z
Πρωταθλήτρια Κόσμου η Γερμανία
Κατηγορία : Αθλητικά / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2014-07-14 00:40:00

Το γκολ του Μάριο Γκέτσε στο 113' της παράτασης έκρινε τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014 κι έστεψε πρωταθλήτρια κόσμου τη Γερμανία. Το 1-0 επί της Αργεντινής επιστέγασε έναν αμφίρροπο τελικό στο "Μαρακανά", γεμάτο ένταση και πάθος, ευκαιρίες και συγκινήσεις.

 

Η Γερμανία είχε τον έλεγχο του αγώνα από την αρχή, έστω κι αν έκανε μία αλλαγή στη βασική σύνθεση λίγα λεπτά πριν από τη σέντρα. Ο Σάμι Κεντίρα δεν ήταν σε θέση να αγωνιστεί και τη θέση του πήρε ο Κρίστοφερ Κράμερ, ενισχύοντας την ανασταλτική λειτουργία της μεσαίας γραμμής.

 

Η "αλμπισελέστε" παραχώρησε την κατοχή της μπάλας στα "πάντσερ" και περίμενε κάποιο λάθος για γρήγορη κόντρα. Η παρουσία του Εσέκιελ Λαβέτσι στην ενδεκάδα προκάλεσε αρκετές τέτοιες αντεπιθέσεις, ωστόσο η δημιουργία ευκαιρίας ήταν πολύ πιο δύσκολη υπόθεση.

 

Μία κεφαλιά προς τα πίσω του Τόνι Κρόος έδωσε την ευκαιρία στον Γκονσάλο Ιγκουαΐν να χριστεί σκόρερ, αλλά ο Αργεντινός βιάστηκε στην εκτέλεση.

 

Λίγα λεπτά αργότερα, ο επιθετικός της Νάπολι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα, αλλά από θέση οφσάιντ κι έτσι απέτυχε ξανά να ανοίξει το σκορ.

 

Ο Γιόαχιμ Λεβ προχώρησε σε αναγκαστική αλλαγή μόλις στο 31' (Αντρέ Σίρλε αντί Κράμερ), χωρίς να αλλάξει μορφή ο αγώνας. Οι Γερμανοί είχαν την υπεροχή σε κατοχή μπάλας, αλλά η Αργεντινή ήταν επικίνδυνη στις αντεπιθέσεις.

 

Στις καθυστερήσεις του 1ου μέρους χάθηκε η ευκαιρία του αγώνα, όταν σε κόρνερ από δεξιά, ο Μπένεντικτ Χέβεντες έστειλε από καλή θέση την μπάλα στο κάθετο δοκάρι.

 

 

Το πιο μεγάλο αστέρι του αγωνιστικού χώρου, ο Λιονέλ Μέσι, δεν έδειξε σε καλή κατάσταση. Για ακόμα μία φορά κάλυψε ελάχιστα χιλιόμετρα, μόνο που τώρα είχε και δικαιολογία, αφού αισθάνθηκε αδιαθεσία και μάλιστα έκανε εμετό.

 

Παρ' όλα αυτά, με την έναρξη του 2ου ημιχρόνου έχασε μία πολύ καλή ευκαιρία για να κάνει το 1-0, με την μπάλα να φεύγει λίγο άουτ.

 

Η "νάτσιοναλμανσαφτ" πατούσε την περιοχή της Αργεντινής, αλλά όχι σε επικίνδυνες συνθήκες και ο Ρομέρο κρατούσε με άνεση ανέπαφη την εστία του.

 

Ένα καλό σουτ του Κρόος και μία προσπάθεια του Μάριο Γκέτσε που πέρασε στο 89' στη θέση του αρχισκόρερ των Μουντιάλ, Μίροσλαβ Κλόζε ("αντίο" στη διοργάνωση) οδήγησαν το παιχνίδι στην παράταση.

 

Η κόπωση της Αργεντινής ήταν πρόδηλη και οι αμυντικογενείς παίκτες έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο Ροδρίγο Παλάσιο, όμως, θα μπορούσε να αλλάξει τις ισορροπίες του αγώνα, εάν ευστοχούσε στη λόμπα του, όταν βγήκε τετ α τετ με τον Νόιερ.

 

Η Γερμανία γλίτωσε σε αυτήν τη φάση και είχε μία καλή στιγμή με σουτ του Σίρλε για να πάρει εκείνη προβάδισμα, αλλά ο Ρομέρο κατάφερε να αποκρούσει.

 

Ο Μπάστιαν Σβάινσταϊγκερ τραυματίστηκε δύο φορές από μαρκαρίσματα του Χαβιέρ Μαστσεράνο, ωστόσο παρέμεινε στον αγωνιστικό χώρο. Ο τραυματισμός του έκοψε και η διακοπή χάλασαν τον ρυθμό και στην επανέναρξη του αγώνα, μία σέντρα του Σίρλε και μία πανέμορφη ενέργεια του Μάριο Γκέτσε έγραψαν το 1-0 στο 113'.

 

Το γκολ ενεργοποίησε τους εξουθενωμένους Αργεντινούς, οι οποίοι, όμως, δεν είχαν καθαρό μυαλό για την ισοφάριση. Η πίεση των "πάντσερ" άρχιζε από το κέντρο και η ομάδα του Αλεχάντρο Σαμπέλα απέτυχε να κρατηθεί ζωντανή. Η Γερμανία άντεξε μέχρι τέλους και στέφθηκε πρωταθλήτρια κόσμου για 4η φορά στην ιστορία της (1954, 1974, 1990 και 2014).

 

Γερμανία: Νόιερ, Λαμ, Μπόατενγκ, Χούμελς, Χέβεντες, Σβαϊνστάιγκερ, Κράμερ (32' Σίρλε), Κρόος, Μίλερ, Εζίλ (120' Μέρτεζακερ), Κλόζε (89' Γκέτσε)

 

Αργεντινή: Ρομέρο, Σαμπαλέτα, Γκαράι, Ντεμιτσέλις, Ρόχο, Μαστσεράνο, Μπίγλια, Πέρες, (87' Γκάγκο) Λαβέτσι (46' Αγκουέρο), Μέσι, Ιγκουαΐν (77' Παλάσιο)

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved