z
Εκκλησία στη Λαμία διεκδικεί πλατείες και κοινόχρηστους χώρους σε Περιστέρι και Πετρούπολη
Κατηγορία : Περιστέρι / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2016-03-09 14:30:00

Με πρωτοβουλία του υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή το Δημόσιο θα παρέμβει και θα συνδράμει τους Δήμους Περιστερίου και Πετρούπολης στην υπόθεση διεκδίκησης πλατειών και κοινόχρηστων χώρων, έκτασης 7.500 περίπου στρεμμάτων, από τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου».

 

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε, υπό τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, σύσκεψη στο Υπουργείο, στην οποία συμμετείχε ο Δήμαρχος Περιστερίου και Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων Δυτικής Αθήνας (ΑΣΔΑ) Ανδρέας Παχατουρίδης Δήμαρχος Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος, η Γενική Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Καλλιόπη Καρδαμίτση, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος Δημήτρης Βακάλης, εκπρόσωπος από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, νομικοί σύμβουλοι από το Υπουργείο Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου.

 

Ο Ιερός Ναός «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» διεκδικεί μια έκταση 7.500 στρεμμάτων, κάτι που προκαλεί τεράστιο θέμα για τις εντός σχεδίου περιοχές των δύο πόλεων, καθώς επίσης και των δημοσίων δασικών εκτάσεων του Ποικίλου Όρους. Ειδικότερα από τις διεκδικήσεις του Ιερού Ναού, τα 4.000 στρέμματα είναι σε κατοικημένες περιοχές των δύο δήμων (Περιστερίου και Πετρούπολης) και 3.500 στρέμματα εκτός σχεδίου, στο Ποικίλο Όρος, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως δασικές.

 

Οι διεκδικήσεις του Ιερού Ναού στηρίζονται σε διαθήκη του 1916 με την οποία ο ναός φέρεται να έχει κληρονομήσει μεγάλο μέρος του «κτήματος Βερδή» το οποίο βρισκόταν κάπου στην περιοχή. Όπως σημειώνεται από το Δήμο Περιστερίου μεγάλο μέρος της έκτασης του κτήματος Βερδή έχει οικοδομηθεί εδώ και δεκαετίες με κατοικίες, πλατείας, γήπεδα και άλλους κοινόχρηστους χώρους.

 

H αγωγή του ναού κατά των δύο δήμων, των ιδιωτών και του ελληνικού Δημοσίου έχει προγραμματιστεί να εκδικαστεί στις 22 Μαρτίου. Μάλιστα ο ναός επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να ζητήσει αποζημίωση από τους σημερινούς ιδιοκτήτες. Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής σε συνάντηση που είχε με τον Ανδρέα Παχατουρίδη τόνισε πως είναι αδιανόητο ένας Ιερός Ναός να διεκδικεί πλατείες, παιδικές χαρές και δασικές εκτάσεις. Για το λόγο αυτό ζήτησε την ενεργοποίηση των νομικών υπηρεσιών των αρμοδίων Υπουργείων και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για να εξετάσουν όλες τις πτυχές του θέματος.

 

Σημειώνεται πως η υπόθεση βρίσκεται σε εκκρεμότητα από το 1929, όταν και έγινε η πρώτη διεκδίκηση αρχικώς για 300 στρέμματα. Ωστόσο, όσο περνούσαν τα χρόνια, η έκταση που διεκδικούσε ο ναός διαρκώς αυξάνονταν.

 

Σχετικά με το επίμαχο ζήτημα ο Δήμαρχος Πετρούπολης απαίτησε τα εξής:

 

(α) Το Ελληνικό Δημόσιο να λάβει όλα τα απαραίτητα και πρόσφορα μέτρα, ώστε να προχωρήσει σε άμεση και οριστική λύση και να διασφαλίσει τον δημόσιο και δασικό χαρακτήρα της περιοχής του Ποικίλου Όρους.

 

(β) Να γίνει επίσπευση της διαδικασίας σχετικά με την έκδοση της οριστικής απόφασης από το αρμόδιο συμβούλιο του ΥΠΕΚΑ, το ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α (πρώην ΣΧΟΠ) για την έγκριση της μελέτης που έχει υποβάλει ο Δήμος Πετρούπολης «Αναθεώρηση εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου περιοχής Αγ. Τριάδα (Πεύκα Βέρδη) Δήμου Πετρούπολης», σύμφωνα με την εισήγηση της Δ/νσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του Υ.ΠΕ.ΚΑ.


Ο Δήμαρχος τόνισε ότι το θέμα είναι πολύ σημαντικό, με πολλαπλές περιβαλλοντικές και κοινωνικές προεκτάσεις και κατήγγειλε την στάση του ελληνικού δημοσίου, το οποίο τα τελευταία χρόνια δεν έχει προχωρήσει σε ουσιαστικές ενέργειες προς την επίλυση της υπόθεσης.

 

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved