z
Παρίσι: Άγριες συγκρούσεις σε διαδήλωση για το κλίμα
Κατηγορία : Κόσμος / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2015-11-29 15:35:00

Oι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησαν σε 208 προσαγωγές, οι 174 εκ των οποίων οδήγησαν σε προφυλακίσεις, έπειτα από συγκέντρωση που αμαυρώθηκε από βίαια επεισόδια στην Πλας ντε Λα Ρεπουμπλίκ στο Παρίσι, την παραμονή της επίσημης έναρξης της Συνόδου COP21 για το κλίμα, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας.

Ο Μπερνάρ Καζνέβ εξέφρασε τη λύπη του για τις ταραχές και κυρίως για το γεγονός ότι «πολλές δεκάδες άνθρωποι που φόραγαν κουκούλες ή είχαν τα πρόσωπα καλυμμένα» πέταξαν αντικείμενα εναντίον των δυνάμεων επιβολής της τάξης.

Καθώς αυτές οι ομάδες χρησιμοποίησαν αντικείμενα που είχαν αφήσει οι πολίτες στην πλατεία για να αποτίσουν φόρο τιμής στους 130 νεκρούς των επιθέσεων του Παρισιού πριν από 15 ημέρες, ο υπουργός απηύθυνε έκκληση για την καταδίκη αυτών των βιαιοπραγιών «με το μεγαλύτερο σθένος ως σεβασμό στα θύματα των επιθέσεων».

Στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει κηρυχθεί μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα «οι στατικές συγκεντρώσεις και οι ανθρώπινες αλυσίδες επετράπησαν, όχι οι διαδηλώσεις» εξήγησε ο Καζνέβ.

Οι δυνάμεις επιβολής της τάξης «δε μπορούν να εμποδίζονται από τη βασική αποστολή τους», να εγγυώνται δηλαδή την ασφάλεια της Διάσκεψης για το Κλίμα όπου αναμένονται περίπου 150 επικεφαλής Κρατών.

Ο υπουργός αντιθέτως χαιρέτισε τις «58 συγκεντρώσεις των πολιτών» που πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα ηρεμίας το Σάββατο και την Κυριακή σε ολόκληρη την χώρα.

Στο Παρίσι «μια ανθρώπινη αλυσίδα πολλών χιλιάδων ανθρώπων είχε ως αποτέλεσμα μια ειρηνική κινητοποίηση που στέφθηκε με επιτυχία» τόνισε ο ίδιος.

«Όμως το απόγευμα μια βίαιη μειοψηφία επιχείρησε να οργανώσει χωρίς να της επιτραπεί μια διαδήλωση» από την πλατεία Δημοκρατίας, επισήμανε ο Γάλλος υπουργός.

«Δεν πρέπει να προβαίνουμε σε καμία σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων που διαδηλώνουν καλή τη πίστη και αυτών των ομάδων που δεν έχουν παρά ένα στόχο: να εκμεταλλεύονται τις υπεύθυνες και νόμιμες συγκεντρώσεις για να διαπράττουν απαράδεκτες βιαιοπραγίες» πρόσθεσε.

Ο υπουργός είπε επίσης ότι 26 άνθρωποι τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό στη Γαλλία σε σχέση με τις διαδηλώσεις κατά της COP21.


Άγριες συμπλοκές

Νωρίτερα υπήρξαν άγριες συμπλοκές με αστυνομικούς να κάνουν χρήση χημικών κατά διαδηλωτών, που παρά την απαγόρευση των διαδηλώσεων, έφτασαν τους 10.000 και οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την κλιματική αλλαγή στην πλατεία Ρεπουμπλίκ, στο κέντρο του Παρισιού, κοντά στο σημείο όπου νωρίτερα την Κυριακή ακτιβιστές για το κλίμα είχαν σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα.

Περίπου 200 διαδηλωτές, ορισμένοι με καλυμμένα τα πρόσωπα, συγκρούστηκαν με την αστυνομία σε δρόμο που οδηγεί στην πλατεία, η οποία έχει γίνει σημείο συγκέντρωσης για τους Παριζιάνους μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα κατά τις οποίες σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι.

Διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ όπου αναγράφονταν συνθήματα υπέρ του κλίματος και της δημοκρατίας.

Σχετικό video από το RT





Ανθρώπινη αλυσίδα

Εκατοντάδες άνθρωποι σχημάτισαν μια μακρά ανθρώπινη αλυσίδα σε μεγάλη λεωφόρο του ανατολικού Παρισιού, προκειμένου να καταγγείλουν "την επείγουσα κατάσταση του κλίματος", την παραμονή της συγκέντρωσης στη Γαλλία 150 ηγετών για τη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Κατά μήκος του βουλεβάρτου Βολτέρ οι ακτιβιστές, κρατάνε χέρι-χέρι, μερικοί φωνάζοντας "Πιο ζεστά από το κλίμα".

Πολλοί από αυτούς έχουν φέρει πλακάτ που όπου αναγράφονται συνθήματα όπως "Θα είναι μεγάλοι μόνο αν είμαστε στα γόνατα" ή ακόμη "Εκμεταλλεύονται, ρυπαίνουν, επωφελούνται! Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι κοινωνική και κλιματική".

"Θα πρέπει να ασκηθεί πίεση από την κοινή γνώμη στους ηγέτες. Απογοητευτήκαμε πολύ από την ακύρωση της διαδήλωσης, αλλά είναι μια καλή εναλλακτική για να κινητοποιηθούμε", εξηγεί η Οντ, 29 ετών, που ήρθε μαζί με δύο φίλες της, που είναι, όπως κι εκείνη, ερευνήτριες στις επιστήμες της ζωής στη γη.





Για τον Λεό, φοιτητή Φιλοσοφίας στα παρισινά προάστια, 21 ετών, "αυτή η ανθρώπινη αλυσίδα είναι μια αντι-εξουσία των πολιτών στην επίσημη διάσκεψη που θα είναι αντι-παραγωγική, γιατί γίνεται μαζί με τους βιομηχάνους που τα συμφέροντά τους είναι αντίθετα με την οικολογία".

Η Συνασπισμός Κλίμα 21, στον οποίο συμμετέχουν 130 οργανώσεις, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τα σχέδια για μια πορεία στους δρόμους του Παρισιού έπειτα από την απαγόρευση των διαδηλώσεων που επιβλήθηκε στο πλαίσιο της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στη Γαλλία μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου.

Αυτή η ανθρώπινη αλυσίδα "δεν είναι ούτε εγκεκριμένη, ούτε απαγορευμένη, είναι μια γκρίζα ζώνη. Το ερμηνεύει κανείς ως ανοχή", δήλωσε ο Ζον Παλέ, εκπρόσωπος της ΜΚΟ Alternatiba.





Το βουλεβάρτο Βολτέρ είναι εκείνο όπου διαπράχθηκαν οι επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, κυρίως στη μυθική αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν και μπροστά στην μπρασερι Comptoir Voltaire. Δημοσιογράφος του AFP διαπίστωσε πως η αλυσίδα, που φιλοδοξεί να ενώσει την πλατεία Ρεπουμπλίκ με την πλατεία Νασιόν, διακόπηκε στο ύψος του Μπατακλάν. Οι δυνάμεις της τάξης έμοιαζαν περισσότερο νευρικές στην περιοχή αυτή.

Τον Ιανουάριο, περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, ανάμεσά τους περίπου 50 ξένοι ηγέτες μαζί με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, διέσχισαν τη λεωφόρο Βολτέρ, σε μια διεθνή πορεία υπέρ της ελευθερίας που οργανώθηκε μερικές ημέρες μετά μια πρώτη σειρά επιθέσεων που διαπράχθηκαν στο Παρίσι εναντίον δημοσιογράφων, αστυνομικών και Εβραίων.

Από τις επιθέσεις εκείνες σκοτώθηκαν συνολικά 17 άνθρωποι. Στις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου οι νεκροί ήταν 130, οι 90 από τους οποίους σκοτώθηκαν στο Μπατακλάν. Την ευθύνη και για τις δύο σειρές επιθέσεων ανέλαβε η οργάνωση Ισλαμικό κράτος.

Οι δράστες των επιθέσεων του Ιανουαρίου σκοτώθηκαν. Η πλειονότητα των δραστών στις επιθέσεις του Νοεμβρίου σκοτώθηκαν, όμως τουλάχιστον δύο φυγάδες καταζητούνται από τις αστυνομίες ευρωπαϊκών χωρών.

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved