z
Περιφερειάρχης Αττικής: Απόσυρση νομοσχεδίου για Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας στους ΟΤΑ
Κατηγορία : Περιφερειακά / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2013-04-02 18:00:00

Την απόσυρση του άρθρου του νομοσχεδίου που προβλέπει Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, κατά την διαδικασία ακρόασης των φορέων στην κοινοβουλευτική Επιτροπή επί του σχεδίου νόμου, που ρυθμίζει επείγοντα θέματα του υπουργείου Εσωτερικών κ.α.

Ο κ. Σγουρός εξέφρασε φόβους ότι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα τεθούν υπό μόνιμη κηδεμονία, κατ' επιταγήν της Τρόικας και επισήμανε ότι οι έλεγχοι μπορούν να γίνουν με τους υπάρχοντες μηχανισμούς, εφόσον λειτουργούν σωστά, ενώ ζήτησε την άμεση εφαρμογή του προληπτικού ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο σε Περιφέρειες και Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Σγουρός ανέφερε ότι μετά την μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη»«, δεν δόθηκαν επαρκείς πόροι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και έφερε ως παράδειγμα το ότι η Περιφέρεια Αττικής, για το 2013 αντί για 45 εκατομμύρια Ευρώ θα λάβει 18...

Ο Κώστας Ασκούνης, πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος ανέφερε ότι οι Δήμοι ανέλαβαν 200 νέες αρμοδιότητες, με παράλληλη μείωση κονδυλίων και πρόσθεσε ότι υπονομεύεται η αυτοτέλεια των Δήμων σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο. Παράλληλα, διερωτήθηκε αν με την κατάσταση που επικρατεί στην τοπική αυτοδιοίκηση, θα υπάρξουν υποψήφιοι δήμαρχοι το 2014 και προειδοποίησε για το ενδεχόμενο κατάρρευσης των Δήμων λόγω έλλειψης προσωπικού.

Ο Δήμαρχος Λαρισαίων Κ. Τζανακούλης αναφέρθηκε επίσης στα οικονομικά προβλήματα των ΟΤΑ και στην έλλειψη προσωπικού.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων των ΟΤΑ Θέμης Μπαλασόπουλος, χαρακτήρισε το Παρατηρητήριο «ταφόπλακα» της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με νέα τέλη για τους δημότες, μείωση παροχών και απολύσεις εργαζομένων.

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved