z
Αυγουλέα-Λιναρδάτου: 2o βραβείο στο διαγωνισμό Global Enterprise Project
Κατηγορία : Ελλάδα / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2014-05-27 10:40:00

Τα εκπαιδευτήρια Αυγουλέα-Λιναρδάτου ατο πλαίσιο της μακροχρόνιας συνεργασίας τους με το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων, συμμετείχαν με ιδιαίτερη επιτυχία σε ένα ακόμα διαγωνισμό επιχειρηματικότητας που διοργανώθηκε για 1η φορά στην Ελλάδα και είχε τίτλο Global Enterprise Project.

Σκοπός του διαγωνισμού ήταν οι μαθητές να διαγωνιστούν αυτή τη φορά όχι ως σχολικές ομάδες (όπως δηλαδή γίνεται στον διαγωνισμό για την ανάδειξη της καλύτερης εικονικής επιχείρησης) αλλά να ενταχθούν σε πενταμελείς ομάδες που θα απαρτίζονται από άγνωστους μεταξύ τους μαθητές διαφορετικών σχολείων. Με αυτό τον τρόπο επιδιώκεται η ενίσχυση του συνεργατικού πνεύματος, της ομαδικής εργασίας και της καινοτομίας.

Η ομάδα που θα διακρινόταν στον διαγωνισμό αυτό θα προκρινόταν στον αντίστοιχο Ευρωπαϊκό διαγωνισμό, που φέτος θα διεξαγόταν στην Μαδρίτη. Στην ομάδα που κατέλαβε το 1ο βραβείο, το σχολείο είχε την μεγάλη διάκριση να συμμετέχει ο μαθητής της Α Λυκείου Δημήτρης Ζαφειρίου, ο οποίος και ταξίδεψε στην Μαδρίτη από τις 6 - 8 Μάη με έξοδα του Junior Achievement Greece.  
Εκεί τα παιδιά χωρίστηκαν εκ νέου σε νέες πενταμελείς ομάδες που απαρτίζονταν από μαθητές διαφόρων εθνικοτήτων. Η επιτυχία όμως για τον Δημήτρη δεν σταματάει εδώ, αφού και εκεί κατάφερε να διακριθεί κατακτώντας το 2ο Πανευρωπαϊκό βραβείο!

Αφού συγχαρούμε θερμά τον μαθητή για την μεγάλη επιτυχία του και για την άξια εκπροσώπηση του σχολείου  και της πατρίδας μας στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό, ας αφήσουμε τον ίδιο να μας εξιστορήσει πως βίωσε την εμπειρία αυτή:

«Στις 6-8 Μαϊου διεξήχθη στην Μαδρίτη της Ισπανίας ο Πανευρωπαϊκός διαγωνισμός επιχειρηματικότητας Global Enterprise Project. Έλαβαν μέρος οι 70 καλύτεροι μαθητές που είχαν επιλεχθεί από 14 χώρες της Ευρώπης. Στην Ελληνική αποστολή είχα επιλεχθεί από τον Ελληνικό διαγωνισμό, μαζί με άλλα 3 άτομα, από διαφορετικά σχολεία. Μόλις φτάσαμε στη Μαδρίτη, χωριστήκαμε σε 17  ομάδες, οι οποίες αποτελούνταν από άτομα διαφορετικών εθνικοτήτων .Μεταβήκαμε στο Impuct Hub της Μαδρίτης, χώρο ειδικά διαμορφωμένο για επιχειρηματικές συναντήσεις. Έπειτα μας ανακοινώθηκε το επιχειρηματικό challenge. Όλες οι ομάδες τότε άρχισαν να εργάζονται, ώστε να δώσουν τη λύση που θα τις έφερνε στην απονομή ενός εκ των τριών βραβείων. Είχαμε συνολικά μιάμιση περίπου ημέρα για να καταθέσουμε το concept paper στην κριτική επιτροπή. Η ομάδα μου αποτελούταν από 5 άτομα διαφορετικών εθνοτήτων. Όλοι χωρίστηκαν ανάλογα με τις ικανότητές τους και τις κλίσεις τους, ώστε να υπάρξει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ομάδα .Για παράδειγμα, στην ομάδα μου, εγώ σκέφτηκα & ανέλυσα την ιδέα την οποία θα υποστηρίζαμε, ενώ ασχολήθηκα και με το Financial Plan, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για κάθε εταιρεία. Άλλος ασχολήθηκε με το Marketing Plan, άλλος με την παρουσίαση κτλ. Υπήρξε καταμερισμός καθηκόντων, γεγονός που έχει νευραλγική σημασία για μια ομάδα, αφού όλοι διοχετεύουν το σύνολο των ικανοτήτων τους σε συγκεκριμένους τομείς.

Την τελευταία μέρα, έγιναν οι παρουσιάσεις και οι απονομές. Η ομάδα μου κατέθεσε το Concept Paper και έπειτα από λίγο παρουσιάσαμε μέσα σε 5 λεπτά την ιδέα μας στην κριτική επιτροπή, την οποία συγκροτούσαν κορυφαία στελέχη Ισπανικών εταιρειών & πολυεθνικών. Όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία των παρουσιάσεων, περιμέναμε για την απόφαση. Η ιδεά μας βραβεύτηκε! Αποσπάσαμε το δεύτερο από τα τρία ισάξια βραβεία και η ιδέα διακρίθηκε ως απόλυτα καινοτόμα και παγκοσμιοποιημένη, ενώ διακριθήκαμε και για το Financial και το Marketing plan. Προσωπικά νιώθω περήφανος που εκπροσώπησα τη χώρα μου επάξια, όντας ο μόνος μαθητής απ΄ την Ελλάδα που απέσπασε βραβείο. Επίσης χαίρομαι διότι συνέβαλλα σε μεγάλο βαθμό για την ομάδα, αφού σκέφτηκα, συνέλαβα & ανέλυσα την ιδέα, πάνω στην οποία βραβευτήκαμε. Το σημαντικότερο όμως σε αυτό το διαγωνισμό ήταν η ξεχωριστή εμπειρία που κέρδισαν όλοι όσοι συμμετείχαν. Το να συνεργάζεσαι με άτομα διαφορετικής εθνικότητας τα οποία δε γνώριζες πριν μια μέρα και να ελπίζετε σε έναν κοινό στόχο. Το να δημιουργείς φιλίες που ξεπερνούν τα σύνορα και να καταλαβαίνεις τον τρόπο σκέψης των ανθρώπων που ζουν έξω απ’ τη χώρα σου. Να διεισδύεις στις αρχές και στην ανυπέρβλητη αξία της επιχειρηματικότητας. Να ξετυλίγεις τις ικανότητές σου και ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ. Γιατί αυτή είναι η αξία της σύγχρονης επιχείρησης.»

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved