομα της επιχειρούμενης ανάπτυξης θα βρεθεί να μετράει τις πληγές του.

 

Άλλο ένα «καυτό» θέμα στη Δυτική Αθήνα τον τελευταίο καιρό είναι η διαμάχη των Δήμων Ιλίου - Αγίων Αναργύρων – Καματερού, για τη διαχείριση του Πάρκου Τρίτση. Ποια είναι η άποψη σας για το θέμα και πως στηρίζετε την «υποψηφιότητα» σας για τη διαχείριση του Πάρκου;


Δεν τίθεται θέμα διαμάχης μεταξύ των Δήμων μας για τη διαχείριση του Πάρκου, αλλά ζήτημα διαφορετικής αντίληψης και προσέγγισης. Οι δικές μας θέσεις, αναφορικά με τη διαχείριση του Πάρκου, είναι γνωστές.

 

Το Πράσινο, είναι μια κατεξοχήν αρμοδιότητα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όταν, λοιπόν, ένα Πάρκο βρίσκεται εντός των διοικητικών ορίων ενός Δήμου, τι πιο λογικό να αναλάβει και την ευθύνη της διαχείρισής του. Ιδιαίτερα, όταν ο δήμος, στον οποίο υπάγεται, έχει δώσει εξετάσεις σε αυτόν τον τομέα, καθώς και σε εκείνον της καθαριότητας, όπως ο Δήμος Ιλίου, δεν χρειάζεται να αναρωτιέται κανείς για την ικανότητα που έχει να εφαρμόσει το ίδιο και στο Πάρκο, συμπεριλαμβάνοντάς το στους χώρους πρασίνου που διαχειρίζεται, με επιτυχία.

 

Το ζήτημα του Πάρκου, μας απασχολεί διαχρονικά. Έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες κατά το παρελθόν προς την κατεύθυνση της επιτυχημένης διαχείρισής του, οι οποίες όμως, δεν είχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.  Η έλλειψη βούλησης από την κεντρική διοίκηση οδήγησε, αρκετές φορές, τον μοναδικό αυτό πνεύμονα πρασίνου στην εγκατάλειψη, θέτοντας σε κίνδυνο την πανίδα και τη χλωρίδα του. Πολλές ήταν οι φορές που χρειάστηκε να επέμβουμε, προκειμένου να σωθεί από μια μη αναστρέψιμη κατάσταση.

 

Με διαρκείς οχλήσεις μας προς τα αρμόδια Υπουργεία και τους Φορείς, κρούσαμε κατ’ επανάληψη τον κώδωνα του κινδύνου, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να βρεθεί λύση.

 

Καταθέσαμε τις προτάσεις μας, στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής βιωσιμότητας του Πάρκου που αναπτύξαμε, έχοντας ακράδαντα την πεποίθηση ότι ένας οργανωμένος Δήμος διαθέτει όλο εκείνο το εξειδικευμένο προσωπικό και τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό που θα διασφαλίσει την επαρκή και διαρκή φροντίδα που χρειάζεται, εντάσσοντάς το στους χώρους πρασίνου που διαχειρίζεται.

 

Τον Αύγουστο του 2016 η πολιτεία έκανε την επιλογή της με τον Ν. 4414/2016, τον οποίο εμείς σεβόμαστε και αναμένουμε τα αποτελέσματα του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου.

 

Ωστόσο, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι, δύο χρόνια μετά και παρά τη σταθερή, πλέον, χρηματοδότηση του Φορέα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, το Πάρκο βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από εκείνη που παρελήφθη.

 

Αυτό, όμως, το οποίο έχει προκύψει, είναι το μείζον ζήτημα που αφορά τους αθλητικούς και άλλους ζωτικής σημασίας χώρους του Δήμου Ιλίου, οι οποίοι με τον παραπάνω νόμο παραχωρήθηκαν στον Φορέα. Αναμένουμε την ολοκλήρωση των διαδικασιών αναφορικά με την επιστροφή της χρήσης τους στον Δήμο μας, οι οποίες παραμένουν στάσιμες.

 

Έχετε δηλώσει ότι θα είστε και πάλι υποψήφιος στις ερχόμενες Δημοτικές Εκλογές του 2019. Πιστεύετε ότι θα μπορέσετε να λειτουργήσετε με την απλή αναλογική, όπου καθιερώνει, μεταξύ άλλων, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μέσω του νέου μέτρου που προωθεί, το νέο «Καλλικράτη», με την ονομασία «Κλεισθένης»; Πιστεύετε ότι πρόκειται για ένα καλό μέτρο, ή για άλλη μία προχειρότητα;


Η απλή αναλογική είναι ένα δίκαιο σύστημα. Σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όμως, πρέπει να εφαρμοστεί με τρόπο που να εξασφαλίζεται η θεσμική κυβερνησιμότητα.

 

Με τον τρόπο που προωθείται, θα πρέπει να ακολουθήσουν προγραμματικές συγκλίσεις και συμφωνίες μεταξύ των παρατάξεων. Γεγονός που, κατά τη γνώμη μου, αφενός είναι δύσκολο να επιτευχθεί, αφετέρου δεν θα έχει διάρκεια και σε βάθος χρόνου, η έλλειψη συνεργασίας, θα δημιουργήσει δυσλειτουργίες και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που οι Δήμοι δεν θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τον σκοπό τους, με συνέπεια την αποσταθεροποίηση και την αναποτελεσματικότητα.

 

Το εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση μπορεί και πρέπει να γίνει αναλογικότερο, υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα, προκειμένου να μπορούν να λειτουργήσουν οι Δήμοι.

 

Το Πρόγραμμα «Κλεισθένης» περιλαμβάνει επίσης, πολλά άλλα ζητήματα, παρουσιάζει, όμως και πολλές ελλείψεις. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι, σε μεγάλο βαθμό, πρόκειται για μια αντιγραφή του «Καλλικράτη» με μικρές αλλαγές και δεν καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έχω την άποψη ότι οι βαθιές τομές βρίσκονται στη χωροταξική αναδιάρθρωση των Δήμων, στην αποκέντρωση, σε ένα μικρό και ευέλικτο κράτος, όπου το συγκεκριμένο Σχέδιο Νόμου δεν φαίνεται να κινείται προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

Η Τ.Α. έχει αποδείξει ότι μπορεί να υπηρετήσει τον πολίτη πολύ καλύτερα από την Κεντρική Διοίκηση και αυτό φάνηκε από τον τρόπο με τον οποίο στήριξε και συνεχίζει να στηρίζει την κοινωνία την εποχή της κρίσης. Συνεπώς, διαθέτει την ωριμότητα και είναι σε θέση να υποδεχθεί αρκετές ακόμη αρμοδιότητες, αναφορικά με σοβαρά θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως οι συγκοινωνίες, η Πρωτοβάθμια Περίθαλψη κλπ., συνοδευόμενες από τους αναλογούντες πόρους.

 

Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται διάλογος. Η γνώμη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι να γίνει ένας σοβαρός διάλογος για να επιλυθούν τα ζητήματα και όχι να δημιουργηθούν νέα.

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved