z
Πετρούπολη: Αποκαλυπτήρια μνημείου της πλατείας «8ης Μάρτη»
Κατηγορία : Πετρούπολη / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2016-06-14 13:05:00

Το Σάββατο, 11/6, ο Δήμος Πετρούπολης μαζί με την ΟΓΕ και το Σύλλογο Δημοκρατικών Γυναικών Πετρούπολης πραγματοποίησε εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια μνημείου προς τιμήν των γυναικείων εργατικών αγώνων της 8ης Μάρτη 1857.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία, στην οποία το Δημοτικό Συμβούλιο Πετρούπολης το 2013 πήρε την απόφαση και την ονομάτισε πλατεία “8η Μάρτη”, μέρα που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας.

Ο δήμαρχος Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος, απηύθυνε χαιρετισμό τονίζοντας τη σημασία που έχει να γνωρίζουν οι γυναίκες, ιδιαίτερα οι νέες, την ιστορία των γυναικείων εργατικών αγώνων της 8ης Μάρτη 1857 και από αυτή να παραδειγματίζονται. Ο Δήμος, όπως επεσήμανε, στέκεται στο πλευρό του Συλλόγου Γυναικών Πετρούπολης, αφού είναι ένας από τους συλλόγους που ακούραστα συμβάλλει σε κάθε αγώνα, μικρό και μεγάλο, που αφορά στα δικαιώματα των εργαζόμενων και άνεργων γυναικών και συνολικά της λαϊκής οικογένειας.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε η πρόεδρος της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη, η οποία σημείωσε πως πρόκειται για την πρώτη πλατεία της χώρας, στην οποία δίνεται το όνομα της 8ης Μάρτη, ευχαριστώντας το Δημοτικό Συμβούλιο για την ανταπόκρισή του και όλους όσοι συνέβαλαν στην προετοιμασία του μνημείου. Στην ομιλία της, μεταξύ άλλων, μετέφερε το αισιόδοξο μήνυμα της ΟΓΕ προς τις γυναίκες του λαού, πως η δική τους αγωνιστική και μαχητική στάση είναι αυτή που μπορεί και πρέπει να κρίνει το μέλλον τους και το μέλλον των παιδιών τους.

Τα αποκαλυπτήρια έγιναν από την πρόεδρο της ΟΓΕ και την Σοφία Βλάχου, ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου Γυναικών της πόλης, τιμώντας με τον τρόπο αυτό τις αγωνίστριες που πρωτοστάτησαν στην ίδρυση της Ομοσπονδίας.

 



Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι σωματείων, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων, καθώς και ο πρώην δήμαρχος της πόλης, Γιώργος Γιώγος.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα.

 

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved