z
ΠΕΔΑ: Ενημερωτική συνάντηση για το πρόγραμμα στέγασης προσφύγων σε διαμερίσματα
Κατηγορία : Π.Ε.Δ.Α. / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2017-05-05 09:30:00

Το πρόγραμμα στέγασης σε διαμερίσματα των αιτούντων άσυλο, σε όλες του τις λεπτομέρειες, ανέπτυξαν στους Δημάρχους της Αττικής ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γ. Μουζάλας, ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ.Γ. Μπαλάφας, ο Aντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, κ. Phillippe Leclerc  αλλά και ο Δήμαρχος Αθηναίων κ.Γ. Καμίνης.

Την ενημερωτική αυτή συνάντηση συντόνισε ο Πρόεδρος της ΠΕΔΑ, κ. Νίκος Σαράντης στα γραφεία της ΠΕΔ Αττικής παρουσία δεκάδων Δημάρχων οι οποίοι εκδήλωσαν διάθεση συνεργασίας αλλά είχαν επίσης την δυνατότητα να εκφράσουν και σημαντικά προβλήματα που χρήζουν επίλυσης, όπως η απουσία μεταφραστών.

Στην ομιλία του ο κ. Μουζάλας, χαρακτήρισε ως μια πολύ καλή ευκαιρία το πρόγραμμα στέγασης των προσφύγων σε διαμερίσματα, με σημαντικά οφέλη στις τοπικές οικονομίες και την δυνατότητα ένταξης των ανθρώπων στο κοινωνικό σύνολο. Στόχος είναι να μειωθούν τα camp όλης της χώρας από 47 σε 22 .

Την θετική εμπειρία του από το πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη από τις αρχές του 2016  μετέφερε ο κ. Καμίνης.  Ο Δήμαρχος Αθηναίων εξήρε τα πλεονεκτήματα του προγράμματος όπως το γεγονός ότι τα ενοίκια προκαταβάλλονται, τα διαμερίσματα επιπλώνονται και εξοπλίζονται, υπάρχει η διαρκής εποπτεία του Δήμου, πληρώνονται οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ και ενισχύονται οι μικρές επιχειρήσεις της γειτονιάς καθώς οι πρόσφυγες καλύπτουν τις βασικές ανάγκες τους με τις χρεωστικές κάρτες που τους παρέχει το πρόγραμμα.

Η Ύπατη Αρμοστεία υλοποιεί το πρόγραμμα μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και Τοπικών Αρχών, από τον Ιανουάριο του 2016. Έως σήμερα η Υ.Α έχει υπογράψει Σύμφωνα Συνεργασίας με 14 ΜΚΟ και 4 φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης- στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Λιβαδειά και την Κρήτη-.

Στις λεπτομέρειες του προγράμματος αναφέρθηκε κ. Ελισάβετ Ναζλή, βοηθός διαχείρισης προγραμμάτων στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Η κ. Ναζλή μίλησε για τις τεχνικές προδιαγραφές των διαμερισμάτων, την στήριξη που παρέχεται στους ωφελούμενους  μέσω προπληρωμένων καρτών για σίτιση, είδη υγιεινής και μεταφορικά,την τακτική παρακολούθηση από κοινωνικούς επιστήμονες οι οποίοι στηρίζουν ψυχολογικά τους πρόσφυγες , όπως επίσης αναφέρθηκε στην ομάδα έργου και την οικονομική κάλυψη του έργου.

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved