z
Υπογειοποίηση Γραμμών Υψηλής Τάσης στους Αγίους Αναργύρους
Κατηγορία : Περιφερειακά / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2021-01-22 09:00:00

Συνέντευξη από την κυρία Χριστίνα Βύρου, εκπρόσωπο του δικτύου πολιτών Κιναλ ΠΑΣΟΚ Αγίων Αναργύρων.

 

Ερώτηση : Τι είναι το Δίκτυο Πολιτών Αγ. Αναργύρων ΚΙΝΑΛ ΠΑΣΟΚ ?


Πριν απ όλα να πούμε ότι το έναυσμα για το Δίκτυο Πολιτών Αγ. Αναργύρων ΚΙΝΑΛ ΠΑΣΟΚ  προήλθε μέσα απ τις εξελίξεις στο θέμα της Υπογειοποίησης των Γραμμών Υψηλής Τάσης και τον Υποσταθμό Χαλκηδόνας (όπως ονομάζεται απ τον αρμόδιο φορέα ΑΔΜΗΕ) του Δήμου μας  και ειδικότερα στην περιοχή Ανάκασας  και όπως αυτές διαμορφώθηκαν απ την αρχή έως και σήμερα, ένα χρόνιο και δύσκολο πρόβλημα. Το τι είναι το Δίκτυο Πολιτών την απάντηση την δίνει το ίδιο το καταστατικό του Κινήματος Αλλαγής στα άρθρα 8.και 18. Αναφορικά με αυτό να πούμε ότι στο Δίκτυο Πολιτών δεν είναι υποχρεωτικό να είσαι μέλος του ΚΙΝΑΛ αλλά ενεργός πολίτης.

 

Άρθρο 8 .Η οργανωτική δομή του Κινήματος Αλλαγής

 

Άρθρο 18.Δίκτυα Πολιτών

 

agioi-anargyroi-ypogiopioidi-2.jpg

 

Πρώτα από όλα όμως πρέπει να γίνει ξεκάθαρο και  γνωστό σε όλους ότι η προσπάθεια μας αυτή δεν κρύβει  σκοπιμότητες ή σκέψεις σχετικά με διεκδικήσεις ή άλλα αξιώματα στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κοινώς δεν είμαστε μνηστήρες του θεσμού αλλά πολιτικοποιημένοι και ενεργοί πολίτες με μόνο συμφέρον το καλό της Πόλης και των Πολιτών της.

 

Πάνω σε αυτά ο καθένας μας αφιέρωσε και αφιερώνει μέρος απ τον πολύτιμο προσωπικό του χρόνο απέναντι σε προβλήματα που η επίλυση τους χρειάζεται και την Πολιτική βούληση από πλευρά της πολιτείας.

 

Δεν κρύψαμε τον πολιτικό μας χώρο ως μέλη του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ , άρα δεν ψάχνουμε την ίδρυση μιας στέγης  ,την έχουμε και την υπηρετούμε σύμφωνα με της Αρχές και της Αξίες της παράταξης μας και λειτουργούμε καταστατικά απέναντι σε θέματα Τοπικού χαρακτήρα .

 

Ερώτηση : Τι σας οδήγησε σε αυτή την προσπάθεια επίλυσης ενός δύσκολου προβλήματος


Διαχρονικά υπήρχαν προσπάθειες διεκδίκησης από Πολίτες, Συλλόγους και φορείς για τους Πυλώνες Υψηλής Τάσης και τον Υποσταθμό, με ιδιαίτερη έμφαση  για τους Πυλώνες Υψηλής Τάσης που βρίσκονται σε μια ακτίνα περίπου 2 χλμ. μέσα στον αστικό ιστό μιας περιοχής, δίπλα σε κατοικίες αλλά και στο σχολικό συγκρότημα (εντός του προαυλίου ο ένας εξ αυτόν) του 3ου και 9ου Δημοτικού Σχολείου.

 

Πολλοί από εμάς γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε μαζί με το εν λόγο πρόβλημα, πήγαμε στο ίδιο σχολείο ως μαθητές τότε, πήγαμε εμείς τα δικά μας παιδιά στο ίδιο σχολείο και τώρα τα παιδιά μας πάνε τα δικά τους παιδιά στον ίδιο χώρο.

 

Όλα αυτά τα χρόνια δεν άλλαξε τίποτα, οι όποιες διεκδικήσεις έπεσαν στο κενό κυρίως όμως αυτό που μέσα από πληροφορίες αλλά και στοιχεία που υπάρχουν και στο διαδίκτυο για αντίστοιχες περιπτώσεις ήταν η απουσία της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης !!! Γνωρίζαμε εκ τον προτέρων ότι παρότι είναι ένα θέμα – πρόβλημα διαχρονικό με μικρές πιθανότητες επίλυσης έγινε μια προσπάθεια κροτώντας την ελπίδα και αισιοδοξία μας και «στρατευτήκαμε» σε έναν αγώνα υπομονής.

 

Ερώτηση : Ας πάρουμε τα πράγματα απ την αρχή , πότε χρονικά ξεκινάει αυτή η προσπάθεια σας


Στα μέσα και προς το τέλος του 2018 περίπου έπεσε στα χέρια μας ένα απόσπασμα από μετρήσεις που είχε γίνει για λογαριασμό του Δήμο μας περί το 2006 με 2008. Μετρήσεις που λογικά θα υπάρχουν στον Δήμο μας .

 

Σαφώς και έχουν διενεργηθεί αρκετό καιρό πριν , περίπου μια δεκαετία και πάνω, αυτό όμως ήταν η αρχή καθώς για το εν λόγο θέμα δεν έχουν γίνει συνολικά πρόσφατες μετρήσεις ή δεν γνωρίζουμε την ύπαρξή τους .

 

Οι μετρήσεις αυτές έγιναν σε 240 σημεία του Δήμου μας και δεν αφορούσε μόνο μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας !!!

 

agioi-anargyroi-ypogiopioidi-3.jpg

 

Όσο αφορά τις μετρήσεις  γύρω απ τον σταθμό και στην διαδρομή των Πυλώνων κατά όλο το μήκος όσες φορές και αν έγιναν τα αποτελέσματα ήταν αντικρουόμενα και κατά συνέπεια η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων αμφισβητήθηκαν  και αμφισβητούνται μέχρι και σήμερα -αλλά και απ την ίδια την Τοπική Αυτοδιοίκηση όταν το 2008 σε ημερίδα ενημερώνει ότι ο Δήμος μας είναι 150 φορές κάτω απ τα όρια που έχει θεσπίσει η Πολιτεία !!!

 

Γνωρίζοντας τις δυσκολίες του θέματος προσεγγίσαμε με πνεύμα Πολιτικής Συντροφικότητας, Αλληλεγγύης και Εμπιστευτικότητας ανθρώπους αρμόδιους και με ιδιαίτερες γνώσεις οι οποίοι και στήριξαν μέχρι τέλους την όλη μας προσπάθεια.

 

Η συμβολή τους ήταν καθοριστική για την επίλυση του προβλήματος και στις δύο περιπτώσεις , Υποσταθμού και Πυλώνων Υψηλής Τάσης.

 

Ερώτηση : Ποια στοιχεία ήταν αυτά που άνοιξαν τον δρόμο


Όπως είπαμε και παραπάνω η συμβολή ορισμένων Συντρόφων μας ήταν καθοριστική στο να θέσουμε στοιχεία τέτοια που δεν αμφισβητούνται - άρα τα στοιχεία μετρήσεων ήταν ένα στοιχείο αλλά όχι το μόνο και όχι ως το βασικό επιχείρημα μας.

 

Παρουσιάσαμε τον προβληματισμό μας και την ευαισθητοποίηση σε στοιχεία όπως :

  • Την ακουστική όχληση απ τον Υποσταθμό καθ’ όλο το 24ωρο , ιδιαίτερα έντονη κατά τις βραδινές ώρες και με αυξημένα επίπεδα υγρασίας.
  • Πλησίον του Υποσταθμού και πολύ κοντά υπάρχουν το 7ο Δημοτικό σχολείο και Νηπιαγωγείο , ο 2ος Βρεφονηπιακός σταθμός καθώς Αθλητικές εγκαταστάσεις και πλήθος κατοικιών με ότι αυτό συνεπάγεται.
  • Η διέλευση των γραμμών μεταφοράς Υ.Τ και μάλιστα 3 κυκλωμάτων πάνω από κατοικίες , Βρεφονηπιακούς Σταθμούς , Νηπιαγωγεία , Δημοτικά σχολεία.
  • Η ύπαρξη Πυλώνων εντός σχολικού χώρου ( προαύλιο ) , πυλώνες δίπλα ή σε πολύ κοντινή απόσταση από κατοικίες και αθλητικούς χώρους.
  • Η συνεχιζόμενη υποβάθμιση μιας περιοχής που απ την δεκαετία του 80 και μετά άρχισε η ανοικοδόμηση και η πυκνοκατοίκηση.
  • Η αξία των ακινήτων υποβαθμίζονται καθημερινά απ την παρουσία μέχρι και σήμερα των Πυλώνων Υψηλής Τάσης , καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι Πυλώνες μεταφοράς εφάπτονται σχεδόν σε ακίνητα ή είναι σε πολύ κοντινή απόσταση.
  • Η διέλευση των γραμμών σε μήκος περίπου 2 χλμ περνά μέσα από αστικό ιστό μιας ολόκληρης περιοχής με αρκετά περιβαλλοντικά προβλήματα ( Εθνική οδό , Κηφισός , Βιοτεχνίες , Συνεργεία και έλλειψη πρασίνου )
  • Η πολύχρονη εγκατάσταση Πυλώνων Υψηλής Τάσης εντός σχολικού συγκροτήματος του 3ου και 9ου Δημοτικού σχολείου Αγ. Αναργύρων επί  των οδών Γ. Παπανδρέου , Πινδάρου και Μ. Αλεξάνδρου
  • Η διέλευση των γραμμών πάνω απ το 2ο Νηπιαγωγείο  Μ. Αλεξάνδρου και Ευριπίδου  που γίνεται και αναφορά σε παλαιές  μετρήσεις.
  • Η κατασκευή του 2ου Βρεφονηπιακού Σταθμού ( λόγο έλλειψης άλλου χώρου? )στην Βόρεια πλευρά του Υποσταθμού, η διέλευση των γραμμών Υψηλής Τάσης από πάνω και οι Πυλώνες μεταφοράς σε πολύ κοντινή απόσταση (ακριβώς απέναντι )

 

Και αρκετά άλλα σημεία που επί αρκετό καιρό θέταμε ως προβληματισμούς μιας κοινωνίας που επιζητούσε ενδεχόμενες λύσεις.

 

agioi-anargyroi-ypogiopioidi-4.jpg

 

Όπως καταλαβαίνεται το στοιχείο μετρήσεων από μόνο του δεν θα μπορούσε να επιφέρει καμία ουσιαστική συζήτηση ή προβληματισμό όταν αμφισβητούνται όλα τα αποτελέσματα. Άλλωστε οι μόνες μετρήσεις που δέχεται ο οποιοσδήποτε οργανισμός ή φορέας είναι αυτός που διενεργείται απ τον ίδιο, και τα αποτελέσματα του αμφισβητούνται και αυτά από μεγάλο μέρος της κοινωνίας .

 

Σε αντίθεση με τα πιο πάνω στοιχεία τα σχολικά κτήρια με Πυλώνες εντός του προαύλιου χώρου με διέλευση γραμμών μεταφοράς Υψηλής Τάσης σε Βρεφονηπιακούς σταθμούς ,Νηπιαγωγεία και κατοικίες ήταν στοιχεία ενός εντόνου προβληματισμού και ευαισθητοποίησης για μια συζήτηση που να τεθούν οι βάσεις για την πορεία μας .

 

Ερώτηση : Όλα αυτά τα στοιχεία δεν ήταν γνωστά εδώ και χρόνια ?


Όπως είπαμε και παραπάνω η προσπάθεια μας γινόταν σε ένα φιλικό πλαίσιο συζήτησης με Πολιτικούς Συντρόφους μας και με ανθρώπους με ιδιαίτερες γνώσεις πάνω στο πρόβλημα.

 

Φυσικά όλα τα στοιχεία υπήρχαν  και είναι γνωστά, αλλά όλα αυτά αναφέρονταν πάνω σε μετρήσεις. Όμως μετρήσεις που τις αμφισβητούσε τόσο η κοινωνία αν αυτές προέρχονταν  από κάποιο φορέα (πχ ΑΔΜΗΕ ΔΕΗ κλπ) όσο και απ τον ίδιο τον φορέα αν οι μετρήσεις προέρχονταν από ενεργούς πολίτες, κινήματα πολιτών, συλλόγους κλπ. Σαφώς και έγινε αναφορά και στις μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ 2006-2008 (δυστυχώς έχουμε μόνο αποσπάσματα και όχι όλες τις μετρήσεις) με στοιχεία ανησυχητικά ορισμένες περιοχές.

 

Οι μετρήσεις αυτές ακόμα και μεταξύ επιστημόνων επιδέχονται διαφορετικώς ερμήνευαν και αμφισβητούνται.

 

Απ τη δική μας πλευρά δεν είμαστε οι πλέον οι ειδικοί στα ανωτέρω θέματα αλλά αυτό που θέσαμε ήταν ο προβληματισμός μας και το ιστορικό πάνω σε θέματα Υγείας που στο παρελθόν η επιστημονική εκδοχή ήταν λανθασμένη, όπως ( βλ. θέματα του Αμιάντου, του Υδραργύρου, του Μολύβδου)

 

Ερώτηση : Ποιος ο στόχος συγκέντρωσης όλων αυτών των στοιχείων από πλευρά σας ?


Ήταν η ευαισθητοποίηση σε ανθρώπινο χαρακτήρα και σε στοιχεία που δεν χωρούν αμφισβήτηση είτε επιστημονική, είτε τεχνική.  Στοιχεία που η δημοσιοποίηση εκθέτουν αν θέλετε κρατικούς φορείς και Πολιτεία όταν μιλάμε για Πυλώνα μέσα σε προαύλιο σχολείου, Πυλώνες που εφάπτονται σχεδόν σε ακίνητα !!!

 

Πάνω σε αυτά τα στοιχεία προχωρήσαμε και δώσαμε λεπτομέρειες όπως:

 

Πρώτον: Μήκος της διαδρομής  των εναέριων γραμμών μεταφοράς απ τον Υποσταθμό Χαλκηδόνα (Μ. Αλεξάνδρου) μέχρι και τον τελευταίο Πυλώνα που βρίσκεται στα όρια του Δήμου μας (Ευβοίας) καθώς ο επόμενος Πυλώνας βρίσκεται σε όμορο Δήμο (Νησίδα) , την λεπτομέρεια αυτή κρατήστε την καθώς στην πορεία και μέσω  συζητήσεων και στοιχείων αλλάζει στο τελικό αποτέλεσμα για ειδικούς και τεχνικούς λόγους που δεν θα μπορούσαμε εμείς να γνωρίζουμε.

 

Δεύτερον : Καταγράψαμε οδούς και πόσες κατοικίες επηρεάζονται σε μικρή και συντηρητική για τα δεδομένα απόσταση περίπου 5μ. (σε ανάλογες περιπτώσεις η απόσταση καταγράφεται μεταξύ 10 και 20 μέτρων δεξιά και αριστερά από τις Εναέριες γραμμές Υψηλής Τάσης ενώ σε αρκετές περιπτώσεις φτάνει και στα 30μ.!!!)

 

Τρίτον : Επισημάναμε έντονα την παρουσία εδώ και δεκαετίες των δυο Πυλώνων Υψηλής Τάσης στο 3ο και 9ο Δημοτικό σχολείο, ένας εξ αυτόν εντός του προαύλιου χώρου, ενώ ο δεύτερος εφάπτεται με την μάνδρα του σχολείου επί των οδών Μ. Αλεξάνδρου και Πινδάρου.

 

Τέταρτον : Καταγράψαμε τα σχολικά κτίρια πλησίον Υποσταθμού Χαλκηδόνα και Εναέριων γραμμών μεταφοράς Υ.Τ

  • 7ο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο  (Νικ. Πλαστήρα)
  • 3ο Νηπιαγωγείο  (Μ. Αλεξάνρου)
  • 2ος Βρεφονηπιακός Σταθμός   (Κ. Παλαμά & Μ. Αλεξάνδρου)
  • 3ο και 9ο δημοτικό Σχολείο (Γ. Παπανδρέου)

 

Πέμπτον : Παρουσιάσαμε δημοσιεύσεις κατά το παρελθόν από αιτήματα συμπολιτών μας , συλλόγων κλπ. για απομάκρυνση κυρίως των Πυλώνων στο σχολικό συγκρότημα του 3ου& 9ου Δημοτικού Σχολείου.

https://www.pentapostagma.gr/koinonia/38910_apokalypsi-pylones-tis-dei-mesa-se-sholeio-binteo

 

Ερώτηση : Όλα αυτά τα στοιχεία που συγκεντρώσατε που τα καταθέσατε και πότε ?


Επί ένα και πλέον χρόνο (2019-2020) υπήρχε μια ανταλλαγή στοιχείων, θέσεων και απόψεων και όπως είπαμε παραπάνω ότι όλα αυτά ήταν μέσα από επαφές προσωπικές και συλλογικές με πολιτικούς συντρόφους, δεν ήμασταν φορέας ή σύλλογος ή οτιδήποτε άλλο που μπορούσε να καταθέσει αίτημα στον αρμόδιο φορέα.

 

Το μόνο που ξέραμε πολύ καλά ήταν ότι απέναντι μας είχαμε τους κατάλληλους ανθρώπους να μας ακούσουν και να ευαισθητοποιηθούν, αυτό ήταν βασικό για την μετέπειτα πορεία όπως εξελίχθηκε. Όλα τα παραπάνω έγιναν μέσω E- mail αλλά δεν αφορά την κοινωνία και δεν θα είναι πρέπον να μπούμε σε ονοματολογία, είναι μια συλλογική προσπάθεια και όχι ατομική.

 

Στο σημείο αυτό να Ευχαριστήσουμε όλους όσους βοήθησαν, δυστυχώς όμως κάποιοι δεν το πίστεψαν ή για δικούς τους προσωπικούς λόγους δεν συνέχισαν ως το σημερινό τέλος καθώς χρονικά συνέπεσε η προεκλογική περίοδο Εθνικών και Αυτοδιοικητικών εκλογών. Οφείλουμε όμως να τους Ευχαριστήσουμε σήμερα και αυτούς !!!

 

Ερώτηση : Γνωρίζατε αν υπήρχαν αποτελέσματα μέσα από όλη σας την προσπάθεια ?


Όσο δεν υπήρχε αρνητική απάντηση ελπίζαμε ότι ίσως κάτι να βγει ακόμα και αν αυτό ήταν η απομάκρυνση του Πυλώνα απ το προαύλιο του σχολικού συγκροτήματος του 3ου και 9ου Δημοτικού Σχολείου. Λεπτομέρειες επί της παρούσης δεν θα πούμε και δεν χρειάζεται (αν χρειαστεί στην πορεία υπάρχουν όλα τα στοιχεία με ημερομηνίες κλπ), άλλωστε στόχος μας ήταν να δώσουμε μια Πολιτική διάσταση σε ένα πρόβλημα που χρειάζεται η Πολιτική πίεση και βούληση για την επίλυση του, καθώς διαχρονικά η απουσία των τοπικών αρμοδίων στον τομέα διεκδίκησης ήταν παραπάνω από εμφανή.

 

Απουσία που μέχρι και πριν λίγο καιρό ήταν σημαντική.

 

Ερώτηση :  Πολιτική διάσταση μέσω ΚΙΝΑΛ –ΠΑΣΟΚ Δίκτυο Πολιτών Αγ. Αναργύρων ?


Όχι δεν είναι έτσι ακριβώς.

 

Όπως είπαμε και στην αρχή οι εξελίξεις στο πρόβλημα Υπογειοποίησης Γραμμών και Υποσταθμού έφεραν το Δίκτυο Πολιτών, άλλωστε οι περισσότεροι από εμάς που ασχοληθήκαμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα με το εν λόγο πρόβλημα ανήκουμε στον ίδιο Πολιτικό χώρο του ΚΙΝΑΛ ΠΑΣΟΚ.

 

Σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να μπούμε σε μια διαδικασία προσωπικής ονοματολογίας που πιθανόν κάποιοι να μας  έβλεπαν είτε ανταγωνιστικά σε προσωπικό επίπεδο, είτε ως θέμα αντιπαράθεσης και σκοπιμότητας πράγμα που εξαρχής δεν θέλαμε και εξηγήσαμε παραπάνω το γιατί, δεν είμαστε μελλοντικοί μνηστήρες του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά πολιτικοποιημένοι και ενεργοί πολίτες με μόνο συμφέρον το καλό της Πόλης και των Πολιτών της, ήταν και είναι μια συλλογική προσπάθεια.

 

Μην ξεχνάτε ότι η χρονική περίοδος που γίνονται όλα είναι εν μέσω εκλογών Εθνικών και Αυτοδιοικητικών. Μετά το πέρας των εκλογών ενημερώσαμε ως οφείλαμε την εκλεγμένη Βουλευτή του ΚΙΝΑΛ στην περιοχή μας κα. Νάντιας Γιαννακοπούλου για το πρόβλημα και για το ότι μέχρι τότε είχαμε κάνει.

 

Η κα. Νάντια Γιαννακοπούλου έδειξε απ την πρώτη στιγμή έντονο ενδιαφέρον και έδωσε της μια δυναμική προς την επίλυση του προβλήματος.

 

Η παρουσίαση της και η συμμετοχή της στην επίλυση του προβλήματος ήταν ουσιαστική και κομβική την χρονική στιγμή που έπρεπε κλείνοντας την διαχρονική αδιαφορία και την ανυπαρξία Πολιτείας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

 

Αποκορύφωμα όλων αυτών είναι όταν με δική της πρωτοβουλία κατατέθηκε επερώτηση στην Βουλή προς τον Υπουργό Ενέργειας για το θέμα συνολικά Υποσταθμού Χαλκηδόνα και Υπογειοποίησης των Γραμμών 150kV με ταυτόχρονη αποξήλωση των Πυλώνων Υψηλής Τάσης και αν αυτά έχουν ενταχθεί στο 10ετες Πρόγραμμα  Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ (ΔΠΑ 2020-2029) ως αποκλειστικός Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.

 

Η παρέμβαση της κας Νάντιας Γιαννακοπούλου ήταν καθοριστική διότι η απάντηση του αρμόδιου Υφυπουργού και δέσμευση του μετά την ερώτηση της Βουλευτού του ΚΙΝΑΛ κλείνει οριστικά την επίλυση του προβλήματος που επί δεκαετίες υπάρχει στην περιοχή μας !!!

 

Η έναρξη των εργασιών εντός της επομένης διετίας με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το δεύτερο εξάμηνο του 2024 (2024Β) όπως αποτυπώνεται και στο 10ετες Πρόγραμμα  Ανάπτυξης του ΑΔΜΗΕ (ΔΠΑ 2020-2029) με χρηματοδότηση από τον ίδιο.

 

Εμείς απ τη δική μας πλευρά ευχαριστούμε την κα. Νάντια Γιαννακοπούλου για την ουσιαστική της βοήθεια απ την πρώτη στιγμή.

 

Ευχαριστούμε όλους τους αρμόδιους του ΑΔΜΗΕ που έδειξαν την ευαισθητοποίηση τους στο μεγάλο πρόβλημα της Πόλης μας .

 

Τέλος ευχαριστούμε όλους αυτούς τους Δημότες, τους Ενεργούς Πολίτες και Συλλόγους που διαχρονικά διεκδίκησαν την επίλυση του προβλήματος των Πυλώνων…..σήμερα είναι γι αυτούς μια δικαίωση αγώνων δεκαετιών !!!

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved