z
Ο Περιφερειάρχης στην 4η Συνεδρίαση του ΠΕΠ Αττικής 2007-2013
Κατηγορία : Περιφερειακά / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2012-11-12 19:25:00

Η πορεία υλοποίησης του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Αττικής 2007 - 2013, παρουσιάστηκε σήμερα, Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012, κατά τη διάρκεια της 4ης Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, στην εισήγησή του υπενθύμισε ότι η Αιρετή Περιφέρεια διαχειρίζεται μόνο το 40% του ΠΕΠ ενώ το υπόλοιπο 60% ανήκει στην ευθύνη διαχείρισης Κεντρικών Υπουργείων.

Ο κ. Σγουρός παρέθεσε σημαντικά στοιχεία που αφορούν στην υλοποίηση του Προγράμματος από την 1η Ιουλίου 2011, οπότε και η Αιρετή Περιφέρεια ανέλαβε τη διαχείρισή του:

Συγκεκριμένα:

Εντάξεις 98 έργων, συνολικού προϋπολογισμού 424 εκ. ευρώ

Υπογραφές συμβάσεων σε 71 έργα, προϋπολογισμού 160 εκ. ευρώ

Πληρωμές ύψους 157 εκ. ευρώ.

Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης Αττικής προανήγγειλε την ένταξη στο ΠΕΠ Αττικής των 4 εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων, έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, ενίσχυσης υποδομών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και άλλων χρήσιμων για τους πολίτες της Αττικής παρεμβάσεων συνολικού ύψους περίπου 300 εκ. ευρώ.

Παρόντες στη Συνεδρίαση ήταν:

O Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ), κ. Γιάννης Γιαννούσης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ταχύτερη προσπάθεια αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων αλλά και στην πρόθεση του Υπουργείου να προωθήσει νομοθετικές πρωτοβουλίες για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και την απεμπλοκή των έργων από χρονοβόρες δικαστικές διενέξεις.

Η Γενική Γραμματέας Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, η οποία χαιρέτισε τη συνεργασία Περιφέρειας και Υπουργείου, που έχει ως αποτέλεσμα μια σειρά έργων μείζονος σημασίας για τον Πολιτισμό.

Η κ. Σαμπίν Μπουρντί, εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε., χαιρέτισε την πρόοδο που έχει συντελεστεί, υπογράμμισε ωστόσο ότι τομείς, όπως η διαχείριση των αποβλήτων, χρειάζονται μεγαλύτερη προσοχή και σημείωσε την ανάγκη ουσιαστικής αποκέντρωσης της διαχείρισης των πόρων του ΠΕΠ.

Ο κ. Γιώργος Κρεμλής, Διευθυντικό στέλεχος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Περιφέρεια Αττικής και η Γενική Γραμματεία ΣΔΙΤ θα συνεργαστούν με το καλύτερο δυνατό τρόπο ώστε να προχωρήσουν γρήγορα τα έργα για τη διαχείριση των στερεών και υγρών αποβλήτων, ενώ ότι η όποια καθυστέρηση επεσήμανε την αναγκαιότητα επίσπευσης των διαδικασιών υλοποίησης στα έργα, (ΧΑΔΑ - ΚΕΛ) εγκυμονεί ορατό κίνδυνο επιβολής προστίμων από την Ε.Ε. Τόνισε δε, ότι σε ό,τι αφορά τα υγρά απόβλητα πρέπει να ληφθεί υπόψη πιθανή επικείμενη ιδιωτικοποίηση της ΕΫΔΑΠ.

Στο σημείο αυτό ο Περιφερειάρχης Αττικής, απαντώντας στον κ. Κρεμλή δεσμεύτηκε ότι στην τρέχουσα περίοδο θα προχωρήσει το ΚΕΛ Κρωπίας - Παιανίας, σημαντικό έργο για την Ανατολική Αττική, ύψους 110 εκ. ευρώ, ενώ επανέλαβε την πάγια θέση του ότι ο Δημόσιος τομέας έχει ανάγκη τον Ιδιωτικό και ο Ιδιωτικός τον Δημόσιο αλλά σε ό,τι αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα όρια, όροι και κανόνες που θα διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων.

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved