z
Αντιπυρική άσκηση στο Ποικίλο όρος και στο όρος Αιγάλεω
Κατηγορία : Περιφερειακά / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2022-04-28 11:00:00

Άσκηση με τον κωδικό «ΑΙΝΕΙΑΣ 2022» πραγματοποιήθηκε στο Ποικίλο Όρος και στο Όρος Αιγάλεω ενόψει της αντιπυρικής περιόδου.

 

Στο πλαίσιο της προτεραιότητας σε ζητήματα που σχετίζονται με την ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας με έμφαση την πρόληψη, η Άσκηση με την κωδική ονομασία «ΑΙΝΕΙΑΣ 2022» έγινε σε πραγματικό χρόνο και σε προσομοιωτικές συνθήκες με την κινητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής και τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος.

 

Στην άσκηση παραβρέθηκε μεταξύ άλλων και ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης όπως επίσης και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης από τη Δυτική Αθήνα.

 

Η Άσκηση

 

Ο Σκοπός της Άσκησης αφορούσε στον έλεγχο μέρους του επιχειρησιακού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση κινδύνων από δασικές πυρκαγιές στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών και η ανάπτυξη συνεργασίας και επικοινωνίας των εμπλεκόμενων φορέων.

 

Οι αντικειμενικοί στόχοι της Άσκησης ορίστηκαν ως εξής:

 

Η δοκιμασία και βελτίωση της απαιτούμενης συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων.

Η βελτίωση του συντονισμού, της επικοινωνίας και της διαχείρισης της επικοινωνίας.

Ο προσδιορισμός και η εκτίμηση των απαραίτητων πόρων (ανθρώπινων και υλικών).

Η δοκιμασία της διαδικασίας έκτακτης σύγκλησης και λειτουργίας Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) στο χώρο του συμβάντος.

Δημιουργία προϋποθέσεων προσομοίωσης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, όπου η λήψη αποφάσεων γίνεται υπό συνθήκες αυξημένης πίεσης.

Αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας ολοκληρωμένης διαχείρισης μίας κατάστασης έκτακτης ανάγκης είναι η πρόληψη, η ετοιμότητα και ο στρατηγικός σχεδιασμός, πριν εκδηλωθεί ο κίνδυνος ενδεχόμενης πυρκαγιάς, με στόχο την αποτροπή της στο μέγιστο δυνατό βαθμό, με το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων Πολιτικής Προστασίας.

 

Η διενέργεια τέτοιων ασκήσεων συνιστά ασφαλή μέθοδο για την εκπαίδευση και την αξιολόγηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας και τη συνακόλουθη επιτυχή επικοινωνία και συνεργασία των συναρμόδιων φορέων και των εθελοντικών οργανώσεων.

 

Μετά το πέρας της Άσκησης αποτυπώθηκε το υψηλό επίπεδο ικανοποίησης των συμμετεχόντων, λόγω του μεγάλου βαθμού συμμετοχής των φορέων Πολιτικής Προστασίας και του προσωπικού, όπως και του επαγγελματισμού, που επέδειξαν και της καλής γνώσης του αντικειμένου που είχαν να διαχειριστούν.

 

Επίσης, σημειώθηκε η σημαντικότητα της διενέργειας αυτής της πρωτοβουλίας για πρώτη φορά στη χωρική αρμοδιότητα της ΠΕ του Δυτικού Τομέα Αθηνών και του πολύτιμου ρόλου των ΣμηΕΑ στην υποβοήθηση του έργου της διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών.

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved