z
Συνέντευξη στον Θάνο Βούρδα
Κατηγορία : Συνεντεύξεις / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2016-12-27 16:05:00

Ο Θάνος Βούρδας είναι ένα από τα νέα και τεχνοκρατικά στελέχη που το 2015 ανέλαβε τα ηνία της ΕΡΓΟΣΕ από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.

Ο κ. Βούρδας είναι κάτοικος Πετρούπολης και συμμετείχε στις δημοτικές εκλογές του 2014 ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό του Θοδωρή Λάππα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ μίλησε στην εφημερίδα ΔΥΤΙΚΑ ΝΕΑ, σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης για τα θέματα που αφορούν τον οργανισμό και βέβαια για την Πετρούπολη, την πόλη που κατοικεί.

Κε Βούρδα, συμμετείχατε στις δημοτικές εκλογές του 2014 ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Πετρούπολης. Πως σας φάνηκε η συμμετοχή σας και ποιες ήταν οι εμπειρίες που αποκτήσατε;

Στις δημοτικές εκλογές του 2014 στην Πετρούπολη, μια παρέα ανθρώπων αποφασίσαμε να δώσουμε έναν άλλο τόνο στις εκλογές αυτές.Για πρώτη φορά στην περιοχή υπήρξε έναςσυνδυασμός που έψαχναν να βρουν που θα τον χρεώσουν και δεν μπορούσαν.

Δεδομένων των συνθηκών, του χρόνου και των μέσων που είχαμε στη διάθεση μας, νομίζω πως με το 16% που πήραμε «ανάψαμε τη σπίθα».

Ποια είναι η άποψή σας για τη σημερινή κατάσταση στην πόλη που ζείτε;

Η Πετρούπολη είναι μια πόλη με προοπτική και δυνατότητες, αν υπάρξουν «ανοιχτά» μυαλά να τις καλλιεργήσουν. Όσο οι λεγόμενοι «άρχοντές» της είναι απλά διαχειριστές μιζέριας, επαναστάτες του γλυκού νερού και «μηχανάκια» διευθέτησης σκοπιμοτήτων, η πόλη απλά θα υπάρχει στο χάρτη και θα βρίσκετε σε μια κατάσταση στασιμότητας.

Ωστόσο εκτιμώ πως υπάρχει η δυνατότητα έτσι ώστε η πόλη μας να μετεξελιχθεί από πόλη «τερματισμό» σε πόλη «προορισμό»!

Από τον Ιούλιο του 2015 είστε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ. Θα θέλατε να μας κάνετε μια αναφορά στα πεπραγμένα σας το προηγούμενο διάστημα και τι πρόκειται να κάνετε στη συνέχεια.

Η κατάσταση όταν αναλάβαμε το καλοκαίρι του 2015 είχε προβλήματα αλλά και προκλήσεις.Έργα μπλοκαρισμένα από κακούς χειρισμούςαλλά και αδιαφορία. Κυρίως όμως μια, πιστεύω σκόπιμη, επιλογή υποβάθμισης του πιο οικονομικού, γρήγορου και οικολογικού μέσου παγκοσμίως προς δόξα της ασφάλτου.

Πρώτο μας μέλημα ήταν να ξεμπλοκάρουμε τα έργα, βρίσκοντας όσο το δυνατόν περισσότερους τρόπους έτσι ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή χρηματοδότηση τους. Αυτό, στο μεγαλύτερο βαθμό, το καταφέραμε και μπορούμε πλέον να αισιοδοξούμε πως, για παράδειγμα, μέχρι το 2018 θα παραδοθεί η Σιδηροδρομική Γραμμή Υψηλών Ταχυτήτων από την Αθήνα ως την Θεσ/νίκη, κάνοντας τη διαδρομή αυτή  μονό σε 3 ώρες και 30 λεπτά. Παράλληλα επιλύθηκαν πολλά προβλήματα στα έργα από την Αθήνα ως την Πάτρα.

Να τονίσω πως η ΕΡΓΟΣΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε προτάσεις για  4 σιδηροδρομικά έργα προς χρηματοδότηση από το Πακέτο Γιούνκερ.

Αυτά είναι η Σιδηροδρομική Εγνατία,η σύνδεση του Λαυρίου με το Κορωπί, η σύνδεση Πάτρας-Πύργου-Αρχαίας Ολυμπίας-Καλαμάτας-Κυπαρισσίας και ο εκσυγχρονισμός της γραμμής από την Αλεξανδρούπολη ως το Ορμένιο.

Όπως καταλαβαίνετε αποτελεί πολιτική προτεραιότητα η αναβάθμιση του σιδηροδρομικού προφίλ της χώρας,που μπορεί να προσδώσει σημαντικά οφέλη στην Ελληνική Οικονομία.

Τέλος, για πρώτη φορά, βάλαμε θεμέλια για εξωστρέφεια και αξιοποίηση  της τεχνογνωσίας μας σε έργα στο εξωτερικό.

Τόσο ο οργανισμός όσο και εσείς με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης, πραγματοποιήσατε οικονομική δωρεά στο κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Περιστερίου. Πόσο σημαντικό είναι να γίνονται τέτοιες προσφορές ενίσχυσης των αδύναμων κοινωνικά ομάδων; Θα υπάρξουν και άλλες ανάλογες ενέργειες από τον ΕΡΓΟΣΕ;

Κύριο μέλημα μας ήταν και είναι να συμβάλουμε,στα μέτρα του δυνατού,στην ανακούφιση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και κυρίως των παιδιών, ειδικά σε περιοχές της Δυτικής Αθήνας, που βιώνουν εντονότερα τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης. Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε, διοίκηση και σύλλογος εργαζομένων, να διαθέσουμε δωροεπιταγές σίτισης σε μια σειρά από φορείς, όπως τα κοινωνικά παντοπωλεία,που επωμίζονται το βάρος αυτού του προβλήματος. Οι ενέργειες αυτές θα συνεχιστούν και εύχομαι να έρθει σύντομα η στιγμή που θα είναι αχρείαστες. Ειδικά για το Περιστέρι γνωρίζουμεκαλά πως οι δομές του Δήμου λειτουργούν με τρόπο που κάθε πρόσφορα πιάνει τόπο.

Φέτος πραγματοποιήθηκε και η παραχώρηση υπεραιωνόβιων ελιών από την ΕΡΓΟΣΕ στο Δήμο Περιστερίου. Θα θέλατε να μας πείτε πως εξελίχτηκε η συγκεκριμένη δράση;

Στα πλαίσια των απαλλοτριώσεων που γίνονται για την μετασκευή της Σιδηροδρομικής Γραμμής από Αθήνα προς Πάτρα, έρχονται στην κατοχή της εταιρίας ελαιόδεντρα που βρίσκονται στις εκτάσεις αυτές, μερικά εκ των οποίων είναι πολλών εκατοντάδων ετών. Προχωρήσαμε λοιπόν στη μεταφορά 60 ελαιοδέντρων και 2 υπεραιωνόβιων ελιών στο Δήμο Περιστερίου, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας πνεύμονας πρασίνου στην περιοχή, αλλά και να διασωθεί το φυτικό αυτό κεφάλαιο. Οι 60 ελιές φυτεύτηκαν στην περιοχή της Χωράφας και στην Ανθούπολη, στα πλαίσια των έργων αναβάθμισης της περιοχής που είχε σε εξέλιξη ο Δήμος Περιστερίου και οι υπεραιωνόβιες ελιές έχουν  φυτευτεί στην οδό Τσαλδάρη.

 

Paxatoyridis_Voyrdas.jpg



Θέλω να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο για τη στήριξη αυτής της προσπάθειας και έχουμε συμφωνήσει να τη συνεχίσουμε άμεσα.

Κλείνοντας θα θέλαμε να μας πείτε αν το κεφάλαιο «Τοπική Αυτοδιοίκηση» έχει κλείσει για εσάς ή μελλοντικά θα σας δούμε να συμμετέχετε σε κάποια εκλογική διαδικασία.

Το κεφάλαιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι πάντα ανοιχτό, για όλους τους πολίτες που ζουν σε μια πόλη.

Πρέπει, όμως, το κεφάλαιο αυτό στην Πετρούπολη να ενδυναμωθεί με στοιχειά δημιουργικότητας, πραγματικής κοινωνικής αποτύπωσης και όρεξης για δουλεία.

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved