z
Η Χίος ακόμα καίγεται
Κατηγορία : Ελλάδα / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2012-08-21 09:00:00

Για τέταρτη ημέρα εξακολουθεί να μαίνεται η πυρκαγιά στη Χίο, η οποία έχει κάνει στάχτη περισσότερα από 120.000 στρέμματα δασικής έκτασης και καλλιεργειών.

Τα κύρια μέτωπα εντοπίζονται στις περιοχές Προβατά και Σιδηρούντα.

Χαρακτηριστικό του μεγέθους της πυρκαγιάς είναι το γεγονός ότι το νέφος του καπνού έχει φτάσει μέχρι τα Χανιά και πολίτες του νησιού τηλεφωνούσαν στην πυροσβεστική υπηρεσία, νομίζοντας ότι έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών, έχει πληγεί τουλάχιστον το 40% των μοναδικών σε όλο τον κόσμο μαστιχόδενδρων, προκαλώντας μέχρι σήμερα ζημιές 4 εκατ. ευρώ, ενώ σε μεγάλο βαθμό έχουν ζημιωθεί επίσης η μελισσοκομία και οι ελαιοκαλλιέργειες.

"Αν καεί ο κορμός των μαστιχόδεντρων, απ' όπου βγαίνει το μαστίχι, έχει τελειώσει το δέντρο. Εάν καούν τα φύλλα στην περιφέρεια, στην περίμετρο του δέντρου, μπορεί να επανέλθει. Εάν τώρα υποθέσουμε ότι βάζουμε ένα καινούργιο μαστιχόδεντρο, για να αποδώσει όπως είναι τώρα θα πρέπει να περάσουν από πέντε έως οκτώ χρόνια. Η φωτιά καταστρέφει εκτός από την παραγωγή τη φετινή και μελλοντικές παραγωγές για πολλά πολλά χρόνια" δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Ευθύμης Μονιάρος.

Γεωπόνοι και ένας κτηνίατρος του ΕΛΓΑ βρίσκονται στη Χίο, προκειμένου να προχωρήσουν σε ακριβή καταγραφή και εκτίμηση των ζημιών που έχει υποστεί η φυτική και ζωική (κυρίως μελίσσια) παραγωγή από την πύρινη λαίλαπα.

"Είναι η μεγαλύτερη καταστροφή μετά τη Σφαγή και τον σεισμό του 1881" σχολίασε ο δήμαρχος του νησιού Πολυχρόνης Λαμπρινούδη, ο οποίος μίλησε για εμπρησμό.

Σύμφωνα με "Τα Νέα, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών κατήγγειλαν σοβαρά προβλήματα στον συντονισμό των πυροσβεστικών δυνάμεων, που βασικό αντίπαλό τους είχαν και χθες τις καιρικές συνθήκες. Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω των θυελλωδών ανέμων τα αεροσκάφη τύπου Καναντέρ δεν μπορούσαν να προσθαλασσωθούν για ανεφοδιασμό, παρά μόνο στον κόλπο της Γέρας στη Λέσβο, γεγονός που καθυστερούσε τις επεμβάσεις τους.

Πυροσβεστική: 282 πυρκαγιές το τελευταίο τριήμερο

"Τιτάνιο" χαρακτήρισε το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Νίκος Τσόγκας, επισημαίνοντας ότι μόνο το τελευταίο τριήμερο εκδηλώθηκαν συνολικά 282 πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια, ενώ οι πολύ ισχυροί άνεμοι καθιστούν απαγορευτική την από αέρα επιχείρηση.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τρίτης, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το έργο των πυροσβεστών επικεντρώνεται στη Χίο, όπου η φωτιά καίει σε δύο μέτωπα, στην Τροιζηνία, όπου έχουν υποστεί ζημιές δύο σπίτια και στη Ζάκυνθο, όπου μαίνονται τέσσερις πυρκαγιές ταυτόχρονα. ενώ υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι φωτιές σε Αγρίνιο, Γύθειο και Κορινθία.

Καταλήγοντας ο κ. Τσόγκας επισήμανε ότι τους αξιωματικούς της Πυροσβεστικής προβληματίζει το γεγονός ότι οι 4 φωτιές στη Ζάκυνθο εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, όπως και η ώρα εκδήλωσης της πυρκαγιάς στη Χίο.

Για ενδείξεις -αν όχι αποδείξεις- εμπρησμών
έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδιας και γνωστοποίησε ότι ήδη έχει ζητήσει τη συνδρομή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.

Όπως είπε ο υπουργός, τις τελευταίες δέκα μέρες έχουν εκδηλωθεί 589 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 16 μόνο σήμερα.

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved