z
Δρακόντειοι νόμοι κατά του καπνίσματος στη Γαλλία
Κατηγορία : Κόσμος / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2014-09-29 10:25:00

Μπορεί την εποχή της Μπριζίτ Μπαρντό και του Ζαν Πoλ Μπελμοντό, το τσιγάρο να ήταν συνώνυμο του γαλλικού μυστηρίου, σήμερα όμως οι Γάλλοι προχωρούν στην εφαρμογή αυστηρών αντικαπνιστικών νόμων.

Στα πακέτα των τσιγάρων, θα σβηστούν οι μάρκες και θα υπάρχουν τεράστιες ετικέτες, που θα προειδοποιούν για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος, καθώς και φωτογραφίες με άρρωστα όργανα των καπνιστών.


Επίσης, οδηγοί και συνεπιβάτες που θα καπνίζουν μπροστά σε παιδιά κάτω των 12 ετών, θα πληρώνουν πρόστιμο.

Τα μέτρα αυτά θα ισχύουν από το 2016.

Στόχος είναι να σταματήσουν οι νέες γενιές να εθίζονται στο τσιγάρο και σε σαράντα χρόνια να μην καπνίζει κανείς στη Γαλλία.

Σήμερα στη Γαλλία, καπνίζει ένας στους τρεις ενήλικες, ενώ το τσιγάρο σκοτώνει έναν στους δύο καπνιστές.

"Δεν μπορούμε να δεχθούμε το γεγονός ότι ο αριθμός των θανάτων που προκαλούνται από το κάπνισμα στη Γαλλία αντιστοιχεί με τον απολογισμό ενός αεροπορικού δυστυχήματος κάθε μέρα με 200 επιβάτες" δήλωσε η υπουργός Υγείας Μαρισόλ Τουρέν.

Να σημειωθεί ότι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει απαγορέψει τις μάρκες τσιγάρων είναι η Αυστραλία. Παρόμοια μέτρα όμως τώρα σκέφτονται να υιοθετήσουν Βρετανία και Ιρλανδία.

Οι καπνοβιομηχανίες, από την πλευρά τους, απειλούν τη γαλλική κυβέρνηση με μηνύσεις, αν σβήσει τις ετικέτες που αναγράφουν την μάρκα τους, καθώς κάτι τέτοιο αντιτίθεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Παράλληλα, οργανώσεις καπνιστών απειλούν με διαδηλώσεις, ενώ ορισμένοι κεντροδεξιοί πολιτικοί αντιτίθενται στη διάταξη "όχι τσιγάρο μπροστά στα παιδιά", λέγοντας ότι "οι αστυνομικοί θα είναι καλύτερα να κυνηγούν τους εγκληματίες και όχι τους καπνιστές".

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια οι τιμές των τσιγάρων έχουν διπλασιαστεί και σήμερα στη Γαλλία ένα πακέτο στοιχίζει 7 ευρώ.

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved