z
Αυγουλέα-Λιναρδάτου: Μαθητής μέλος της «Βουλής των Εφήβων»
Κατηγορία : Ελλάδα / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2014-05-02 11:40:00

Ο μαθητής της Β' Λυκείου των εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα-Λιναρδάτου, Ανδρέας Παπάζογλου, επελέγη ως τακτικό μέλος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Βουλή των Εφήβων» και θα λάβει μέρος στις εργασίες της Βουλής που θα πραγματοποιηθούν στην Αθήνα από τις 4 έως τις 7 Ιουλίου 2014.

 

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 13.087 μαθητές από 1.004 σχολεία (919 σχολεία από την Ελλάδα, 64 από την Κύπρο και 21 ελληνικά σχολεία του απόδημου Ελληνισμού) για να εκλεγούν 300 αντιπρόσωποι.

 

Στη διαδικασία επιλογής πήραν μέρος εκτός από τον Ανδρέα που επελέγη και οι συμμαθητές του από τη Β' Λυκείου, Κάπου Σήλια, Λώλος Νίκος, Μεϊμέτη Εύη, Παλλιγκίνης Δημήτρης, Παπαδήμα Τζωρτζίνα, Σωτηροπούλου Σοφία οι οποίοι, όλοι μαζί, δημιούργησαν το παρακάτω βίντεο με θέμα τη σχολική βία προκειμένου να ενισχύσουν την υποψηφιότητά τους.

Η «Βουλή των Εφήβων» αποτελεί ένα πρόγραμμα προσομοίωσης της λειτουργίας του Κοινοβουλίου και διοργανώνεται σε ετήσια βάση από τη Βουλή των Ελλήνων με τη συνεργασία των Υπουργείων Παιδείας Ελλάδας και Κύπρου. Στόχος είναι η εξοικείωση των μαθητών με το ρόλο και τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, η ανάδειξη της σημασίας των δημοκρατικών θεσμών στη σύγχρονη κοινωνία αλλά και η αξία της συμμετοχής του πολίτη στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων.

 

Η διαδικασία συμμετοχής περιλάμβανε παραγωγή λόγου από τους μαθητές για θέματα σχετικά με τη σχολική ζωή, τα δικαιώματα των μαθητών και την προάσπιση και προαγωγή τους, τη λειτουργία της δημοκρατίας στην καθημερινότητα του σχολείου και της κοινωνίας ευρύτερα. Επιπλέον, οι μαθητές για να ενισχύσουν την υποψηφιότητά τους και να κληρωθούν έφηβοι-βουλευτές έπρεπε να λάβουν μέρος σε δραστηριότητες με τη χρήση νέων τεχνολογιών, όπως ηλεκτρονικό παιχνίδι γνώσεων για το Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Ένωση, το πολίτευμα και τους δημοκρατικούς θεσμούς, την ελληνική και παγκόσμια ιστορία, την επιστήμη και τον πολιτισμό. Επιπλέον δράσεις, όπως η συμμετοχή σε wiki για το περιβάλλον, σε blog με έκθεση απόψεων για σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα, ή η δημιουργία βίντεο με θέματα της σχολικής καθημερινότητας θα ενίσχυαν την πιθανότητα συμμετοχής τους στο θεσμό.

 

Οι μαθητές των εκπαιδευτηρίων Αυγουλέα-Λιναρδάτου συμμετείχαν σε όλες αυτές τις δραστηριότητες απολαμβάνοντας με δημιουργικό τρόπο την πρόκληση να λάβουν μέρος σ' αυτό το πρόγραμμα. Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που ενεπλάκησαν στη διαδικασία επιλογής, στη φιλόλογο του σχολείου  κυρία Κατερίνα Νταραγιάννη, η οποία ήταν η υπεύθυνη εκπαιδευτικός του προγράμματος έχοντας αναλάβει το συντονισμό των εργασιών, καθώς επίσης και στους  Βασίλη Μεσσαριτάκη και Γιώργο Αντωνιάδη για τη συνδρομή τους στην υλοποίηση του βίντεο.

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved