z
Ομιλία Προέδρου ΠΕΔΑ στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ
Κατηγορία : Π.Ε.Δ.Α. / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2012-12-03 12:20:00

Κύριε Υπουργέ, κύριοι Βουλευτές, κύριε Πρόεδρε, κύριοι συνάδελφοι,

Το Έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ οι διαδικασίες του οποίου επαναλαμβάνονται σήμερα, σύμφωνα με την απόφαση που είχαμε πάρει τον Σεπτέμβριο, καλείται να χαράξει τη γραμμή πλεύσης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, μέσα σε συνθήκες πρωτόγνωρης δυσκολίας. Εκφράζω λοιπόν την ελπίδα και την αισιοδοξία μου ότι θα αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων και θα λάβουμε τις πρέπουσες αποφάσεις.

Για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, τόσα μάτια είναι στραμμένα πάνω στο Συνέδριο μας, τόσοι άνθρωποι αγωνιούν για τις αποφάσεις του. Αγωνιούν πρώτα και κύρια οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, μέσα και έξω από αυτή την αίθουσα. Γιατί αντιλαμβάνονται την κατεπείγουσα ανάγκη να προστατευθεί το κύρος και η λειτουργία των θεσμών, η αυτοτέλεια και η ίδια η υπόσταση των Δήμων.

Αγωνιούν οι συνεργάτες μας στην Αυτοδιοίκηση. Σχεδόν εκατό χιλιάδες εργαζόμενοι που μέσα σε αυτόν το χρόνο, βρέθηκαν αντιμέτωποι άλλοτε με την απειλή της στάσης πληρωμών και της αδυναμίας καταβολής της μισθοδοσίας τους και άλλοτε με τις πιέσεις για απολύσεις στην Αυτοδιοίκηση, διαδικασία που δυστυχώς ήδη άρχισε και όλοι φοβόμαστε την εξέλιξη της το προσεχές διάστημα.

Ενώ σε μεγάλο βαθμό θα επηρεαστούν από τις αποφάσεις του Συνεδρίου μας και οι ζωές δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων που με διάφορους τρόπους στηρίζονται στους Δήμους μας για τον Παιδικό Σταθμό, τη Βοήθεια στο Σπίτι, την κοινωνική προστασία και μέριμνα.

Το σύνολο τέλος της ελληνικής κοινωνίας εξυπηρετείται από την Αυτοδιοίκηση για την καθαριότητα των πόλεων, την έκδοση πιστοποιητικών, τη λειτουργία και θέρμανση των σχολείων, τη συντήρηση κοινωφελών υποδομών και άλλα πολλά.

Κατανοούμε λοιπόν όλοι πόσο σοβαρές θα είναι οι συνέπειες για την ελληνική κοινωνία από την απαξίωση και διάλυση των Δήμων, αν οδηγηθούμε στο αδιέξοδο και στο κλείσιμο.

Κι όμως, όλοι μας έχουμε σχηματίσει τους τελευταίους μήνες την εντύπωση ότι μας οδηγούν ακριβώς εκεί, για λόγους που δεν μας έχουν ποτέ εξηγήσει  και με πλάγιες μεθόδους.

Οι εργασίες του σημερινού Συνεδρίου μας δεν ξεκινούν από το μηδέν. Έχουμε να στηριχτούμε στις αποφάσεις του Σεπτέμβρη και να εξετάσουμε πόσο έχουν ικανοποιηθεί τα αιτήματα μας που εκφράζουν τις πλέον βασικές μας ανάγκες.

Έχουμε την εμπειρία των κινητοποιήσεων μας που με διάφορους τρόπους, ξεκίνησαν το τέλος Αυγούστου. Εμπειρία με θετικά στοιχεία αλλά και κριτικές επισημάνσεις, που αφορούν κυρίως την αναγκαιότητα να στεκόμαστε όλοι αλληλέγγυοι και να τηρούμε τις αποφάσεις των συλλογικών μας οργάνων.

Έχουμε το θετικό στοιχείο της κοινής αντίληψης που έχουμε οικοδομήσει με τους συνεργάτες μας εργαζόμενους στους Δήμους, ξεπερνώντας αντιθέσεις και προβλήματα που μας έχουν ταλαιπωρήσει στο παρελθόν. Της κοινής δράσης που έχουμε αναπτύξει και της εμπιστοσύνης τους που νιώθω ότι έχουμε κατακτήσει μέσα από την αποφασιστική άρνηση μας και την ξεκάθαρη στάση μας ότι δεν θα  δεχθούμε καμιά απόλυση στην τοπική Αυτοδιοίκηση.

Έχουμε και την εμπειρία από τις συνεχείς, εδώ και ένα χρόνο, επαφές και συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη. Από τις δεσμεύσεις της κεντρικής εξουσίας που ποτέ δεν τηρήθηκαν. Τα συμπεράσματα του ο καθένας πιστεύω έχει ήδη βγάλει μέσα του.

Τονίζω όμως ότι μάλλον πρόκειται για την τελευταία μας ευκαιρία. Αν αποτύχουμε και με το Συνέδριο μας αυτό να βάλουμε ένα φραγμό στις επιθέσεις που δέχεται η Αυτοδιοίκηση, το μέλλον είναι προδιαγεγραμμένο.

- Οι Δήμοι δεν θα έχουν χρήματα ούτε για τις πιο βασικές λειτουργίες τους.

- Οι αιρετοί θα μετατραπούμε σε εκτελεστικά όργανα της εποπτείας και η Συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης θα ακυρωθεί παντελώς.

- Οι εργαζόμενοι μας θα απολύονται κατά χιλιάδες σύμφωνα με τους ανά τρίμηνο εκβιασμούς των δανειστών της χώρας.

- Το κοινωνικό κράτος που εμείς κυρίως στηρίζουμε θα καταρρεύσει, οι οικονομικά αδύναμοι συμπολίτες μας θα βρεθούν ακόμη περισσότερο μόνοι και αβοήθητοι.

- Οι πολίτες δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν στοιχειωδώς με αποτέλεσμα να χειροτερέψει ακόμη περισσότερο η ποιότητα της ζωής τους.

Στο σημείο αυτό θέλω να τονίσω ότι μέσα σ’ αυτή την τόσο δύσκολη κατάσταση που απειλείται συνολικά η επιβίωση των θεσμών, είναι άκαιρο να μπαίνουν μπροστά ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά την οικονομική κατάσταση των αιρετών και να οδηγηθούμε σε μια απαξίωση μας στα μάτια της κοινής γνώμης τη στιγμή που τόσους μήνες αγωνιζόμαστε με ανιδιοτέλεια για την προστασία της Αυτοδιοίκησης συνολικά.

Η Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Αττικής που συνεδρίασε πριν λίγες μέρες διατύπωσε την σαφή αντίθεση της:

- Στην επιβολή καθεστώτος εποπτείας στους Δήμους.

- Στην με ποικίλους τρόπους και μεθοδεύσεις απαξίωση του ρόλου και της λειτουργίας των αιρετών.

- Στην παρά τις σαφείς διατάξεις του Νόμου εγγραφή μικρότερων κατά 1,3 δισεκατομμύρια Ευρώ ποσών στους ΚΑΠ για το 2013, που οδηγεί σε οικονομικό στραγγαλισμό της Αυτοδιοίκησης. Ενώ αυτή η εξέλιξη μας προϊδεάζει για μια μελλούμενη αλλαγή του Νόμου και την επίσημη περικοπή των ΚΑΠ, ώστε η Αυτοδιοίκηση να τελεί υπό μόνιμο και ασφυκτικό πλέον  καθεστώς ομηρίας και επαιτείας.

- Στην εφαρμογή της διαθεσιμότητας δηλαδή των απολύσεων στους Δήμους, στην οποία επιμένει το Υπουργείο παρά την συγκεκριμένη πρόταση της Αυτοδιοίκησης για υλοποίηση της κινητικότητας χωρίς απολύσεις, με αναδιάταξη του προσωπικού μεταξύ των ΟΤΑ.

Ζητάμε να δοθεί λύση στο πρόβλημα των μεγάλων κενών στις υπηρεσίες μας που θα γίνει ακόμη οξύτερο το 2013 με τις συνεχείς συνταξιοδοτήσεις και την απαγόρευση των προσλήψεων και αφορά ιδιαίτερα τη στελέχωση των Παιδικών Σταθμών και την Υπηρεσία Καθαριότητας. Αποτελεί κρίσιμης σημασίας ζήτημα για την Αυτοδιοίκηση να παραμείνει ικανή  να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της αυτές προς τους πολίτες. Επίσης ζητάμε να διασφαλιστεί η συνέχιση του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι με τη χρηματοδότηση του από το ΕΣΠΑ για το 2013-14 και να αποφευχθεί η μεγάλη μείωση του αριθμού των ωφελούμενων από αυτό που προβλέπεται.

Είμαστε υπέρ της κάλυψης των κενών με προσλήψεις προσωπικού και διαφωνούμε με μπαλώματα όπως η απασχόληση μέσω Μ.Κ.Ο. που δημιουργούν συνθήκες εργασιακής ανασφάλειας στους Δήμους.

Για τις νέες αρμοδιότητες που μεταφέρονται σε μας από το 2013 όπως οι πολεοδομίες, τα προνοιακά επιδόματα κλπ. η γνώμη μου είναι να δεχθούμε να τις αναλάβουμε μόνον εφόσον κοστολογηθούν και μας δοθούν οι αντίστοιχοι πόροι και προσωπικό. Η κυβέρνηση υποχρεούται να καταλάβει ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε να σηκώσουμε και άλλα βάρη αυτή τη στιγμή που πλήττεται η Τ.Α. και έχει τόσα προβλήματα.

Στη Γενική Συνέλευση της ΠΕΔ Αττικής επισημάνθηκε ότι η στάση μας ως Αυτοδιοίκηση απέναντι στις συνεχείς επιθέσεις που δέχεται ο θεσμός έχει υπάρξει χαλαρή και ελαστική, ότι αναδεικνύεται μια κρίση στρατηγικής μας που έχει σαν αποτέλεσμα η κεντρική εξουσία να μας θεωρεί δεδομένους και ουσιαστικά να μη μας υπολογίζει.

Επισημάνθηκε επίσης ότι σ’ αυτές τις κρίσιμες για την Αυτοδιοίκηση στιγμές δεν μας επιτρέπεται ούτε να λιγοψυχήσουμε ούτε να παρατήσουμε τον αγώνα.

Ο ρόλος μας παραμένει σημαντικός και η ευθύνη που σηκώνουμε στους ώμους μας είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Γιατί είναι η ευθύνη να προστατεύσουμε τους Δήμους, τους θεσμούς, τους εργαζόμενους, τους πολίτες που μας εμπιστεύονται.

Αυτή την ευθύνη αγαπητοί συνάδελφοι, μας την ανέθεσαν οι πολίτες με την ψήφο τους. Δεν αισθάνομαι λοιπόν ότι μπορώ να βγω και να πω σ’ αυτούς τους συμπολίτες μου που με εμπιστεύτηκαν, ότι δεν θα παλέψω μέχρι τέλους, ότι αποποιούμαι την ευθύνη και καταθέτω την εμπιστοσύνη τους.

Αντίθετα, προτείνουμε να βγούμε από το σημερινό μας Συνέδριο με ξεκάθαρες κατευθύνσεις:

Μια διαδρομή κινητοποιήσεων ΑΜΕΣΑ που θα περιλαμβάνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας μαζί με τους εργαζόμενους και πρωτότυπες ενέργειες προβολής των αιτημάτων μας στο κέντρο των πόλεων και βέβαια στο κέντρο της Αθήνας.

Οι κινητοποιήσεις μας μπορούν να διαρθρωθούν σε 3 επίπεδα. Κεντρικές κινητοποιήσεις μέσω της ΚΕΔΕ, κινητοποιήσεις με απόφαση κάθε ΠΕΔ, κινητοποιήσεις ανά δομές (ΚΑΠΗ, Παιδικοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι) με τη συμμετοχή των ωφελούμενων πολιτών.

Συμμετοχή των κατοίκων, των τελικά ωφελούμενων από το έργο και τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης στις κινητοποιήσεις μας μέσα από την ενημέρωση τους και τη διαμόρφωση επιτροπών στήριξης σε κάθε Δήμο ή και κεντρικά. Να πάμε στην κοινωνία αγαπητοί συνάδελφοι και από εκεί να αντλήσουμε τις απαραίτητες δυνάμεις. Ο ρόλος μας στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στις πόλεις μας δείχνει και τη στρατηγική των συμμαχιών μας.

Να εκπονήσουμε ένα ολοκληρωμένο επικοινωνιακό πρόγραμμα για την αποκατάσταση της αλήθειας σε σχέση με την πραγματική προσφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μεγάλο βάρος να δώσουμε στην απάντηση μας στις συνεχείς επιθέσεις που δεχόμαστε ότι συνολικά η Αυτοδιοίκηση είναι φαύλη, διεφθαρμένη κλπ. Να αναδείξουμε ότι ιδιαίτερα μετά το 2005 η Αυτοδιοίκηση υφίσταται ασταμάτητους ελέγχους προληπτικούς και κατασταλτικούς και επίσης όλες οι προσλήψεις περνάνε από το ΑΣΕΠ.

Να συνεχίζουμε να αρνούμαστε ως Αυτοδιοίκηση κάθε συμμετοχή και συνευθύνη στα σχέδια για διαθεσιμότητα και απολύσεις εργαζομένων τώρα και στο μέλλον. Αναζητούμε κάθε πρόσφορο μέσο, διοικητικό ή δικαστικό, για να εμποδίσουμε τις απολύσεις. Και αναδεικνύουμε προς κάθε κατεύθυνση τον άδικο και αποσπασματικό χαρακτήρα του μέτρου  και τις αρνητικές επιπτώσεις του στους πολίτες.

Να προσφύγουμε στην ελληνική και ευρωπαϊκή δικαιοσύνη ζητώντας την ακύρωση των αντισυνταγματικών διατάξεων για την Αυτοδιοίκηση του Μνημονίου και των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου.

Αγαπητοί συνάδελφοι, για να είναι  οι εργασίες του Συνεδρίου μας  επιτυχημένες πρέπει  να είναι ειλικρινής ο διάλογος, συγκεκριμένες οι δεσμεύσεις που θα αναλάβουμε και βέβαια αποτελεσματικές οι ενέργειες που θα αποφασίσουμε.

Το Συνέδριο μας δεν μπορεί να κλείσει τις εργασίες του τη στιγμή που δεν έχει δοθεί λύση σε κανένα από τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης. Πρέπει να μείνει ανοιχτό και να ξανασυγκληθεί μέσα στις είκοσι πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου για να λάβουμε όλοι μαζί τις κρίσιμες αποφάσεις μετά τις τελικές επαφές μας με την κυβέρνηση και τα κόμματα που την αποτελούν.  Να μας πουν τι πρεσβεύουν και τι κάνουν για την Αυτοδιοίκηση. Τα πιο σοβαρά θέματα θα κριθούν τις επόμενες μέρες και όχι σε βάθος χρόνου. Πιστεύω ότι κανένας από μας στα θεσμικά όργανα δεν μπορεί να σηκώσει μόνος του, χωρίς τη γνώμη όλων των Δημάρχων, το βάρος των τελικών αποφάσεων. Είναι τεράστια η ευθύνη μας και των 325 Δημάρχων μπροστά στις εξελίξεις που δρομολογούνται.

Είναι η στιγμή να επιδείξουμε αξιοπρέπεια, θάρρος, σεβασμό  προς τους πολίτες που μας εξέλεξαν και τις ανάγκες τους, και πάνω απ’ όλα αίσθημα ευθύνης προς τους θεσμούς που ταχθήκαμε να υπηρετήσουμε.

Που είναι θεσμοί δημοκρατικοί, στηριγμένοι στη λαϊκή ψήφο και δεν συμβαδίζουν ούτε με την επιτροπεία ούτε με εκβιαστικές και αυταρχικές επιβολές.

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved