z
ΕΔΣΝΑ: Προϋπολογισμός 2013
Κατηγορία : Περιφερειακά / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2013-02-04 19:05:00

Με έργα αιχμής την κατασκευή των 4 εργοστασίων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων και την αποκατάσταση των 11 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) στην Αττική και στα νησιά, ψηφίστηκε σήμερα ομόφωνα από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΔΣΝΑ ο προϋπολογισμός του έτους 2013.

Ο προϋπολογισμός του καθ’ ύλην αρμόδιου φορέα για τη διαχείριση των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου ανέρχεται στα 199,5 εκ. €, με κύριο γνώρισμά του τις περιστολές λειτουργικών δαπανών και περιττών εξόδων και την αντιμετώπιση των υπέρογκων χρεών του φορέα που ανέρχονται στα 77 εκ. €. Για την αντιμετώπιση των χρεών του Συνδέσμου ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, κ. Γιάννης Σγουρός, ζήτησε από τα Υπουργεία Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης και Εσωτερικών να συνδράμουν με έκτακτη χρηματοδότηση.  
Μειωμένες είναι και οι εισφορές των Δήμων μελών του ΕΔΣΝΑ για το 2013 που ανέρχονται σε 88 εκ. €, μετά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου να διατηρήσει σταθερή την τιμή των εισερχόμενων απορριμμάτων (€ / τόνο), προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω επιβάρυνση των δήμων και των πολιτών.

Στην εισήγησή του, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, τόνισε ότι «Το 2012 βάλαμε τα θεμέλια, ώστε ο ΕΔΣΝΑ μετά από ένα παρατεταμένο μεταβατικό χρονικό διάστημα αβεβαιότητας να βρει και πάλι τον βηματισμό του. Το 2013 είναι η χρονιά που βάζουμε τις βάσεις, ώστε να προχωρήσει η κατασκευή των νέων υποδομών για τη διαχείριση των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου που θα δώσει λύση σε ορίζοντα 25 ετών σε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί την Αττική για 30 χρόνια. Με τα χρήματα που θα «πέσουν» στην αγορά από κοινοτικές χρηματοδοτήσεις και ιδιωτικά κεφάλαια, συμβάλλουμε αποφασιστικά στην ώθηση της ανάπτυξης και την καταπολέμηση της ανεργίας στην Αττική των 5 εκ. κατοίκων, χωρίς να χάνεται ο δημόσιος χαρακτήρας των έργων και των υποδομών και με διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Παράλληλα αποτρέπουμε την επιβολή ευρωπροστίμων για παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Θέλω να ευχαριστήσω τους εργαζομένους στον ΕΔΣΝΑ και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής για τις προσπάθειες και τη στήριξή τους που ήταν καθοριστική, για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που προϋπήρχαν και τα εμπόδια που παρουσιάστηκαν στην πορεία».

Ο κ. Σγουρός αναφέρθηκε αναλυτικά στην πρόοδο που σημειώθηκε στη λειτουργία του Συνδέσμου τον τελευταίο χρόνο, που είχε ως αποτέλεσμα να δρομολογηθούν λύσεις που βάλτωναν για πολλά χρόνια.
Ειδικότερα υπενθύμισε ότι:

• Πριν από ένα χρόνο οι καθημερινές εργασίες διάθεσης των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής γίνονταν ασυμβασιοποίητα από ιδιωτική εταιρεία χωρίς καμιά σύμβαση και χωρίς κανέναν διαγωνισμό. Αυτό μέσα σε λίγους μήνες άλλαξε. Τα μηχανήματα επισκευάστηκαν. Εντάχτηκαν σε καθεστώς ετήσιας συντήρησης. Το προσωπικό ενεργοποιήθηκε. Οι εργασίες, αν και με σημαντικές δυσκολίες, γίνονται σήμερα αποκλειστικά με τις δικές μας δυνάμεις.

• Οι παραγόμενες από το 2003 έως το 2007 τέφρες από τον Αποτεφρωτήρα Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων, παρά τις προσπάθειες που είχαν καταβληθεί στο παρελθόν, παρέμεναν αποθηκευμένες στον ΧΥΤΑ Φυλής. Ό,τι δεν έγινε δέκα σχεδόν χρόνια, το προωθήσαμε άμεσα και χωρίς καμιά χρονοτριβή. Αποφασίσαμε και δημοπρατήσαμε διαγωνισμό προϋπολογισμού 700.000 € για την εξαγωγή τους σε κατάλληλα αδειοδοτημένη μονάδα του εξωτερικού. Ο διαγωνισμός σήμερα βρίσκεται στο τελικό στάδιό του.

• Στα τέλη του 2011 ο Σύνδεσμος είχε δεσμευμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να μην μπορεί να πληρώσει ακόμη και τη μισθοδοσία των εργαζομένων του και χρέη πολλών εκατομμυρίων ευρώ σε δεκάδες μικρούς και μεγάλους πιστωτές. Μέσα σε λίγους μήνες και με διαρκή προσπάθεια οι κατασχέσεις ανακληθήκαν, οι μικρό-οφειλέτες εξοφλήθηκαν σε ποσοστό 95 %, χρέη διακανονίστηκαν και η αποπληρωμή των υπολοίπων οφειλών διενεργείται προγραμματισμένα και νοικοκυρεμένα ανάλογα με τα έσοδα μας.

• Προωθήσαμε και δημοπρατήσαμε τις Αποκαταστάσεις 11 ΧΑΔΑ στην Αττική και στα νησιά με κοινοτική χρηματοδότηση ύψους 22 εκ. €, για τις οποίες απειλούμαστε από την ΕΕ με υψηλότητα πρόστιμα.

• Και το κυριότερο, παραλάβαμε έναν ψηφισμένο από το 2003 από το Ελληνικό Κοινοβούλιο Περιφερειακό Σχεδιασμό για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων του Λεκανοπέδιου της Αττικής, που στο μεγαλύτερο μέρος του παρέμενε ανολοκλήρωτος. Ό,τι δεν μπόρεσαν να προχωρήσουν σε 10 χρόνια, διαφορετικές Κυβερνήσεις, το προχωρήσαμε μέσα σε λίγους μήνες, ώστε να δοθεί λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής για τα επόμενα 25-27 χρόνια σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες.

* Το πλήρες κείμενο της εισήγησης του Προέδρου του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρού, για τον προϋπολογισμό έτους 2013 του ΕΔΣΝΑ

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved