z
Μ. Σελέκος: «Σε δύσκολη οικονομική κατάσταση ο Δήμος Χαϊδαρίου»
Κατηγορία : Χαϊδάρι / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2014-08-03 16:30:00

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην εφημερίδα «ΔΥΤΙΚΑ ΝΕΑ» ο νεοεκλεγμένος Δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος. Ο κ. Σελέκος εκλέχθηκε με την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» η οποία στηρίζεται από το Κομουνιστικό Κόμμα Ελλάδος. Αναφορικά με το Χαϊδάρι ο νεοεκλεγείς Δήμαρχος τόνισε πως η πόλη περνάει μια μεταβατική περίοδο αναπροσαρμογής και οργάνωσης μιας και η προηγούμενη Διοίκηση δεν φάνηκε αντάξια των προσδοκιών.

 

Δ.Ν. Συντριπτικό το εκλογικό ποσοστό που σας έδωσαν οι πολίτες του Χαϊδαρίου στον δεύτερο γύρο, ποιες ευθύνες αναλαμβάνετε ως διοίκηση της επόμενης πενταετίας;


Μ.Σ. Ασφαλώς, το μεγάλο αυτό ποσοστό σημαίνει ότι αυξάνονται και οι δικές μας ευθύνες. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να απογοητεύσουμε όλον αυτόν τον κόσμο, που ανεξάρτητα από πολιτικές θέσεις, μας εμπιστεύτηκε τη διοίκηση του Δήμου για την επόμενη πενταετία. Άρα όσο μεγάλο είναι το ποσοστό που λάβαμε, άλλες τόσες είναι και οι ευθύνες που θα αναλάβουμε.

 

Δ.Ν. Ποιες θα είναι οι πρώτες σας ενέργειες με το που θα αναλάβετε τον Δήμο;


Μ.Σ. Πρώτον, θα αναφέρουμε στους κατοίκους την πραγματική κατάσταση της πόλης. Θα γίνει οικονομικός έλεγχος, έτσι ώστε να έχουμε μία πλήρη και σαφή εικόνα για το τι γίνεται στον Δήμο και θα προχωρήσουμε σε λαϊκές συγκεντρώσεις σε όλες τις γειτονιές της πόλης για να ενημερώσουμε τον κόσμο δίχως να καταδικάσουμε την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, δίχως να εμφανίσουμε μία εικόνα καταστροφής του Δήμου προκειμένου να φανεί ότι ήρθαμε εμείς ως οι «καλοί» για να σώσουμε το Χαϊδάρι. Εμείς, θα πούμε πως έχουν τα πράγματα και θα καλέσουμε τους κατοίκους να συμβάλουν σε ένα διάλογο που θα ξεκινήσουμε, ώστε να εντοπιστούν τα προβλήματα της πόλης και να ιεραρχηθούν ανάλογα με τις δυνατότητες που υπάρχουν για τη λύση τους. Άρα, θα εμπιστευτούμε και τους κατοίκους και τους μαζικούς φορείς της πόλης, γιατί από μόνοι μας δεν μπορούμε και δεν πρέπει να διοικήσουμε.

 

Οι κάτοικοι έχουν το καθημερινό βίωμα, δηλαδή ξέρουν ποια ακριβώς είναι τα καθημερινά προβλήματα, τα οποία ένας Δήμαρχος, ο οποίος είναι στο Δημαρχείο ή οι Δημοτικοί Σύμβουλοι και οι Αντιδήμαρχοι δεν μπορούν να τα εντοπίσουν. Επιπλέον, οι κάτοικοι με την εμπειρία της καθημερινότητας, μπορούν να μας προτείνουν κάποια πράγματα διότι δεν είμαστε οι πάνσοφοι, δηλαδή δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τα πάντα. Υπάρχουν προτάσεις που είναι ενδιαφέρουσες, πρωτοποριακές. Θα δώσουμε ιδιαίτερο βάρος στις παραμελημένες γειτονιές. Είναι γεγονός πως κάποιες γειτονιές της πόλης έχουν να δουν κάποιο έργο ή τη φυσική παρουσία του Δήμαρχου για πάρα πολλά χρόνια, άρα χρειάζεται να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση. Επίσης, θα δοθεί προσοχή στους εξωραϊστικούς, εκπολιτιστικούς, εθνικοτοπικούς, αθλητικούς συλλόγους με τους οποίους θα συζητήσουμε τα επιμέρους προβλήματα. Έτσι, θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών μπορούμε.

 

Δ.Ν. Έχετε μια εικόνα της οικονομικής κατάστασης του Δήμου Χαϊδαρίου. Σε τι επίπεδο βρίσκεται;


Μ.Σ. Η οικονομική κατάσταση του Δήμου δεν είναι καλή, αυτή τη στιγμή. Έχουμε φτάσει σε σημείο να μην έχουμε χρήματα να πάρουμε στοιχειώδη υλικά για να μπορέσει να λειτουργήσει ο Δήμος. Πάρ’όλα αυτά εμείς δεν θέλουμε εκ των προτέρων να πούμε ότι υπάρχει «τρύπα» στα οικονομικά ή ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες αν δεν γίνει έλεγχος. Πιθανόν να υπήρχε κακοδιαχείριση αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι υπήρχε πρόθεση από τη Δημοτική Αρχή.

 

Υπάρχει πλάνο για το πώς θα κινηθούμε με τα οικονομικά την επόμενη πενταετία. Αρχικά, γνωρίζουμε πόσο μεγάλες περικοπές έχουν γίνει με την εφαρμογή του Μνημονίου και των Μεσοπρόθεσμων και τονίζαμε πως οι Δήμοι δεν θα έπρεπε να αποδεχτούν αυτή την κατάσταση. Είναι ένα βασικό θέμα αντίθεσης με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Σίγουρα, θα ήταν καλύτερη η μοίρα των Δήμων, αν όλοι οι Δήμοι και οι κάτοικοι κινητοποιούνταν και ζητούσαν έργα, υποδομές κ.λπ. Δεύτερον, η κυβέρνηση χρωστάει θεσμοθετημένους πόρους, δηλαδή χρήματα που θα πρέπει να παίρνει η Αυτοδιοίκηση, τα οποία δεν μας έχει αποδώσει. Είναι πάρα πολλά τα χρήματα και πρέπει να τα διεκδικήσουμε, καθώς θα μπορούσαμε να καλύψουμε μεγάλες ανάγκες του Δήμου. Οι λόγος που δεν δόθηκαν είναι η φυσικά η κακή οικονομική κατάσταση του κράτους. Εμείς πιστεύουμε όμως ότι ο Δήμος θα πρέπει να αξιοποιεί τα προγράμματα που θα είναι προς όφελος των πολιτών. Τρίτον, οι πολίτες δεν θα πρέπει να φορολογούνται με τέτοιο τρόπο, ούτε να μεταφέρει η Κυβέρνηση τα ελλείμματα που υπάρχουν στις «πλάτες» των πολιτών. Τέλος, θα πρέπει να εισπραχθούν χρήματα από μεγάλες επιχειρήσεις που χρωστούν μεγάλα ποσά στον Δήμο και να ελαφρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανέργους, φτωχούς μειώνοντας τα δημοτικά τέλη και μειώνοντας τα δίδακτρα στους παιδικούς σταθμούς. Άρα θα ακολουθηθεί μία κοινωνική πολιτική.

 

 

Δ.Ν. Πρόσφατα όλοι οι Δήμαρχοι της Δυτικής Αθήνας πραγματοποιήσατε συνάντηση με την νέα Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα  Δούρου. Πιστεύετε μπορεί να υπάρξει ουσιαστική συνεργασία Δήμων-Περιφερείας;


Μ.Σ. Αρχικά πρέπει να τονίσω ότι δεν θέλουμε να έχουμε προνομιακές σχέσεις με την Περιφέρεια. Όλοι οι Δήμοι θα πρέπει να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες αλλά εδώ μπαίνει το θέμα πως δεν είναι δυνατόν να είναι ισόποσες διότι υπάρχουν διάφορες ανάγκες σε κάθε δήμο. Θα σας πω ότι είπαμε και στην κα. Δούρου, ότι θα απαιτήσουμε αυτά που μας αναλογούν να πάνε σε έργα υποδομής που έχει ανάγκη ο δήμος μας. Βέβαια δεν πιστεύουμε πως η πολιτική της κας. Δούρου θα διαφέρει πολύ από την πολιτική του κου. Σγουρού καθώς κινούνται στις ίδιες γραμμές. Άρα αν δεν αλλάξει ο τρόπος διαχείρισης της Περιφέρειας, η οποία αυτή τη στιγμή είναι «εξάρτημα» της Κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν πρόκειται να δούμε κάτι διαφορετικό από την νέα Περιφερειάρχη.

 

Πάρα πολλά χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μοιράζονται μέσω διαφόρων προγραμμάτων τα οποία μένουν στον αέρα. Γίνονται μόνο μελέτες και υπάρχουν προγράμματα-μαϊμού»  τα οποία εξυπηρετούν άλλες σκοπιμότητες, εκεί γίνεται το μεγάλο φαγοπότι και αυτό που μένει για τον κόσμο είναι ένα μεγάλο τίποτα. Εμείς δεν αναλάβαμε τον Δήμο για αυτό τον σκοπό, δηλαδή να κερδίσουμε χρήματα μέσω των κονδυλίων. Άρα, προτεραιότητα μας θα είναι να πάρουμε προγράμματα που θα ανταποκρίνονται σε έργα που έχει ανάγκη ο δήμος.

 

Δ.Ν. Ποίες είναι οι σκέψεις σας στο κομμάτι των ιδιωτικοποιήσεων;


Μ.Σ. Εδώ είμαστε ξεκάθαροι και το έχουμε πει επανειλημμένα. Μπορεί η ιδιωτικοποίηση να γίνεται με δήθεν καλές προθέσεις, αλλά το επόμενο βήμα είναι να περάσει σε βασικούς τομείς του Δήμου. Τελειώνοντας η σύμβαση της κάθε ΚΙΝΣΕΠ, θα σταματάει και η λειτουργία τους. Ήδη στους παιδικούς σταθμούς σταματάμε την λειτουργία των ΚΙΝΣΕΠ και στο τέλος του χρόνου θα σταματήσει και στο κολυμβητήριο. Αυτά είναι αρμοδιότητες του Δήμου και θα εκτελούνται με προσωπικό του Δήμου.

 

Το ότι η διοίκηση δεν είχε τη δυνατότητα να καλύψει τα έξοδα των υποδομών και έκανε τις ιδιωτικοποιήσεις, είναι απλά μια πρόφαση. Άλλοι είναι οι στόχοι των ιδιωτικοποιήσεων. Το μεγάλο «κόλπο» θα γινόταν ουσιαστικά με την καθαριότητα, τον Σκαραμαγκά αλλά και διάφορα άλλα μέρη όπως το Στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Άρα, καταλήγουμε πως είμαστε κατά των ιδιωτικοποιήσεων και ο Δήμος θα πρέπει να λειτουργεί με όλες τις δυνατότητες που του δίνονται και κυρίως να επιτελεί κοινωνικό έργο.

 

 

Δ.Ν. Το Χαϊδάρι έχει κάποιες νοσοκομειακές μονάδες, τι κινήσεις σκοπεύετε να κάνετε πάνω στο συγκεκριμένο θέμα;


Μ.Σ. Εγώ, επειδή προέρχομαι από τον χώρο της υγείας, αλλά και κυρίως επειδή βλέπω την αγωνία του κόσμου να μπορεί να εισέρχεται στα δημόσια νοσοκομεία, αναγνωρίζω πως το Αττικό Νοσοκομείο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες που υπάρχουν. Έκλεισε το Λοιμωδών στη Αγία Βαρβάρα, το ΠΕΔΥ κινδυνεύει να χαθεί από τον Δήμο και τα δύο Ψυχιατρικά Ιδρύματα που διαθέτει το Χαϊδάρι του χρόνου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να κλείσουν. Άρα φαίνεται πως ο τομέας της υγείας έχει ένα σοβαρότατο πρόβλημα και αυτό το αντιμετωπίζει ο καθένας στην καθημερινότητα του. Δεύτερον, υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα και με τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Πολλοί κινδυνεύουν να μπουν σε διαθεσιμότητα ή να απολυθούν. Εμείς θα κινητοποιήσουμε τον κόσμο ώστε να ξαναλειτουργήσουν σωστά όλα τα νοσοκομεία και ιδιαίτερα το Αττικό, το οποίο έχει κενές οργανικές θέσεις, πτέρυγες που δεν λειτουργούν, κρεβάτια στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας που δεν χρησιμοποιούνται την ώρα που κόσμος έχει μεγάλα προβλήματα υγείας διότι δεν βρίσκει ένα κρεβάτι. Αν δεν ασχοληθεί με αυτά τα μείζονα θέματα η Δημοτική Αρχή, με ποια θα ασχοληθεί;

 

Δ.Ν. Τι έχετε να δηλώσετε για τους 4 Δήμους στους οποίους η Λαϊκή Συσπείρωση έχει τη Διοίκηση;


Μ.Σ. Είμαστε πολύ χαρούμενοι διότι υπάρχουν 4 μεγάλοι δήμοι, η Πάτρα, η Ικαρία, το Χαϊδάρι και η Πετρούπολη θα διοικούνται από τη Λαϊκή Συσπείρωση. Είναι στοίχημα για εμάς να πετύχουμε. Πιστεύω ότι και οι 4 Δήμαρχοι θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο, διότι γνωρίζω προσωπικά και τους άλλους 3 Δημάρχους.

 

Δ.Ν. Ποιό είναι το μήνυμα σας προς τον Χαϊδαριώτικο λαό;


Μ.Σ. Θα είμαστε μια διοίκηση για όλους τους Χαϊδαριώτες, δεν θα δούμε κανενός την κομματική ταυτότητα και ούτε αν μας στήριξε ή όχι, το που μένει, αν είναι φίλος ή όχι. Θα προσπαθήσουμε να βρεθούμε κοντά στο δημότη, οι πόρτες του Δημαρχείου και του Δημάρχου θα είναι πάντα ανοιχτές. Χρειαζόμαστε τις παρατηρήσεις του δημότη ώστε να βελτιώσουμε την πόλη όσο μπορούμε.

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved