z
Στην καλύτερη κατάσταση της ιστορίας τους τα οικονομικά του Δήμου Περιστερίου
Κατηγορία : Περιστέρι / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2013-06-09 14:15:00

Για την «πρότυπη» κατάσταση των οικονομικών του Δήμου Περιστερίου μίλησε στην εφημερίδα «ΔΥΤΙΚΑ ΝΕΑ» ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Περιστερίου Αλέξης Σταυρούλιας. Πολλές είναι οι φωνές τον τελευταίο καιρό για τα οικονομικά των Δήμων και με αυτή τη συνέντευξη επιχειρήσαμε να δούμε την εικόνα του μεγαλύτερου Δήμου της Δυτικής Αθήνας. Δείτε τι απάντησε στις ερωτήσεις μας ο κ. Σταυρούλιας.

Δ.Ν. : Κύριε Σταυρούλια μπορείτε να μας πείτε, επειδή ακούγονται πολλά, ποιά είναι πραγματικά η οικονομική κατάσταση του Δήμου Περιστερίου;


Α.Σ. : Από την αρχή της θητείας μου ως αντιδήμαρχος οικονομικών στο Δήμο πραγματικά μελέτησα  με πολύ προσοχή και κριτική σκέψη τα οικονομικά στοιχειά του Δήμου των προηγουμένων ετών .

Διαπίστωσα ότι την τελευταία  δεκαετία είχαμε μια τεράστια αύξηση της περιουσίας του Δήμου μας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα  την  βελτίωση  του βιοτικού επιπέδου που απολαμβάνουν οι κάτοικοι της πόλης με αντίστοιχη επιβάρυνση στο  κόστος  συντήρησης της περιουσίας αυτής.

Το Περιστέρι απέκτησε  πλατείες, πάρκα, γήπεδα, κολυμβητήρια, καπη, βρεφονηπιακούς σταθμούς, κοινωνική πολιτική και μέριμνα-φροντίδα σε όσους την έχουν ανάγκη.

Με μια λέξη ΑΛΛΑΞΕ .

Σήμερα οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές γύρω μας .Η χώρα μας είναι σε βαθειά ύφεση και τα νοικοκυριά βιώνουν την οικονομική κρίση.

Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, όλοι οι Δήμοι στην σημερινή Ελλάδα της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης αντιμετωπίζουν τεράστιο οικονομικό πρόβλημα. Υπάρχουν Δήμοι καταχρεωμένοι, Δήμοι που αδυνατούν να πληρώσουν τους μισθούς των υπαλλήλων τους.

Ο Δήμος  Περιστεριού είναι σε θέση και συνεχίζει να  προσφέρει  πολλές υπηρεσίες στους δημότες του, επειδή λειτούργησε και λειτουργεί με προγραμματισμό και παράλληλα με εποικοδομητική και χρηστή διαχείριση.


Δ.Ν. : Τι εννοείτε με το «εποικοδομητική και χρηστή διαχείριση» ;


Α.Σ. : Η οικονομική στρατηγική που χαράζει ο Δήμος πρέπει να είναι σε απόλυτη συνάρτηση με τις συνθήκες που επικρατούν γύρω μας έτσι ώστε να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα.

Η οικονομική πολιτική που εφαρμόζουμε ως διοίκηση κατά την τελευταία τριετία αποδίδει καρπούς, και συνειδητή μας πολιτική επιλογή και προτεραιότητά μας είναι η βελτίωση της κοινωνικής πολιτικής παρά τις δυσχερείς οικονομικές συνθήκες .

Και όπως γνωρίζετε, ο Δήμος μας υπό την καθοδήγηση του δημάρχου μας Ανδρέα Παχατουρίδη, καταφέρνει και παράγει έργο, εξυπηρετεί τους πολίτες και συμβάλλει στην ανάπτυξη της ποιότητας ζωής στην πόλη.


Δ.Ν. : Ποια σχέση έχει η οικονομία και η οικονομική πολιτική με την ποιότητα ζωής ;



Α.Σ. : Προσωπικά, πιστεύω ότι η οικονομία έχει απόλυτη σχέση με την ποιότητα ζωής. Αυτό ισχύει σε επίπεδο Δήμου, Περιφέρειας, Κρατικής ή Εθνικής Ενότητας, υπερεθνικών οργανισμών, αλλά και σε επίπεδο επιχείρησης και ακόμη νοικοκυριών.

Ο Δήμος Περιστεριού έχει θέσει  ως  στόχο τη διατήρηση των παροχών στους δημότες μας χωρίς να  έχει  προβεί σε αύξηση των δημοτικών τελών τα τελευταία έξι έτη, ούτε σε αύξηση των τροφείων των βρεφονηπιακών σταθμών. Αντιθέτως μηδένισε τις  εγγραφές  και τις  συνδρομές  στα καπη και η κοινωνική πολιτική συνεχίζεται  απρόσκοπτη.

Επομένως, διεξάγουμε συνεχώς έναν αγώνα, για να βελτιώσουμε την κατάσταση και να προσφέρουμε στους συμπολίτες μας την ποιότητα ζωής που αξίζουν.


Δ.Ν. : Ως ποιότητα ζωής για τους δημότες σας εννοείτε την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών από τον Δήμο σας ;


Α.Σ. : Κατά κύριο λόγο ναι, αλλά οπωσδήποτε όχι αποκλειστικά. Γιατί ακόμη και η σωστή και ταχύτατη εξυπηρέτηση των δημοτών μας σε ζητήματα εκτός κοινωνικής πολιτικής, όπως παραδείγματος χάριν στην έκδοση πιστοποιητικών ή στην διόρθωση λαθών, συνιστά έναν σημαντικό παράγοντα αναφοράς της ποιότητας ζωής. Επομένως, στην ποιότητα ζωής εντάσσεται όλο το πλέγμα των καθημερινών μας σχέσεων και σε αυτήν πρέπει να αποσκοπεί όλο το φάσμα των πολιτικών προτάσεων και δραστηριοτήτων.

Και οι κοινωνικές υπηρεσίες που παρέχουμε ως Δήμος αποτελούν την άμεση προτεραιότητά μας και το πιο σημαντικό κομμάτι των δραστηριοτήτων μας, ιδιαίτερα στην σημερινή υφεσιακή πραγματικότητα με την ανεργία και την «φτωχοποίηση» ενός πολύ μεγάλου αριθμού συμπολιτών μας.


Δ.Ν. : Με ποιο τρόπο υποστηρίζετε την καθαριότητα και τις κοινωνικές υπηρεσίες στο Δήμο σας ;


Α.Σ. : Χαρακτηριστικό της διοίκησής μας είναι η πολλή δουλειά και η δημιουργική φαντασία.

Σε καιρό πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, η πόλη μας εξακολουθεί να είναι καθαρή, οι αθλητικές μας εγκαταστάσεις είναι σε πολύ καλή κατάσταση, λειτουργούμε το μόνο κολυμβητήριο στην περιοχή του Δυτικού Λεκανοπεδίου, τα παιδιά μας στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς συνεχίζουν να έχουν αμέριστη φροντίδα και φαγητό, λειτουργούμε ένα άψογο κοινωνικό παντοπωλείο και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις μας συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό.

Το μυστικό έγκειται στην προτεραιότητα της διοίκησής μας, που είναι αφ’ ενός οι εργαζόμενοι, οι άνθρωποι που δουλεύουν νύχτα-μέρα για την επίτευξη όλων αυτών και αφ’ ετέρου η εύρεση νέων μεθόδων και τρόπων διέγερσης των αντανακλαστικών αλληλεγγύης της κοινωνίας μας.


Δ.Ν. : Τι εννοείτε με αυτό ;


Α.Σ. : Εννοώ ότι πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να καλλιεργούμε την σκέψη μας και να ανακαλύπτουμε διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης των προβλημάτων και ζητημάτων που μας απασχολούν. Γνώμονας όλων των ενεργειών μας πρέπει είναι η εξυπηρέτηση των δημοτών μας. Ως παράδειγμα και μόνον σας φέρνω την τελευταία φανταστική συναυλία στο Άλσος Περιστερίου, που ζητήσαμε να προσφερθούν είδη πρώτης ανάγκης που θα ανακουφίσουν πολλούς συνανθρώπους μας.

Ήταν πραγματικά πέρα από κάθε προσδοκία η ανταπόκριση των δημοτών μας .

Δήμος είναι οι Περιστεριωτες   οι όποιοι επιδιώκουμε και θέλουμε να συμμετέχουν στην διοίκηση μας με την κριτική τους ,τις απόψεις τους και επιδιώκουμε  τη  άμεση γνώση των προβλημάτων τους .

Από την άλλη πλευρά, εξετάζουμε την περίπτωση να αυξήσουμε τον αριθμό των παιδικών σταθμών, ώστε να εξυπηρετούνται περισσότεροι συμπολίτες μας.

Και γιατί όχι, να κάνουμε δεκτά και παιδιά γονέων που δεν εργάζονται, αφού και αυτοί έχουν δικαίωμα είτε να αναζητήσουν εργασία είτε να αρχίσουν να εργάζονται ακόμη και στο μέσον της σχολικής χρονιάς. Αλλά όλα αυτά συναρτώνται με την γενικότερη οικονομική κατάσταση και τις δυνατότητες εσόδων και εξόδων του Δήμου μας.

 

 

Δ.Ν. : Αλήθεια, πως είναι τα έσοδα και τα έξοδα του Δήμου Περιστερίου ;


Α.Σ. : Πρέπει να σας ενημερώσω, ότι ως Δήμος έχουμε υποστεί αδιανόητες περικοπές εσόδων. Μετά τις τελευταίες μειώσεις, σε σύγκριση με το 2010 ουσιαστικά λαμβάνουμε μόνον το 55% των εσόδων από τους οφειλόμενους πόρους της κεντρικής διοίκησης (δηλαδή από ΚΑΠ και ΣΑΤΑ, που σημαίνει ότι το κράτος χρωστά περίπου 10 εκατ. ευρώ).

Επί πλέον υπάρχει μια τρομακτική υστέρηση των εσόδων που πρέπει να λαμβάνει ο Δήμος μας από τους επιχειρηματίες της πόλης μας, πιθανότατα λόγω των ανυπέρβλητων οικονομικών δυσχερειών που αντιμετωπίζουν. Τέλος, έχουμε μια μείωση εσόδων από την ΔΕΗ, που στη διετία  υπολογίζεται σε περίπου 3,5 εκατομμύρια ευρώ, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην περιστασιακή ή/και μόνιμη αδυναμία των συμπολιτών μας να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς.


Δ.Ν. : Αν έχουν μειωθεί τόσο τα έσοδά σας, τότε πως μπορεί ο Δήμος σας να καλύπτει τα έξοδά του ;



Α.Σ. : Επειδή, όπως προανέφερα, λειτουργούμε με προγραμματισμό και παράλληλα με εποικοδομητική  και χρηστή διαχείριση.

Καθημερινά παρακολουθούμε την πορεία του Δήμου μας ,εξετάζουμε τα νέα δεδομένα προκειμένου πάντα να είμαστε μπροστά και όχι πίσω από τα γεγονότα.

Δεν είναι τυχαίο, ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους σε έγγραφό του αναφέρει, ότι είναι «υποδειγματική η διαχείριση των οικονομικών» του Δήμου μας και ότι το Υπουργείο Εσωτερικών έχει χαρακτηρίσει «υποδειγματική την χρήση των ηλεκτρονικών προγραμμάτων» από τον Δήμο μας.


Δ.Ν. : Αναμφίβολα πρόκειται για πολύ τιμητικές αναφορές για τον Δήμο Περιστερίου, όμως πολλοί φορείς του δημόσιου τομέα, ανάμεσά τους και αρκετοί δήμοι, έχουν σταματήσει να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, ακόμη και τους υπαλλήλους τους. Εσείς αντιμετωπίζετε τέτοια προβλήματα ;


Α.Σ. : Θεωρώ ξεκάθαρα, ότι οι εργαζόμενοι του Δήμου μας, μετά από επανωτά κτυπήματα έχουν υποστεί τέτοιες μειώσεις στις αποδοχές τους, ώστε να λαμβάνουν κυριολεκτικά «μισθούς πείνας».

Δυστυχώς, ως Δήμος δεν μπορούμε να παρέμβουμε στις μισθολογικές απολαβές των υπαλλήλων μας, που ρυθμίζονται με απόφαση της κυβέρνησης.

Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να απαλύνουμε τις απώλειές τους, είναι να πληρώνονται πάντα στην ώρα τους οι εργαζόμενοι του Δήμου Περιστερίου και να καταβάλλονται οι ασφαλιστικές εισφορές τους.

Και αυτό κάνουμε.


Δ.Ν. : Ο Δήμος Περιστερίου ανταπεξέρχεται στα δάνειά του και στις κύριες υποχρεώσεις του ;


Α.Σ. : Φυσικά και εξυπηρετούνται όλες οι υποχρεώσεις του Δήμου. Για παράδειγμα σας αναφέρω, ότι από τα δύο leasing για αγορά οχημάτων και σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού, το μεν πρώτο έχει ήδη αποπληρωθεί εντελώς από την 31η Δεκεμβρίου 2012, το δε δεύτερο εξυπηρετείται κανονικότατα και απομένουν μόλις οκτώ δόσεις για την πλήρη εξόφλησή του.


Δ.Ν. : Και τα δάνεια του Δήμου Περιστερίου σε ποιο σημείο βρίσκονται ;


Α.Σ. : Τα  δάνεια του Δήμου αποπληρώνονται και αυτά κανονικά παρά την μεγάλη μείωση των εσόδων μας .

Θα ήθελα να τονίσω ότι κατά την σύνταξη του προϋπολογισμού του 2013 με δεδομένες τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες υποχρεωθήκαμε να έχουμε εναλλακτικό σενάριο πληρωμής του δάνειου προκειμένου  να εξασφαλίσουμε κάθε πιθανότητα αδυναμίας πληρωμής αυτού. Ως διοίκηση χρεωθήκαμε  το πολιτικό κόστος της ψήφισης της επιμήκυνσής του δανείου  κατά την σύνταξη του προϋπολογισμού του 2013 χωρίς να έχουμε χρησιμοποιήσει στην πράξη αυτή την εναλλακτική. Αυτή η  στάση είναι στάση ευθύνης και όχι ανευθυνότητας απέναντι στους πολίτες μας .

Πρέπει ακόμη να σημειωθεί, ότι αυτό το δάνειο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, που χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά για την αγορά συγκεκριμένων ακινήτων στον Δήμο μας, είναι κάτι αντίστοιχο με τα στεγαστικά δάνεια που επιμηκύνονται από όλους τους δανειοδοτικούς φορείς. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι βρισκόμαστε σήμερα στο ιστορικά χαμηλότερο οφειλόμενο υπόλοιπο προς όλους τους προμηθευτές του Δήμου, που ανέρχεται συνολικά σε περίπου 900.000 ευρώ.


Δ.Ν. : Και αυτό το υπόλοιπο προς τους προμηθευτές σας, πότε προβλέπεται να εξοφληθεί ;


Α.Σ. : Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, υπολογίζουμε ότι από τον προσεχή Σεπτέμβριο/Οκτώβριο οι πληρωμές των προμηθευτών του Δήμου μας, θα ολοκληρώνονται εντός 2 το πολύ μηνών από την ολοκλήρωση της προμήθειας ή της παροχής των αντίστοιχων υπηρεσιών.

Για τον λόγο αυτό, θέλω να απευθύνω και ένα κάλεσμα προς τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην πόλη μας, να προσέρχονται και να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς, που προκηρύσσει ο Δήμος Περιστερίου.

Επιχειρηματίες και Δήμος, δεν πρέπει πλέον να αντιμετωπίζουμε αλλήλους με καχυποψία, αλλά με τον οφειλόμενο αμοιβαίο σεβασμό. Άλλωστε, είμαστε υποχρεωτικά συνεργάτες στην πορεία που έχει στόχο την εξυπηρέτηση του πολίτη.

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved