z
Γ. Σγουρός: Δεν χρωστάμε τίποτα και υπόλογοι είμαστε μόνο στους πολίτες
Κατηγορία : Περιφερειακά / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2012-12-12 18:10:00

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, στη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε χθες, Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του επικεφαλής της παράταξης «Αττική Συνεργασία - Όχι στο Μνημόνιο», Δημήτρη Τσουκαλά, σχετικά με την ύπαρξη τοξικής τέφρας στον ΧΥΤΑ Φυλής, διευκρίνισε τα εξής:

«Στις 5 Δεκεμβρίου 2012, κλιμάκιο των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, συνοδευόμενο από κλιμάκιο του Τμήματος Περιβαλλοντικής Προστασίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, διενήργησαν έλεγχο σε χώρο προσωρινής αποθήκευσης τέφρας - εντός των ορίων της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διάθεσης Α απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Δυτικής Αττικής - που παράγεται κατά τη λειτουργία του αποτεφρωτήρα νοσοκομειακών αποβλήτων - τη μόνη περιβαλλοντικά αδειοδοτημένη μονάδα αποτέφρωσης επικίνδυνων ιατρικών αποβλήτων στην Ελλάδα που λειτουργεί από το 2002.

O εν λόγω χώρος βρίσκεται εντός της περίφραξης της συνολικής εγκατάστασης διαχείρισης απορριμμάτων της Δυτικής Αττικής, όπου άλλωστε επιτρέπεται η προσωρινή αποθήκευση της παραγόμενης τέφρας σε «big bags» (σύμφωνα με τη νομοθεσία) έως την τελική της διάθεση, με βάση τους ισχύοντες περιβαλλοντικούς όρους της ΟΕΔΑ Φυλής και της μονάδας αποτέφρωσης νοσοκομειακών αποβλήτων.

Οι ποσότητες της τέφρας, που είναι ευθύνη του ΕΔΣΝΑ, χρονολογούνται από την περίοδο 2002-2007, όταν την ευθύνη των εγκαταστάσεων την είχε ο Σύνδεσμος. Από το 2007 και μετά η  διαχείριση της μονάδας αποτέφρωσης, καθώς και της παραγόμενης τέφρας έχει ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία. Εδώ να σημειωθεί ότι η ιδιωτική εταιρεία μεταφέρει ποσότητες στο εξωτερικό, όμως υπήρξαν καθυστερήσεις λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων και, όπως μας διαβεβαίωσε,  η μεταφορά θα   αρχίσει και πάλι σύντομα.

Ο βασικός λόγος, για τον οποίο οι τέφρες ευθύνης του Συνδέσμου είναι προσωρινά αποθηκευμένες για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι η ανυπαρξία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικινδύνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στην Ελλάδα, καθιστώντας  αντιοικονομική και ιδιαίτερα ακριβή τη λύση της διασυνοριακής μεταφοράς τους στο εξωτερικό, σε αντίστοιχες μονάδες.

Μπροστά στο  αδιέξοδο και εν μέσω σοβαρής οικονομικής κρίσης, τον Ιούλιο του 2012, ελήφθη η απόφαση από την Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου για την άμεση διενέργεια διαγωνισμού, για τη διασυνοριακή μεταφορά της τέφρας, με  σοβαρή  οικονομική επιβάρυνση του ΕΔΣΝΑ.

Απορώ λοιπόν:

• Γιατί δημιουργείται θόρυβος για το διαχρονικό αυτό θέμα σε μια χρονική στιγμή, που ο ΕΔΣΝΑ προσπαθεί μέσα σε ένα τεράστιο οικονομικό αδιέξοδο να λύσει όλα τα προβλήματα του παρελθόντος; Γιατί ορισμένοι παρακάμπτουν σκοπίμως το γεγονός πώς ο Σύνδεσμος -  παρά την  «τρύπα» στα οικονομικά του , που είναι ιδιαίτερα μεγάλη λόγω και των χρεών των Δήμων προς αυτόν, - έχει δρομολογήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες, με συνέπεια ο εν εξελίξει   διεθνής δημόσιος ανοικτός διαγωνισμός συνολικού προϋπολογισμού 700.000,00 € για τη Διαχείριση της συγκεκριμένης τέφρας, να ολοκληρώνεται  στις 15 Ιανουαρίου 2013;

• Ποιός ο λόγος για τη δημιουργία εντυπώσεων για ένα θέμα του οποίου η διαχείριση, ναι μεν έχει καθυστερήσει 30 χρόνια,  αλλά από την άλλη πλευρά ολοκληρώνεται στις επόμενες εβδομάδες;

• Αναφορικά δε με την ύπαρξη δήθεν εν λειτουργία θερμοκηπίου, τα συγκεκριμένα μυθεύματα αφορούν ένα κατεστραμμένο και εγκαταλελειμμένο εδώ και πολλά χρόνια θερμοκήπιο, το οποίο αποσκοπούσε μόνο στην καλλιέργεια φυτών που θα χρησιμοποιούνταν για τη φύτευση των αποκατεστημένων χώρων διάθεσης απορριμμάτων. Το «θερμοκήπιο» βρίσκεται εντός του περιφραγμένου χώρου της ΟΕΔΑ Φυλής και έχει γίνει έρμαιο ομάδων αθιγγάνων που του αφαίρεσαν τα σιδερένια υποστυλώματα πουλώντας τα ως scrap σε γειτονικές μάντρες, γεγονός που κατ’ επανάληψη καταγγείλαμε και ζητήσαμε την επέμβαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την προστασία των εγκαταστάσεων στη Φυλή.

Η νέα διοίκηση του ΕΔΣΝΑ και ειδικότερα η Εκτελεστική Επιτροπή του Συνδέσμου, αμέσως μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της (τον Ιούνιο του 2012) με τις με αρ. 143, 292 και 293/2012 ομόφωνες αποφάσεις της, ενέκρινε τις πιστώσεις, ενέκρινε τη μελέτη και τους όρους διακήρυξης και αποφάσισε ομόφωνα την εξαγωγή των τεφρών στο εξωτερικό σε κατάλληλη αδειοδοτημένη μονάδα.

Πόσο πιο σαφές, λοιπόν, μπορεί να γίνει ότι η νέα διοίκηση του Συνδέσμου προώθησε άμεσα, σύννομα και ανεξαρτήτως κόστους - που αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου ο ΕΔΣΝΑ παρά τη δυσχερή οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται  - λύση σε ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα;
Κλείνοντας να επαναλάβω: Δεν χρωστάμε τίποτα  και υπόλογοι είμαστε μόνο στους πολίτες. Δεν θα απολογηθούμε σε εκείνους που επί δεκαετίες σφύριζαν αδιάφορα και αρέσκονταν σε μικροκομματικές πολιτικές χρησιμοποιώντας το «εργαλείο» της διγλωσσίας πάνω σε μία Αττική, η οποία βούλιαζε στο σκουπίδι».

Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, στο πλαίσιο συζήτησης για τα οικονομικά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα της Περιφέρειας, αμέσως μετά την εισήγησή του (επισυνάπτεται) και τις τοποθετήσεις των παρατάξεων, κατέθεσε όλα τα απαραίτητα έγγραφα στα πρακτικά του Συμβουλίου και παρείχε ολοκληρωμένη ενημέρωση για τις δράσεις, τις πρωτοβουλίες, τα προβλήματα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Αττικής.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων:

• Στον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό  της Περιφέρειας Αττικής που προήλθε από τη χρηστή διαχείριση και τη συγκράτηση των δαπανών σε ικανοποιητικό επίπεδο, ώστε να μπορεί σήμερα να θεωρείται υγιής οικονομικά φορέας και να υλοποιεί έργα χρήσιμα για τους πολίτες της Αττικής.

• Στις επιζήμιες καθυστερήσεις από τους εμπλεκόμενους στο  ΠΕΠ Αττικής φορείς, επαναλαμβάνοντας ότι «σημαντικά συμβασιοποιημένα έργα κινδυνεύουν να απενταχθούν από το Πρόγραμμα λόγω κωλυσιεργίας στις διαδικασίες των διαγωνισμών και της υλοποίησής τους από τους Δήμους και άλλους φορείς, με αποτέλεσμα να αναχαιτίζεται ο ρυθμός απορρόφησης του ΕΣΠΑ και η Αττική να χάνει την ευκαιρία να αποκτήσει επιτέλους υποδομές».

• Στη μάχη με το χρόνο που δίνει τόσο η Περιφέρεια Αττικής όσο και ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος να λυθεί επιτέλους το πρόβλημα της διαχείρισης των στέρεων και υγρών αποβλήτων στην Αττική, επισημαίνοντας τη συστηματική δουλειά, την αμεσότητα και τη διαφάνεια, με την οποία μπήκαν σε τροχιά υλοποίησης τα έργα για την κατασκευή των 4 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων μέσω ΣΔΙΤ, δίνοντας έτσι τέλος στην υπερπληροφόρηση, την παραπληροφόρηση και την έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με το θέμα, μπλοκάροντας το περιβαλλοντικό «απαρτχάιντ» και τη «μαφία των σκουπιδιών» που έχει καθηλώσει επί 30 χρόνια τη διαχείριση των απορριμμάτων, με  αποτέλεσμα η χώρα μας να κατατάσσεται από την Ε.Ε. στην τελευταία θέση από πλευράς επιδόσεων και να επαπειλούνται βαρύτατα πρόστιμα.

• Στις επαφές που είχε πρόσφατα τόσο με την Ένωση Δήμων Κύπρου όσο και με το Γερμανό Υφυπουργό Εργασίας κ. Φούχτελ, με επίκεντρο το  ενδεχόμενο υπογραφής πρωτοκόλλου συνεργασίας με αντικείμενο αναπτυξιακά θέματα, την ορθή λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των πολιτών και την ανάγκη συνοχής πολιτικής στην Ε.Ε. για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής ολοκληρώνοντας τόνισε:

«Το αίσθημα ευθύνης, η ιεράρχηση των προβλημάτων, ο σωστός σχεδιασμός, η αποτελεσματική οργάνωση η νομιμότητα και η διαφάνεια πρέπει να είναι τα εργαλεία του λεγόμενου «αυτοδιοικητικού». Επιπλέον, ο αυτοδιοικητικός πρέπει να βρίσκεται 100 μέτρα μακριά από τον κομματικό του χώρο. Κι αυτό να μην αποτελεί επιλογή αλλά συνείδηση. Μόνο έτσι θα κριθεί για την αποτελεσματικότητά του. Μόνο έτσι θα μπορεί να κοιτάζει τους πολίτες στα μάτια».

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved