z
ΚΕΔΕ: Συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο
Κατηγορία : Κ.Ε.Δ.Ε. / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2015-05-13 20:15:00

Σε «αποτίμηση» του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη βδομάδα στη Σιθωνία, προέβη στη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό της Συμβούλιο.

Πετυχημένο το χαρακτήρισε ο πρόεδρός της, Γιώργος Πατούλης, στην εισήγησή του, τονίζοντας ότι θα αποτελέσει αφετηρία για τις επόμενες σημαντικές δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Αντίθετα, έντονη κριτική άσκησαν οι επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας» και δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, της «Νέας Αυτοδιοίκησης» και δήμαρχος Νικαίας - Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και δημοτική σύμβουλος Πειραιά, Ελπίδα Παντελάκη.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, «ήταν πετυχημένο συνέδριο και ως προς την προσέλευση και ως προς τα αποτελέσματα». Επίσης, διότι ύστερα από ένα μακρύ και πλούσιο σε προτάσεις προσυνεδριακό διάλογο ανέδειξε «την κοινή συνισταμένη των θέσεων της Αυτοδιοίκησης για βασικά ζητήματα, που εκφράστηκαν μέσα από τα ψηφίσματα, όπως τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων, τα θεσμικά ζητήματα και ειδικά η θέση μας για τις επικείμενες αλλαγές στον ''Καλλικράτη'', τα οικονομικά, το νέο ΕΣΠΑ, τη χωροταξία, το περιβάλλον, τις υποδομές και ιδιαίτερα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, την παιδεία, τον πολιτισμό, την ενέργεια, την κοινωνική πολιτική και την απασχόληση, αλλά και το μεταναστευτικό», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Ιδιαίτερα για την απόφαση που ελήφθη και με την οποία καλούνται οι Δήμοι να μην καταθέσουν τα ταμειακά διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, όπως προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ο κ. Πατούλης είπε ότι αν η κυβέρνηση εκπληρώσει αυτά που ζητεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τότε η ΚΕΔΕ θα συγκαλέσει αμέσως έκτακτο συνέδριο για να αποφασίσει εκ νέου.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, η τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών και ψηφίστηκε από τη Βουλή αφορούσε μόνο την εξαίρεση των δημοτικών τελών, ενώ η ΚΕΔΕ, είπε, ζητά να εξαιρεθούν από την υποχρέωση μεταφοράς στην Τράπεζα της Ελλάδος των ποσών που ήδη είναι κατατεθειμένα στις Συνεταιριστικές Τράπεζες, των Κληροδοτημάτων, των συμβασιοποιημένων έργων και προμηθειών, να προσδιορίζεται η χρονική διάρκεια που θα ισχύει κ.ά. Επίσης, ο κ. Πατούλης ανέφερε ότι από το συνέδριο αναδείχθηκε και «το άνοιγμα της ελληνικής αυτοδιοίκησης στην Ευρώπη και τα ευρωπαϊκά όργανα, που ξεκίνησε με την παρουσία στο συνέδριο του Επιτρόπου Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δ. Αβραμόπουλου, για το μεταναστευτικό». Σε κάθε συνέδριο, είπε, θα καλείται να παραστεί και να μιλήσει ο αρμόδιος Επίτροπος ή άλλος κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΕ, για το θέμα αιχμής που θα απασχολεί την ελληνική αυτοδιοίκηση και τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πατούλης ανακοίνωσε ότι στις 16 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στην Αθήνα, όπου ο γενικός γραμματέας του CEMR, Φρεντερίκ Βαλιέ, θα παρουσιάσει πανευρωπαϊκή μελέτη για τα οικονομικά και τις αρμοδιότητες της Αυτοδιοίκησης, μέρος της οποίας θα αφορά την ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Επίσης, εντός του Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα θεματική ημερίδα για τη διαχείριση των απορριμμάτων με τη συμμετοχή Ευρωπαίων επιστημόνων και τεχνοκρατών, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τα τρέχοντα και προς αξιοποίηση χρηματοδοτούμενα προγράμματα αλλά και για ευρωπαϊκές πρακτικές.

Ο επικεφαλής της παράταξης « Αυτοδιοικητικό Κίνημα» και δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απόστολος Κοιμήσης, ανέφερε ότι στα επόμενα συνέδρια οι εισηγήσεις θα πρέπει να είναι πολύ λιγότερες ώστε να υπάρχει χρόνος να τοποθετούνται όσο το δυνατόν περισσότεροι σύνεδροι. Επίσης, ζήτησε να κληθεί το Υπουργείο Εσωτερικών να δώσει στοιχεία για τυχόν έκτακτες χρηματοδοτήσεις σε Δήμους, ενώ έθιξε και τις ριζικές αλλαγές στα Πειθαρχικά Συμβούλια και τις πειθαρχικές διαδικασίες που επήλθαν με το νόμο που ψηφίστηκε προ ημερών στη Βουλή, τον οποίο χαρακτήρισε αρνητική εξέλιξη αφού, όπως είπε, θα μένουν ατιμώρητοι πάλι οι επίορκοι υπάλληλοι.

Κάθε άλλο παρά πετυχημένο χαρακτήρισε το συνέδριο ο επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αυτοδιοίκηση», Γιώργος Ιωακειμίδης.

Ο κ. Ιωακειμίδης επισήμανε την απουσία από το συνέδριο πολλών συνέδρων, παρότι σε ένα σημαντικότατο βαθμό ήταν καλυμμένα τα έξοδά τους, αποδίδοντας αυτό στο ότι «χρόνο με το χρόνο η Αυτοδιοίκηση γίνεται πιο αφερέγγυα». Επίσης, άσκησε κριτική γιατί οργανώθηκε ειδική εκδήλωση για να μιλήσει ο Επίτροπος, κ. Αβραμόπουλος, ενώ θα μπορούσε αυτό να το πράξει εντός της αιθούσης. Τέλος, εξέφρασε κι αυτός τη διαφωνία του με το νέο νόμο για τα Πειθαρχικά Συμβούλια.

Εντονότατη ήταν η κριτική που άσκησε ο επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας», Δημήτρης Μπίρμπας, λέγοντας ότι η Αυτοδιοίκηση βγήκε διασπασμένη, επισημαίνοντας ότι η μεγαλύτερη Περιφερειακή Ένωση της χώρας, της Αττικής, αλλά και η αντίστοιχη της Κρήτης, καθώς και πολλοί Δήμοι, όπως της Θεσσαλονίκης, πήραν αποφάσεις αντίθετες από εκείνη του Συνεδρίου, για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Ιδιαίτερα στάθηκε στα όσα συνέβησαν κατά την τελική ψηφοφορία, λέγοντας ότι η απόφαση ελήφθη με ελάχιστους παρόντες. «Να μη βαθύνουμε το ρήγμα και να μην ευτελίσουμε την ΚΕΔΕ», τόνισε.

Κριτική άσκησε και η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Ελπίδα Παντελάκη, η οποία απέδωσε επίσης την απουσία πολλών συνέδρων και στην οικονομική κατάσταση, αφού θα έπρεπε να πληρώσουν οι ίδιοι και μετά να τους επιστραφεί ένα μέρος των εξόδων.

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved