z
Η Τουρκία στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους;
Κατηγορία : Κόσμος / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2014-10-01 09:05:00

Την ώρα που συνεχίζεται η μάχη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στο βόρειο Ιράκ, η Τουρκία εξετάζει πολύ προσεκτικά το ενδεχόμενο να στηρίξει τη συμμαχία των προθύμων, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle, που υποστηρίζει πως μέσα στις επόμενες μέρες θα ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Και ενώ η κατάσταση στην άμεση περιοχή της Τουρκίας διαγράφεται εξαιρετικά επικίνδυνη, η Άγκυρα αρχίζει να κάνει βήματα για να δείξει στους συμμάχους της ότι θα συμβάλλει στη μάχη τους κατά του Ισλαμικού Κράτους.


Από την Τρίτη, πάνω από 15 άρματα μάχης παρατάχθηκαν στα συροτουρκικά σύνορα, σε τουρκική βάση που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά της κουρδικής πόλης Κομπάνι που πολιορκείται εδώ και μέρες από τους τζιχαντιστές. Ο πόλεμος στην περιοχή έχει αρχίσει να αγγίζει την Τουρκία.

Οι οβίδες πέφτουν κατά λάθος και σε τουρκικό έδαφος τραυματίζοντας μάλιστα πολίτες.

Προς το παρόν η κυβέρνηση Νταβούτογλου σταθμίζει με μεγάλη περίσκεψη της επιλογές της και δεν έχει καθαρά πάρει στάση απέναντι στην επιχείρηση κατά του Ισλαμικού Κράτους. Μια στρατιωτική εμπλοκή της Τουρκίας κατά των τζιχαντιστών όχι μόνο θα βρει αντίθετη την τουρκική κοινή γνώμη, αλλά κυρίως θα αφήσει έκθετη της χώρα σε τρομοκρατικές επιθέσεις των τζιχαντιστών στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Πάντως το βράδυ της Τρίτης ο Ερντογάν και ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου είχαν μια μη προγραμματισμένη μεταμεσονύκτια συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, την πρώτη μετά την επιστροφή του Ερντογάν από τη Νέα Υόρκη όπου ο τούρκος πρόεδρος συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ομπάμα και τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν.

Η συνάντηση Ερντογάν-Νταβούτογλου διήρκεσε 40 λεπτά και δεν έγιναν ανακοινώσεις.

Φαίνεται όμως ότι το κυρίως θέμα ήταν η διαδικασία της πρότασης που θα φέρει η κυβέρνηση στην Τουρκικής Εθνοσυνέλευση ζητώντας να δοθεί άδεια στον τουρκικό στρατό για επιχειρήσεις εκτός των συνόρων.

Εντός της ημέρας αναμένεται υπουργικό συμβούλιο με τη συμμετοχή του αρχηγού του επιτελείου, στρατηγού Οζέλ, και πιθανότατα η σχετική συζήτηση στη βουλή θα αρχίσει το Σάββατο.
© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved