z
Ν. Σαράντης: «Κανένας συμπολίτης μας να μην στερηθεί τα απαραίτητα»
Κατηγορία : Συνεντεύξεις / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2013-12-08 16:30:00

Στην εφημερίδα «ΔΥΤΙΚΑ ΝΕΑ» μίλησε ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων-Καματερού, Νίκος Σαράντης. Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού είναι ο μοναδικός στη Δυτική Αθήνα που προέκυψε από συνένωση Δήμων το 2011.

 

Ο Δήμαρχος Νίκος Σαράντης, εκλεγμένος ήδη Δήμαρχος στους Αγίους Αναργύρους από το 2006, ανέλαβε το τιμόνι του νέου κοινού Δήμου  δηλώνοντας: «Δυο Δήμοι με ομοιότητες και διαφορές, καλούνται να ενώσουν τις έτσι κι αλλιώς κοντινές τους τύχες και να αρχίσουν με ελπίδες και όνειρα την κοινή τους πορεία. Στο χέρι μας είναι αυτές οι ελπίδες κι αυτά τα όνειρα να πραγματωθούν.»

 

Δ.Ν. : Πόσο «στο χέρι σας» τελικά είναι αυτή η πραγματοποίηση των στόχων του κοινού σας Δήμου;


Ν.Σ: Εξακολουθώ να πιστεύω ότι από μας εξαρτάται να επιτύχουμε όλα όσα χρειάζονται και απαιτούν οι συμπολίτες μας. Μεγάλο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει η αναγκαία στήριξη από την κεντρική εξουσία, κυρίως στον τομέα των οικονομικών του Δήμου και των Δήμων γενικότερα.  Αντίθετα, υπάρχουν συνεχείς περικοπές και μειώσεις, τόσο μεγάλες που φτάσαμε στο σημείο να μιλάμε για οικονομικό στραγγαλισμό των Δήμων.

 

Αυτό είναι ακόμη μεγαλύτερη αδικία για το δικό μας Δήμο όπου υπάρχουν τόσα συσσωρευμένα από δεκαετίες προβλήματα στην περιοχή του Καματερού. Όπως γράφαμε σε μια επιστολή σε όλους τους αρμόδιους φορείς, πρέπει να σταματήσουν να αντιμετωπίζουν τους κατοίκους των λαϊκών περιοχών της Δυτικής Αθήνας με αδιαφορία, σαν να είμαστε πολίτες Β’ κατηγορίας.

 

Δ.Ν.: Τι κάνατε πρακτικά για να αλλάξει αυτή η κατάσταση;


Ν.Σ: Μεγάλο μέρος της προσπάθειας μας αυτά τα χρόνια αφιερώθηκε στην τεχνική προετοιμασία για να ωριμάσουν τα διάφορα απαραίτητα έργα και στη διεκδίκηση πόρων για την εκτέλεση τους. Με έγγραφα, με παραστάσεις στα Υπουργεία, αλλά και με κινητοποιήσεις του συνόλου των Δήμων στις οποίες πάντα συμμετέχουμε και ας μου επιτραπεί να πω πρωτοστατούμε, καθώς έχω και την ιδιότητα του Προέδρου της ΠΕΔ Αττικής.

 

Δ.Ν.: Ποια θεωρείτε τα σημαντικότερα γεγονότα της θητείας αυτής για τον Δήμο σας;


Ν.Σ: Μια μεγάλη επιτυχία ήταν η απόκτηση του πρώην χώρου του Υπουργείου Γεωργίας, όπου σήμερα στεγάζεται το Δημαρχείο. Είναι ένας χώρος 40 στρεμμάτων με αρκετό πράσινο στο κέντρο της πόλης, που για δεκαετίες ήταν χαμένος για τους κατοίκους. Με την παραχώρηση του αποκτήσαμε εξυπηρετικά για τους εργαζόμενους και κυρίως για τους πολίτες κτίρια Δημαρχείου χωρίς να πληρώσουμε ένα Ευρώ.

 

Θα σταθώ ακόμη στην ολοκλήρωση από την ΕΡΓΟΣΕ σύμφωνα με την Προγραμματική Συμφωνία της με το Δήμο μας των έργων υπογειοποίησης του Προαστιακού Σιδηροδρόμου στους Αγίους Αναργύρους και διαμόρφωσης του χώρου πάνω από την υπογειοποίηση, με πεζόδρομο, ποδηλατόδρομο, αθλητικές εγκαταστάσεις, πράσινο και υποδομές για τους διαβάτες.

 

Δ.Ν.: Το μεγαλύτερο έργο που εκτελείται αυτόν τον καιρό σε ολόκληρη τη Δυτική Αθήνα είναι η διευθέτηση του ρέματος της Εσχατιάς. Είστε ικανοποιημένος από την πρόοδο του;


Ν.Σ: Είναι πράγματι το μεγαλύτερο έργο, είναι επίσης και το σημαντικότερο, γιατί μόνον με αυτό θα αντιμετωπιστούν οριστικά τα πλημμυρικά φαινόμενα στο Καματερό αλλά και σε γειτονικούς Δήμους.

 

Οι εργασίες προχωρούν γρήγορα και με συνεχή παρακολούθηση από τον Δήμο. Σε πολλά σημεία το ρέμα είναι ήδη σκεπασμένο. Αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς θα έχουμε την ολοκλήρωση του έργου πριν την προβλεπόμενη προθεσμία, ίσως και μέσα στο 2014.

 

Δ.Ν.: Πρόσφατα αντιμετωπίσατε πάλι πλημμυρικά φαινόμενα στο Καματερό. Πως θα σταματήσει αυτό το πρόβλημα;


Ν.Σ: Τα παράπλευρα της Εσχατιάς ρέματα και το νερό που κατέβαινε από το Ποικίλο Όρος ήταν η αιτία της πλημμύρας που πρόσφατα χτύπησε το Καματερό. Γι’ αυτό πιέζουμε για την άμεση εκτέλεση και του έργου διευθέτησης τους, με συνεχή έγγραφα και παραστάσεις προς όλους τους αρμόδιους φορείς, αφού εμείς έχουμε έτοιμη τη μελέτη. Όπως ζητάμε και την εκτέλεση έργων στο Ποικίλο για να συγκρατείται η ορμή  των νερών της βροχής.

 

Δ.Ν.: Με τις συνεχείς μειώσεις στην κρατική  χρηματοδότηση που μας αναφέρατε πριν, πόσο δύσκολη γίνεται η εξυπηρέτηση των πολιτών; Και τελικά σε ποιο βαθμό τα καταφέρνετε;


Ν. Σ: Οι δυσκολίες εμφανίζονται κυρίως σε θέματα που αφορούν την καθημερινή ζωή των κατοίκων. Γιατί λειτουργούμε διαρκώς με λιγότερο προσωπικό από τις ανάγκες μας, και στην καθαριότητα, και στην συντήρηση του δημοτικού φωτισμού, των πεζοδρομίων, των σχολείων κλπ. Τα καταφέρνουμε χάρη στη φιλοτιμία των συνεργατών μας εργαζομένων και με τη σωστή οργάνωση και σχεδιασμό ώστε να αυξάνεται η παραγωγικότητα των υπηρεσιών.

 

Σημαντική βοήθεια έχει προσφέρει η Γραμμή του Δημότη που έχουμε, στην  τηλεφωνική γραμμή 210-2614400. Οι κάτοικοι ειδοποιούν για κάθε πρόβλημα που αντιλαμβάνονται στην πόλη, το αίτημα τους προωθείται στην αρμόδια υπηρεσία και στη συνέχεια ενημερώνονται για τις ενέργειες που έγιναν.

 

Δ.Ν.: Πολλοί κάτοικοι πιστεύουν ότι το πρόβλημα τους θα λυθεί μόνον αν δουν προσωπικά τον Δήμαρχο. Τι κάνετε γι’ αυτό;


Ν.Σ: Η πόρτα του γραφείου μου είναι πάντα ανοιχτή για τους συμπολίτες μας. Μια ή και δυο μέρες την εβδομάδα είναι αφιερωμένες κατά μεγάλο μέρος σε συναντήσεις με κατοίκους του Δήμου που θέλουν να εκφράσουν αιτήματα, προτάσεις ή βέβαια και παράπονα τους.

 

Δ.Ν.: Σε ποια κατάσταση είναι τα Οικονομικά του Δήμου;


Ν.Σ: Κατορθώσαμε και έχουμε εξοφλήσει όλα τα χρέη σε προμηθευτές που δημιουργήθηκαν μέχρι και το 2012, όλα τα τιμολόγια που εκδόθηκαν μέχρι 20 Δεκεμβρίου 2012 για να είμαστε ακριβείς. Είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία, χρέη που είχαν καθυστέρηση ακόμη και πολλών ετών εξοφλήθηκαν. Ταυτόχρονα, ο προϋπολογισμός του 2013 κλείνει ισοσκελισμένος, όπως ισοσκελισμένος καταρτίστηκε ο προϋπολογισμός του 2014. Άρα δεν δημιουργούμε νέες επιβαρύνσεις στον Δήμο.

 

Αυτά τα δεδομένα πιστεύω ότι αποδεικνύουν συγκεκριμένα  τη χρηστή και νοικοκυρεμένη διαχείριση που γίνεται στα οικονομικά του Δήμου.

 

Θα έπρεπε να μας δίνονται περισσότερα χρήματα από την κεντρική εξουσία, κυρίως για να ασκήσουμε κοινωνική πολιτική. Αλλά φροντίζουμε και με τα λίγα που μας δίνουν να τα βγάζουμε πέρα χωρίς να δημιουργούμε χρέη.

 

Δ.Ν.: Τι κάνει λοιπόν ο Δήμος σας για την στήριξη αυτών των πολιτών που αντιμετωπίζουν μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, είναι άνεργοι ή και άποροι;


Ν.Σ: Από το 2010 ακόμη ξεκινήσαμε μια δέσμη πρωτοβουλιών που τις ονομάσαμε τότε Δίκτυο Κοινωνικής Στήριξης και Συνοχής.

 

Έχουμε καθιερώσει απαλλαγές ή μειώσεις από τα Δημοτικά Τέλη για απόρους, πολύτεκνους, ΑμεΑ. Ανάλογη πολιτική εφαρμόζεται και στα τροφεία των Παιδικών Σταθμών.

 

Δημιουργήσαμε το Κοινωνικό Παντοπωλείο και την Τράπεζα Τροφίμων του Δήμου, για συγκέντρωση και διανομή τροφίμων σε οικογένειες που βρίσκονται σε αδυναμία. Αντίστοιχα λειτουργούμε και για τα είδη ένδυσης, σχολικά είδη κ.ά.

 

Λειτουργεί σε συνεργασία με την Ένωση Γονέων Κοινωνικό Φροντιστήριο, όπου γίνονται δωρεάν μαθήματα υποστήριξης σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, από εθελοντές εκπαιδευτικούς.

 

Λειτουργεί δίκτυο Κοινωνικού Ιατρείου και Κοινωνικού Φαρμακείου, πάλι αξιοποιώντας και την εθελοντική προσφορά.

 

Συνεχώς ξεκινούν νέοι θεσμοί, σε συνεργασία πάντα με οργανώσεις και πρωτοβουλίες κοινωνικής πρόνοιας, όπως ο Δημοτικός Λαχανόκηπος, οι δωρεάν ιατρικές εξετάσεις μαθητών από ανασφάλιστες οικογένειες.

 

Ειδικά για τα ΑμεΑ συνεργαζόμαστε στενά με το Σύλλογο Ανοιχτή Αγκαλιά που υπάρχει στον Δήμο μας στην υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής ένταξης, ψυχαγωγίας, αθλητισμού, πρόληψης υγείας.

 

Τα συνοψίζουμε όλα αυτά με μια φράση που αποτελεί δέσμευση μας: Κανένας συμπολίτης μας να μην στερηθεί τα απαραίτητα, κανένας να μην νοιώσει αβοήθητος μέσα στην κρίση.

 

Δ.Ν.: Θα διεκδικήσετε και πάλι την επανεκλογή σας;


Ν.Σ: Ναι, θα είμαι υποψήφιος Δήμαρχος στις εκλογές του 2014. Θα διεκδικήσουμε μαζί με τους συνεργάτες μου την ψήφο κάθε συμπολίτη μας, ανεξάρτητα από κομματική τοποθέτηση, με ένα ουσιαστικό αυτοδιοικητικό πρόγραμμα.

 

Δ.Ν.: Στις Δημοτικές εκλογές του Μαϊου θα διεκδικήσετε κάποιο χρίσμα ή στήριξη κόμματος;


Ν.Σ: Πιστεύω ότι έχει περάσει η εποχή των κομματικών χρισμάτων. Από τις προηγούμενες εκλογές του 2010 οι καιροί έχουν αλλάξει, το πολιτικό σκηνικό έχει αλλάξει, οι ίδιοι οι πολίτες έχουμε αλλάξει.

 

Η Αυτοδιοίκηση αντιμετωπίζει όπως είπαμε μεγάλες δυσκολίες, δίνουμε καθημερινά αγώνα για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας προς τους κατοίκους. Γιατί σ’ αυτούς και μόνον έχουμε υποχρέωση οι αιρετοί.

 

Μόνη φροντίδα μας λοιπόν πρέπει να είναι πως θα πετύχουμε το καλύτερο για το Δήμο μας, τους συμπολίτες μας  και τους Αυτοδιοικητικούς θεσμούς, χωρίς άλλες δεσμεύσεις.

 

Θα είμαι λοιπόν ανεξάρτητος υποψήφιος, δεν θα διεκδικήσω κανένα χρίσμα ή στήριξη κομματική. Έτσι κι αλλιώς τα προηγούμενα τρία χρόνια πολιτεύτηκα χωρίς κομματικές παρωπίδες, πήραμε στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και στην ΠΕΔ Αττικής αποφάσεις που εξέφραζαν το πιστεύω μας για το καλό των πολιτών και όχι κομματικές γραμμές, αποφάσεις συχνά με πλατιές συναινέσεις. Με την ίδια και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα θα συνεχίσουμε, γιατί αυτό απαιτούν οι δύσκολες καταστάσεις που όλοι οι πολίτες μαζί αντιμετωπίζουμε.

 

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved