z
Ανασχηματισμός στα σκαριά, πότε, ποιοι και γιατί...
Κατηγορία : Ελλάδα / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2014-05-27 16:00:00

Συνεχίστηκε και την Τρίτη η σεναριολογία για το τι προτίθεται να πράξει ο πρωθυπουργός προκειμένου να καταδείξει αυτό που ο ίδιος δήλωσε το βράδυ των εκλογών, ότι δηλαδή ελήφθη από την κυβέρνηση το μήνυμα της κάλπης.

Η πρώτη κίνηση φαίνεται να αφορά σε έναν γενναίο ανασχηματισμό ο οποίος θα περιλαμβάνει νέα πρόσωπα, ευρύτερης αποδοχής, ικανά να πείσουν ότι μπορούν να φέρουν εις πέρας τις βελτιώσεις που επιζητεί διακαώς η κοινωνία σε καυτά θέματα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής.

Οι παράμετροι που τίθενται είναι πολλές, όπως πολλές είναι και οι απόψεις που πέφτουν στο τραπέζι των συζητήσεων.

Ανασχηματισμός Ιούνιο ή Σπετέμβριο;

Αρχικά, ως προς το χρόνο υλοποίησης της κίνησης, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για αλλαγή κυβερνητικού σχήματος άμεσα, δηλαδή εντός Ιουνίου, αν και υπάρχουν κάποιες σκέψεις να πραγματοποιηθεί στις αρχές φθινοπώρου, μαζί με την ανακοίνωση, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ενός σχεδίου που θα διαμορφώνει νέο φορολογικό τοπίο.

Σύμφωνα με Το Βήμα, είναι προεξοφλημένη η κίνηση του πρωθυπουργού να κάνει ανασχηματισμό της κυβέρνησης, που θα έχει το συμβολικό χαρακτήρα ανανέωσης της ακολουθούμενης πολιτικής επί τα βελτίω, ενώ πολλοί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ αναμένουν ρηξικέλευθες κινήσεις από τον πρωθυπουργό και τονίζουν ότι πρέπει να γίνει πραγματική υπέρβαση της οικονομικής πολιτικής.

Ωστόσο, σύμφωνα με Τα Νέα, ο Αντ.Σαμαράς δεν θέλει να καταγραφεί ο ανασχηματισμός ως σπασμωδική κίνηση στον απόηχο της εκλογικής ήττας αλλά βασικός στόχος αποτελεί να εκπέμψει η νέα κυβέρνηση το μήνυμα της επανεκκίνησης.

Από την άλλη, υπάρχουν και εκείνοι που εισηγούνται στον πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό, δηλαδή εντός Ιουνίου. Σε αυτήν την περίπτωση, η κίνηση θα γίνει στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, δηλαδή όταν θα έχουν ολοκληρωθεί και οι τελευταίες υποχρεώσεις της ελληνικής προεδρίας της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά στο χαρακτήρα του ανασχηματισμού, οι πληροφορίες της εφημερίδας Έθνος αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει διεύρυνση στο παραδοσιακό κέντρο, με ένταξη τεχνοκρατών στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι πρωταγωνιστές του ανασχηματισμού

Σε ό,τι αφορά στα πρόσωπα, στο επίκεντρο τίθεται το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να σηματοδοτηθεί η νέα εκκίνηση στην οικονομία και η στροφή σε θέματα καθημερινότητας.

Οι πληροφορίες συγκλίνουν ότι διάδοχος του Γ.Στουρνάρα θα είναι ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε όλες τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και διατηρεί καλές σχέσεις με τον Ευ.Βενιζέλο.

Βεβαίως, δεν έχει ξεκαθαρίσει αν ο Γ. Στουρνάρας αξιοποιηθεί σε άλλη θέση -ενδεχομένως αναλαμβάνοντας την Τράπεζα της Ελλάδος, είτε κάποιο χαρτοφυλάκιο στην Κομισιόν- ή όχι.

Επιπλέον, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θεωρείται πιθανό ότι θα αξιοποιηθούν οι Αρης Σπηλιωτόπουλος, Σταύρος Καλαφάτης και Γιώργος Κουμουτσάκος ως ανταπόδοση για το ρίσκο που ανέλαβαν με τις υποψηφιότητές τους στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Βέβαιη θεωρείται η συμμετοχή του Ανδρέα Λοβέρδου στο κυβερνητικό σχήμα, πιθανώς σε παραγωγικό υπουργείο -ο ίδιος φέρεται να θέλει το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά ίσως του προταθεί να αναλάβει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Σε περίπτωση που ο Ανδρέας Λοβέρδος πάει στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, εκτιμάται ότι ο Κυριάκος
Μητσοτάκης θα αναλάβει το υπουργείο Υγείας.

Εξάλλου, στο κυβερνητικό σχήμα είναι πολύ πιθανό να συμμετάσχει και ο Φίλιππος Σαχινίδης, ενώ θα παραμείνουν στην κυβέρνηση οι Γιάννης Μανιάτης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Φώφη Γεννηματά και Θανάσης Τσαυτάρης.

Βασική θεωρείται η συμμετοχή στο νέο σχήμα του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου της ΝΔ Μάκη Βορίδη.

Αντιθέτως εκτός κυβέρνησης θα βρεθεί πιθανότατα ο Αδωνις Γεωργιάδης, καθώς δεν είναι λίγοι στη ΝΔ αυτοί που του καταλογίζουν ότι με την πολιτική του απομάκρυνε το πιο συμπαγές κλαδικό σώμα της ΝΔ, αυτό των γιατρών. Ο ίδιος θέλει να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο και μάλιστα στο Πολιτισμού.

Επιπλέον, πιθανό να αποχωρήσουν από το κυβερνητικό σχήμα ή να μετακινηθούν σε άλλο υπουργείο είναι οι Χαρ.Αθανασίου, Ν.Δένδιας και Κ.Αρβανιτόπουλος, ο οποίος ενόχλησε πολλούς νεοδημοκράτες αφού στήριξε άλλον από τον εκλεκτό του Μαξίμου στον Πειραιά.

Το θέμα του ανασχηματισμού, των διορθωτικών κινήσεων και της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας αναμένεται να τεθούν εκ των πραγμάτων στη συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο το απόγευμα της Πέμπτης.

Βεβαίως, όλα αυτά αποτελούν ενδεχόμενα και τελικά δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να επιλέξει άλλου είδους στρατηγική.

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved