z
Πυκνώνουν τα "σύννεφα" στη γερμανική οικονομία
Κατηγορία : Κόσμος / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2014-10-15 08:10:00

Αρνητικά μηνύματα εκπέμπει η γερμανική οικονομία, με το Βερολίνο να αναθεωρεί προς τα κάτω τις προγνώσεις για την ανάπτυξη και το βαρόμετρο του Ινστιτούτου ZEW να κάνει βουτιά τον Οκτώβριο, ωστόσο η γερμανίδα καγκελάριος απέρριψε εκ νέου την "αμερικάνικη συνταγή" για χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και διοχέτευση κρατικών κονδυλίων για επενδύσεις.

Μετά τα οικονομικά ινστιτούτα, και η γερμανική κυβέρνηση αναθεώρησε επί τα χείρω τις προγνώσεις της για την οικονομική ανάπτυξη στη χώρα: Το 2014 ο ρυθμός ανάπτυξης θα διαμορφωθεί στο 1,2% από 1,8% που ήθελαν οι εαρινές προβλέψεις. Το 2015 το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,3% από 2% που προβλεπόταν αρχικά.

Το βαρόμετρο των οικονομικών προσδοκιών του γερμανικού Ινστιτούτου ZEW σημείωσε πτώση τον Οκτώβριο στις -3,6 μονάδες, από τις 6,9 μονάδες τον Σεπτέμβριο και ενώ οι εκτιμήσεις ήθελαν τη μείωση στο 0,8%.

Είναι σαφές ότι οι αξιολογήσεις των ανθρώπων του χρηματιστηρίου είναι οι χειρότερες από τον Νοέμβριο του 2012.

Η μείωση των οικονομικών προσδοκιών αποδίδεται κυρίως:

1. Στα γεωπολιτικά ρίσκα (Συρία, Ουκρανία, Έμπολα) και

2. στην αναιμική ανάπτυξη στην ευρωζώνη, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ZEW, Κλέμενς Φουστ.

«Η αύξηση των κινδύνων επηρεάζει καθοριστικά το κλίμα», παρατηρεί ο Γκέρτ Χάσελ της BHF Bank, χαρακτηρίζοντας «κάπως υπερβολική» την υπερτίμηση των ρίσκων.

«Η βασική δυναμική της οικονομική συγκυρίας είναι εντάξει» εκτιμά ο γερμανός οικονομολόγος.

«Η μείωση της παραγωγής και των παραγγελιών αλλά και οι αδύναμες αγορές μετοχών έχουν επηρεάσει το κλίμα» υποστηρίζει ο Ούλριχ Βόρτμπεργκ της Hessische Landesbank.

Καθησυχάζει η Μέρκελ

«Η στάση της Γερμανίας είναι σημαντική. Εάν αποκλίνουμε από την πορεία μας, αυτό θα δώσει το έναυσμα και άλλοι να πράξουν το ίδιο», είπε η Μέρκελ απευθυνόμενη σε στελέχη του κόμματός της, της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), είπαν πηγές που άκουσαν την ομιλία της.

«Βρισκόμαστε ξανά σε μια φάση που οι δεσμεύσεις μας στην Ευρώπη πρέπει να έχουν κύρος», επέμεινε.

Η καγκελάριος προειδοποίησε εναντίον κάθε υπερβολής όσον αφορά στην επιβράδυνση της ορμής της γερμανικής οικονομίας, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική από το 2009, εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, όταν η οικονομία της χώρας της συρρικνώθηκε κατά 4,7%.

«Η αύξηση του γερμανικού χρέους δεν θα φέρει ανάπτυξη στην Ελλάδα»

Η προς τα κάτω διόρθωση των προβλέψεων δεν φαίνεται να ανησυχεί τον γερμανό υπουργό Οικονομίας και αντικαγκελάριο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ που παραπέμπει στο γεγονός ότι η εγχώρια ζήτηση παραμένει σε καλό επίπεδο και η αγορά εργασίας εμφανίζεται ανθεκτική.

Όπως υπογραμμίζει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, το κύριο αίτιο για την επιδείνωση είναι η αναπτυξιακή αδυναμία στην Ευρώπη, η οποία όπως δήλωσε δεν πρόκειται να αρθεί εάν αλλάξει η δημοσιονομική πολιτική της Γερμανίας.

«Η αύξηση του χρέους στη Γερμανία δεν πρόκειται να δημιουργήσει περισσότερη ανάπτυξη στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία ή την Ελλάδα», είπε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός υπογραμμίζοντας ότι οι αναγκαίες προσπάθειες για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις χώρες αυτές θα πρέπει να συνδυαστούν με επενδύσεις στην ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved