z
Σουηδία: Ανοικτά σχολεία, εστιατόρια και δουλειά
Κατηγορία : Κόσμος / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2020-04-10 17:30:00

Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να συγκλονίζει την Ευρώπη, οι περισσότερες χώρες της γηραιάς ηπείρου έχουν εφαρμόσει περιορισμούς στις μετακινήσεις των πολιτών, επιβάλλοντας αυστηρές ποινές στους παραβάτες.

 

Όχι όμως η Σουηδία.

 

Τα εστιατόρια και τα μπαρ είναι ανοικτά, τα σχολεία και οι παιδικές χαρές το ίδιο, καθώς η κυβέρνηση στηρίζεται στην προαιρετική δράση των πολιτών της για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

 

Η εφαρμογή αυτής της τακτικής απέσπασε την προσοχή ακόμη και του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την Πέμπτη σχολίασε την προσέγγιση της χώρας αυτής του ευρωπαϊκού Βορρά, λέγοντας ότι η Σουηδία εφαρμόζει την τακτική της «ανοσίας της αγέλης» και προβλέποντας ότι πρόκειται να υποφέρει πολύ άσχημα.

 

Η σουηδική κυβέρνηση, ωστόσο, είναι πεπεισμένη ότι η πολιτική της μπορεί να αποδειχτεί αποτελεσματική. Μιλώντας στην σουηδική τηλεόραση, η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ανν Λίντε αντέτεινε ότι ο Τραμπ κάνει λάθος λέγοντας ότι η Σουηδία ακολουθεί τη θεωρία της «ανοσίας της αγέλης», ότι δηλαδή αφήνει τους πολίτες της να κολλήσουν τον ιό προστατεύοντας παράλληλα τις ευπαθείς ομάδες, προκειμένου να «χτίσει» την ανοσία του πληθυσμού της απέναντι στη νέα ασθένεια.

 

Αντίθετα, είπε, η στρατηγική της Σουηδίας είναι η εξής: «Όχι lockdown αλλά μεγάλη εμπιστοσύνη στους πολίτες ότι θα αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί».

 

Οι Σουηδοί κυκλοφορούν εν πολλοίς ελεύθεροι με την κυβέρνηση να περιορίζεται κυρίως σε συστάσεις θα προτροπές (AP Photo/Andres Kudacki)

 

Αλλά και ο επικεφαλής επιδημιολόγος της χώρας Άντερς Τέγκνελ, απέρριψε την κριτική του Ντόναλντ Τραμπ ότι η Σουηδία υποφέρει. «Νομίζω ότι η Σουηδία τα πάει καλά», είπε. «Παράγει ποιοτικά αποτελέσματα, όπως έκανε πάντα. Μέχρι στιγμής το σουηδικό σύστημα υγείας χειρίζεται την πανδημία με φανταστικό τρόπο».

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Johns Hopkins, στις 9 Απριλίου, η Σουηδία είχε καταγράψει 9.141 κρούσματα Covid-19 και 793 νεκρούς.

 

Προτροπές και συστάσεις

 

Οι πρωτοβουλίες της σουηδικής κυβέρνησης έχουν να κάνουν περισσότερο με ενθάρρυνση και συστάσεις και όχι με καταναγκασμό. Δύο ημέρες μετά την επιβολή εθνικού lockdown στην Ισπανία, στις 14 Μαρτίου, οι σουηδικές Αρχές ενθάρρυναν τους πολίτες τους να πλένουν τα χέρια τους και να μένουν στο σπίτι εάν είναι άρρωστοι. Στις 24 Μαρτίου εισήχθησαν νέοι κανόνες για να αποφευχθεί η συσσώρευση στα εστιατόρια. Αλλά εν πολλοίς έμειναν ανοιχτά.

 

Το ίδιο συνέβη και με πολλά δημοτικά και γυμνάσια σχολεία. Επιτρέπονται ακόμη συγκεντρώσεις έως και 50 ατόμων.

 

Ο Τέγκνελ υπερασπίστηκε την απόφαση να παραμείνουν ανοικτά τα σχολεία. «Γνωρίζουμε ότι το κλείσιμο των σχολείων έχει πολλές επιπτώσεις στην υγειονομική περίθαλψη, επειδή πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να πάνε στη δουλειά τους. Πολλά παιδιά υποφέρουν όταν δεν μπορούν να πάνε στο σχολείο».

 

Η Ελίζαμπεθ Λίντεν, δημοσιογράφος στη Στοκχόλμη, δήλωσε στο CNNi ότι η πόλη έχει πλέον πολύ λιγότερη κίνηση. «Από εντελώς γεμάτο, το μετρό έφτασε να έχει μερικούς μόνο επιβάτες ανά συρμό. Έχω την αίσθηση ότι η μεγάλη πλειοψηφία παίρνει σοβαρά τις συστάσεις περί κοινωνικής αποστασιοποίησης».

 

Ωστόσο, πρόσθεσε, ενώ «ορισμένοι Σουηδοί δεν θα φιλήσουν ούτε τη σύζυγό τους, άλλοι διοργανώνουν πασχαλινά πάρτι».

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved