z
«Το Μνημόνιο έχει καταρρεύσει στη συνείδηση των Ελλήνων»
Κατηγορία : Ελλάδα / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2014-10-30 22:00:00

Μια εφ’όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στην εφημερίδα «ΔΥΤΙΚΑ ΝΕΑ», ο Βουλευτής Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος. Ο κ. Μητρόπουλος μας μίλησε για το ενδεχόμενο να υπάρξουν εκλογές και αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει σε πιθανή εκλογή του να κυβερνήσει επάξια την χώρα. Πέρα από τα καθαρά πολιτικά θέματα, ο κ. Μητρόπουλος μας κατέθεσε και την άποψή του για τις γειτονιές μας, αυτές της Δυτικής Αθήνας.

 

Δ.Ν. κ.Μητρόπουλε, θα μπορούσαμε να ομολογήσουμε πως είστε ένα από τα έμπειρα στελέχη που διαθέτει αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχετε περάσει από σημαντικές θέσεις και μέχρι σήμερα συμμετέχετε ενεργά σε πολλές δραστηριότητες του πολιτικού χώρου. Αυτή η εμπειρία σας τι σκέψεις σάς τροφοδοτεί για την Ελλάδα του σήμερα; Τι πρέπει να γίνει για να ξεφύγει η χώρα μας από το δύσκολο δρόμο;


Α.Μ. Η χώρα πρέπει να ξεφύγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα από το θεσμικό πλέγμα του Μνημονίου, των εφαρμοστικών του νόμων και τη θανατηφόρα «δημοσιονομική ζώνη αγνότητας» που μας «φόρεσαν» οι νέοι σταυροφόροι. Γιατί καταδικάζει τη χώρα σε διαρκή υποβάθμιση στον διεθνή καταμερισμό εργασίας, την μετατάσσει στην περιφέρεια της ΕΕ όπου δεν ισχύει το ευρωπαϊκό κοινωνικό κεκτημένο, καταστρέφει τα συγκριτικά οικονομικά της πλεονεκτήματα και εξανδραποδίζει το προηγμένο επιστημονικό, ερευνητικό και τεχνικό της προσωπικό. Αν δεν καταλάβουμε την πολλαπλώς καταστροφική του φύση, δεν συλλαμβάνουμε το μέγεθος της επικείμενης κυρίως καταστροφής.

 

Ως προς εμάς, τον υποκειμενικό παράγοντα που επαγγέλλεται και εγγυάται την ασφαλή έξοδο της χώρας από αυτή την πρωτοφανή ετερονομία, πρέπει να εμπνεύσουμε πρώτα απ’όλα αυτοπεποίθηση και πίστη ότι δεν έχουν χαθεί όλα, αφού βεβαίως συνειδητοποιήσουμε όλοι το τι έχει συμβεί στην πατρίδα και ποιες είναι οι προφανείς αιτίες της πτώσης. Έπειτα, πρέπει να επιδείξουμε ενότητα και συλλογικότητα στη δράση που συμπεριλαμβάνει μια πλειοψηφική λαϊκή συμμαχία. Εν τέλει όλα τα στελέχη πρέπει να έχουμε υψηλή ευθύνη του χρέους και διάθεση προσφοράς σ’αυτή τη δύσκολη πορεία της εθνικής της κοινωνικής και οικονομικής ανασυγκρότησης μέσα «σε έναν κόσμο χαοτικών αβεβαιοτήτων» όπως θα έλεγε και ο Εμμάνουελ Βάλερστάιν.

 

Δ.Ν. Η σημερινή Κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά διαμηνύει καθημερινά ότι δεν θα υπάρξουν εκλογές το προσεχές διάστημα. Ποια είναι η δική σας άποψη;


Α.Μ. Όταν τα κόμματα που βρίσκονται στην εξουσία εξαντλούνται ιδεολογικά, ηθικά αλλά και ως κυρίαρχη διευθύνουσα ομάδα όπως συμβαίνει σήμερα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, το τέλος επέρχεται μοιραία και γρήγορα.

 

Από ιδεολογικής πλευράς, το Μνημόνιο έχει καταρρεύσει στη συνείδηση των Ελλήνων αφού όλο και περισσότερο φανερώνεται ο αληθινός του χαρακτήρας και οι κύριοι άξονές του, με τους οποίους καλούνται να ζήσουν οι Έλληνες για τις επόμενες πολλές δεκαετίες, αν αυτό δεν καταργηθεί το συντομότερο δυνατόν από μια νέα πατριωτική κυβέρνηση αντινεοφιλελεύθερης και αντιμνημονιακής κατεύθυνσης.

 

Από ηθικής, οι συμπατριώτες μας αντιλαμβάνονται ότι με την απόλυτη υπακοή στην Τριαρχία των δανειστών, η χώρα ακρωτηριάζεται στο διηνεκές, οι προικισμένοι νέοι μας μεταναστεύουν, ο διαχρονικός άυλος και υλικός της πλούτος σκορπίζεται στους αγοραίους ανέμους με διαδικασίες ρευστοποίησης, η εθνική μας κυριαρχία είναι παραδομένη και η λαϊκή κυριαρχία συρρικνώνεται αφού δεν μπορεί να επηρεάσει την πορεία των πραγμάτων. Δηλαδή αντιλαμβάνονται ότι το μέλλον με τις μνημονιακές κυβερνήσεις είναι ετερόνομο, διατεταγμένο από άλλους, κάτι που η διαχρονική ιστορική ηθική των Ελλήνων δεν το ανέχεται επί μακρόν. Η σύγχυση, οι ενστικτώδεις και αντικρουόμενες κινήσεις και οι αντιφάσεις του κυβερνητικού συνασπισμού είναι ήδη εμφανείς.

 

Αλλά και οι Ευρωπαίοι αντιλαμβάνονται πλέον ότι οι κυρίαρχες μέχρι πρότινος δυνάμεις γίνονται θλιβερή μειοψηφία στον λαό. Το Κοινωνικό Ζήτημα οξύνεται και η προεδρική εκλογή …καραδοκεί. Νομίζω όμως ότι η όξυνση του πρώτου θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

 

Η προκήρυξη εκλογών το συντομότερο δυνατόν είναι εθνικό χρέος. Γιατί η χώρα δεν πρέπει να μπει στο πιο σκληρό τούνελ του Μνημονίου, του οποίου οι πιο ολοκληρωμένοι ακρωτηριαστικοί μηχανισμοί θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από 1-1-2015.

 

Δ.Ν. Θεωρείτε πως σε ενδεχόμενη εκλογική μάχη ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να κυβερνήσει τη χώρα αυτοδύναμα;


Α.Μ. Σήμερα, μετά τη μη αντιστρεφόμενη κατάρρευση του μνημονιακού «μπλοκ» και την εξαιρετική εμφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ και του Προέδρου μας Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, ο στόχος αυτός φαντάζει εφικτός. Τα μηνύματα από τις διάφορες περιοχές της χώρας είναι συνεχή και νικηφόρα.

 

Η επίτευξη της αυτοδυναμίας εξαρτάται από εμάς, την αποτελεσματικότητα των εμφανίσεων των στελεχών μας και τον βαθμό επίτευξης έκφρασης ενιαίου λόγου από όλα, ώστε η πολιτική μας «ορχήστρα» να εκπέμπει ένα αρμονικό και ενιαίον όλο ως προς την κατανόηση και την μελλοντική εφαρμογή του προγράμματός μας.

 

Δ.Ν. Ο κ.Τσίπρας σε ομιλία του στη Δ.Ε.Θ. μίλησε για άμεσες διαρθρωτικές κινήσεις που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με την ανάληψη της εξουσίας. Εσείς, κατά την άποψή σας κ. Μητρόπουλε, ποιες πιστεύετε ότι είναι οι άμεσες κινήσεις;


Α.Μ. Είναι φυσικό να υιοθετώ πλήρως την άμεση και μεσομακροπρόθεσμη αυτή δέσμη μέτρων που εξήγγειλε ο Πρόεδρός μας στη ΔΕΘ αφού έλαβα ενεργό μέρος στη διαμόρφωσή του.

 

Αυτό το πακέτο μέτρων θα εφαρμόζεται παράλληλα με την επιθετική πατριωτική διαπραγμάτευση που θα διεξάγει η νέα κυβέρνηση για την τροποποίηση της Δανειακής Σύμβασης, κατά τα πρότυπα της Συνθήκης του Λονδίνου για τη Γερμανία το 1953 (σ.σ. Τότε διαγράφηκε το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της, μολονότι έστησε την πιο κτηνώδη και καταστροφική πολεμική μηχανή στον κόσμο κι έκανε το έγκλημα βιομηχανία) και την πληρωμή του υπολοίπου (δηλ. του 1/3) με ρήτρα ανάπτυξης.

 

Η κατάργηση όμως των Μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων είναι ζήτημα που θα αρχίσει αυτόνομα και κυρίαρχα από την νέα Ελληνική Βουλή ευθύς αμέσως μετά τη συγκρότησή της σε σώμα. Προτεραιότητα έχει η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης με το κοινωνικο-οικονομικό πακέτο που ανακοινώθηκε και στη συνέχεια η επαναθεμελίωση του Κοινωνικού Κράτους και της οικονομικής ανασυγκρότησης που θα μας οδηγήσει με γρήγορους ρυθμούς στην -κατά το δυνατόν- αυτοδύναμη ανάπτυξη.

 

Δ.Ν. Ως Βουλευτής Αττικής είναι λογικό να γνωρίζετε καλά τα προβλήματα που αφορούν τις περιοχές μας. Με ποιο τρόπο θα δρομολογηθούν λύσεις για τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δυτική Αθήνα; Είναι στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ τα κοινωνικά και βιοποριστικά αυτά προβλήματα;


Α.Μ. Είναι προφανές. Και αποτελεί και δική μας ευθύνη η αντιμετώπιση των χρονιζόντων προβλημάτων της σημαντικής αυτής περιοχής που έχει υποστεί μεγάλης έκτασης κοινωνική επιδείνωση λόγω Μνημονίου. Έχω πλήρη γνώση των προβλημάτων, οι οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ τα έχουν ιεραρχήσει με κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά και θεσμικά κριτήρια και είμαστε έτοιμοι προς κυβερνητική δράση.

 

Κυρίαρχος ρόλος βέβαια, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους, πέφτει στους ώμους της Περιφέρειας και των ΟΤΑ. Πρέπει να γίνουν πολλά και συντονισμένα, γιατί η Δυτική Αθήνα πρέπει να αποτελέσει την άμεση προτεραιότητα κυβέρνησης και Περιφέρειας.

 

Δ.Ν. Ποιο είναι το μήνυμα που θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες μας και γενικότερα στους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας.


Α.Μ. Να έχουν πίστη και αυτοπεποίθηση και να συμμετέχουν ενεργά στη νέα αυτή προσπάθεια της εθνικής επανεκκίνησης. Πρέπει να δώσουμε ελπίδα για αξιοπρεπή εργασία στους νέους μας που διαθέτουν πλούσια ουσιαστικά και τυπικά προσόντα. Πρέπει να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους. Η βοήθεια στους αδύναμους και στα κοινωνικά στρώματα της κακουχίας θα οδηγήσει στην επανένωση του διαρρηγμένου κοινωνικού ιστού.

 

Σε όλους πρέπει να γίνει συνείδηση το σύνθημα που πηγάζει από τα σπλάχνα της κοινωνίας: φυγή προς τα μπρος.

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved