z
Η εφορία «εξατμίζει» τις καταθέσεις των Ελλήνων
Κατηγορία : Ελλάδα / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2013-10-16 12:30:00

"Εξατμίζονται" με γοργούς ρυθμούς οι αποταμιεύσεις των Ελλήνων, οι οποίοι αγωνίζονται να ανταποκριθούν στην υπερφορολόγηση. Σύμφωνα με την Καθημερινή, τραπεζικές πηγές αναφέρουν πως μόνο τον Σεπτέμβριο οι καταθέσεις στις τράπεζες μειώθηκαν κατά 1 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, αυτή τη φορά η "αιμορραγία" δεν έχει να κάνει με την ανησυχία για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, αλλά χρεώνεται στην εφορία.

Τραπεζικές πηγές μιλούν για εκροή ενός δισ. τον Σεπτέμβριο και εκτιμούν ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί και τον Οκτώβριο, καθώς οι φορολογούμενοι θα καταφύγουν στις αποταμιεύσεις τους για να πληρώσουν φόρο εισοδήματος, ΦΑΠ τριών ετών και άλλες οφειλές προς την εφορία.

Σύμφωνα με τις ίδιες τραπεζικές πηγές, τον Σεπτέμβριο και το πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου καταβλήθηκαν στο Δημόσιο, μέσω των τραπεζών, φόροι ύψους 2 δισ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι πολλοί χρησιμοποίησαν για την πληρωμή των φόρων τους χρήματα που διατηρούν εκτός πιστωτικού συστήματος.

Με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις οι καταθέσεις των Ελλήνων στις τράπεζες αναμένονται να υποχωρήσουν κάτω από το επίπεδο των 162,2 δισ. ευρώ που ήταν τον Αύγουστο, ενώ σημειώνεται ότι καμιά άλλη χώρα δεν έχει καταγράψει αντίστοιχη μείωση των καταθέσεών της για τόσο μακρύ χρονικό διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που εμφανίζουν διαφοροποίηση σε σχέση με αυτά που δημοσιεύει η Τράπεζα της Ελλάδος, οι καταθέσεις των Ελλήνων στις τράπεζες συρρικνώθηκαν από 244,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2008 στα 169,9 δισ. ευρώ στο τέλος Αυγούστου του 2013, καταγράφοντας απώλειες 74,3 δισ. ευρώ.

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved