z
Ο Γ.Γ. Δημ. Τσουκαλάς μιλάει για την ψηφιακή υπογραφή (video)
Κατηγορία : Ελλάδα / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2016-05-10 12:00:00

Με αφορμή την ψηφιακή υπογραφή και τις μεταρρυθμίσεις στο κράτος, η εφημερίδα ΔΥΤΙΚΑ ΝΕΑ μίλησε με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δημήτρη Τσουκαλά.

 

Ο κ. Τσουκαλάς ανέλυσε όλα τα φλέγοντα ζητήματα της Ελλάδας αυτή την εποχή, υπέδειξε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να αλλάξει το Δημόσιο και η Δημόσια Διοίκηση και επισήμανε τη σημαντικότητα της ψηφιακής υπογραφής.

 

Κατ’ αρχάς κε. Τσουκαλά, σας ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας δίνετε να μιλήσουμε μαζί σας. Θα μπορούσατε να σκιαγραφήσετε την κατάσταση της Κυβέρνησης και ευρύτερα, της χώρας;


Η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια σειρά από δυσκολίες. Αρχικά έχουμε την αξιολόγηση από τους δανειστές, καθώς υπάρχουν ακόμα κάποια ανεπίλυτα θέματα όπως το ασφαλιστικό και τα κόκκινα δάνεια όπου η Κυβέρνηση πασχίζει να βρει την καλύτερη δυνατή λύση. Υπάρχει η ελπίδα ότι μέχρι τις 22 Απριλίου, θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και μάλιστα, θετικά. Υπονοείται από άλλα κόμματα και κυρίως από τη Νέα Δημοκρατία, ότι υπάρχει ανάγκη για οριζόντια μείωση δαπανών (περιλαμβανομένων και των συντάξεων). Επιπλέον, η ΝΔ έχει ως «σλόγκαν», θα μπορούσαμε να πούμε, τη δημιουργία ιδιωτικών ασφαλιστικών ταμείων. Μα πως θα μπορούσαν οι Έλληνες να πληρώσουν τα ιδιωτικά ασφαλιστικά ταμεία όταν δεν μπορούν να το πράξουν με τα κρατικά, που υπάρχουν σήμερα; Θεωρώ παράλογη την ιδέα τους. Πιστεύω ότι οι Έλληνες κατανοούν απόλυτα τη δυσκολία των πραγμάτων. Από την άλλη, ζητούμενο είναι να υπάρξει και μια νέα δομή στο ασφαλιστικό, όπου, σε περίπτωση ανάκαμψης της οικονομίας να αυξάνεται αυτομάτως και η σύνταξη. Δεν υπάρχει σκοπός μείωσης των συντάξεων από πλευράς Κυβέρνησης.Δεύτερο μεγάλο ζήτημα, είναι, φυσικά, το προσφυγικό.

 

Η προσπάθεια επικεντρώνεται σε 2 φλέγοντα θέματα. Πρώτον, στη δυνατότητα επαναπατρισμού ή επιστροφής στη Τουρκία, αν είναι παράτυποι μετανάστες και δεύτερον στη δυνατότητα παροχής νόμιμων εγγράφων, αν είναι πρόσφυγες. Είναι γεγονός, πως η εικόνα του προσφυγικού στη χώρα μας δεν είναι καλή, διότι οι Σύριοι πρόσφυγες που βρίσκονται εδώ και ταλαιπωρούνται στην Ειδομένη, στο Πειραιά κλπ., είναι άνθρωποι που έχουν περιουσία, μόρφωση αλλά και συγκεκριμένο σκοπό στο ταξίδι τους, να φτάσουν στη Βόρεια Ευρώπη. Επίσης, παρ’όλο που τα hotspot είναι σε καλή κατάσταση, εκείνοι επιλέγουν να βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την ελπίδα ότι θα ανοίξουν, για να πάνε στον προορισμό τους, καθώς κανενός πρόσφυγα ο προορισμός δεν ήταν η Ελλάδα εξ ’αρχής. Η Ελλάδα καλεί τους πρόσφυγες στα ανοικτά κέντρα φιλοξενίας και το τονίζω, «ανοικτά κέντρα» και όχι κλειστά κέντρα συγκέντρωσης, όπως η Αμυγδαλέζα, που είχε θεσπίσει η Νέα Δημοκρατία ως Κυβέρνηση πριν κάποια χρόνια. Παράλληλα, επιτρέψτε μου να αναδείξω την ανθρωπιά των Ελλήνων και να κατακρίνω τους «πολιτισμένους» Αυστριακούς, Ούγγρους, Τσέχους που δίνουν ρεσιτάλ ξενοφοβίας και κλείνουν τα σύνορα. Τέλος, όσον αφορά τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους που ακούστηκε ότι πέρασαν από την Ελλάδα, είναι σίγουρο ότι δεν ήρθαν στη χώρα μας με σαπισμένες βάρκες και με κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους στο Αιγαίο. Ήρθαν με κανονικά διαβατήρια, με αεροπλάνα, ως Βέλγοι και Γάλλοι υπήκοοι.

 

Ας μην τα ενοποιούμε όλα.

 

Ας περάσουμε σε θέματα που αφορούν την αρμοδιότητά σας. Θεωρείτε πως ο κόσμος έχει «όρεξη» για μεταρρυθμίσεις;


Είναι γνωστό πως οι πολίτες είναι κουρασμένοι από τη συνεχή λιτότητα που ξεκίνησε το 2010. Είναι εξουθενωμένοι από το συνεχή υποβιβασμό της κοινωνικής και οικονομικής τους ζωής. Η ανεργία «σπάει κόκκαλα», νέος πλούτος δεν εισρέει στη χώρα και οι μικρομεσαίοι πολίτες έχουν υποστεί τεράστια καθίζηση. Ως Κυβέρνηση, με τα μέτρα θέλουμε να πάρουμε, έχουμε στόχο να δημιουργήσουμε συνθήκες ανάκαμψης. Να προσελκύσουμε και πάλι επενδυτικό ενδιαφέρον, άρα χρήματα, που τόσο χρειαζόμαστε. Θεωρώ, πως μετά το 2ο εξάμηνο του 2016, αν όλα πάνε καλά με την αξιολόγηση, θα αλλάξει ξεκάθαρα το τοπίο στην Ελλάδα.

 

Όσον αφορά το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως μπορεί και θα συμβάλλει στην αλλαγή της χώρας, στον τομέα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Είναι μια σειρά από ενέργειες που μπορούν να βοηθήσουν το Δημόσιο και τη σχέση του με τους πολίτες. Ενέργειες ώστε να απλουστευθούν διάφορες διαδικασίες του Δημοσίου, όπως περαιτέρω χρήση του πλαστικού χρήματος.

 

Έτσι, θα έχουμε καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής. Το Υπουργείο ασχολείται και με άλλους τομείς, όπως η καλύτερη συγκρότηση του κράτους. Εδώ, προσπαθούμε την εξάλειψη του πελατειακού κράτους που ίσχυε παλαιότερα. Πασχίζουμε να διαμορφώσουμε ένα σύστημα αξιοκρατίας, όπου ο δημόσιος υπάλληλος αφενός θα αξιολογείται, αφετέρου δεν θα επιλέγεται με κομματικά κριτήρια.

 

Επιπρόσθετα, οι προσλήψεις θα γίνονται με δομημένη και άρτια συνέντευξη. Τέλος, εξετάζουμε και το ενδεχόμενο της εθελοντικής κινητικότητας για να καλύπτονται όλες οι ανάγκες της Δημόσιας Διοίκησης.

 

Κλείνοντας, πείτε μας λίγα λόγια για τη ψηφιακή υπογραφή που ετοιμάζεται από το Υπουργείο;


Το θέμα της ψηφιακής υπογραφής δεν είναι καινούργιο. Η ψηφιακή υπογραφή υπάρχει και χρησιμοποιείται από αρκετούς Έλληνες. Πρέπει όμως να εφαρμοσθεί στο σύνολο της κοινωνίας και του Δημοσίου, δεν γίνεται να τη χρησιμοποιούν μόνο 20.000-30.000 πολίτες.

 

Για παράδειγμα, στο γραφείο μου έρχονται καθημερινά χαρτιά μεταθέσεων, μετακινήσεων κλπ. Τα συγκεκριμένα χαρτιά έχουν περάσει αρκετά γραφεία και έχουν υπογραφεί μέχρι να φτάσουν εδώ. Ακόμη, αφού τα υπογράψω εγώ, πηγαίνουν στο γραφείο του Υπουργού, σε άλλα Υπουργεία και πάει λέγοντας. Καταλαβαίνετε πως μιλάμε για δεκάδες υπογραφές που δημιουργούν στοίβες χαρτιών και μεγάλη γραφειοκρατία. Δεν είναι δυνατό εν έτει 2016 να αντιμετωπίζονται έτσι αυτά τα διαδικαστικά ζητήματα.

 

Με τη ψηφιακή υπογραφή, απλουστεύονται απίστευτα οι συγκεκριμένες διαδικασίες. Κατά την άποψη μου, μέχρι το τέλος του χρόνου, κανένα χαρτί δεν θα πρέπει να ισχύει αν δεν έχει ψηφιακή υπογραφή. Με αυτό τον τρόπο αναβαθμίζεται η Δημόσια Διοίκηση και αλλάζει η Ελλάδα.

 

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved