z
Στα χέρια του Α. Σαμαρά όλα τα σενάρια για τα μέτρα των 11,5 δισ.
Κατηγορία : Αρχική / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2012-08-20 17:00:00

Εναλλακτικούς τρόπους ώστε να μην σηκώσει το υπουργείο Εργασίας το μεγαλύτερο βάρος αναζητά το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου ως τις 14 Σεπτεμβρίου να έχει κλείσει το πακέτο μέτρων ύψους 11,5 δισ ευρώ, που απαιτούνται από την τρόικα. Μετά τις σημερινές ωστόσο συσκέψεις, οι βασικοί άξονες έκλεισαν, με περικοπές σε μισθούς, συντάξεις, επιδόματα και συγχωνεύσεις οργανισμών. Το απόγευμα ο Υπουργός Οικονομικών πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου για να παραδώσει στον πρωθυπουργό τον φάκελο με τα μέτρα.

Τα μέτρα που θα συμπληρώσουν το πάζλ των 11,5 δισ. ευρώ που απαιτούν οι δανειστές μας για την επόμενη διετία έχουν βρεθεί, δεν έχουν όμως ακόμα κλειδώσει. Τις τελικές αποφάσεις θα λάβει ο πρωθυπουργός μαζί με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση. Στις προτάσεις του οικονομικού επιτελείου εκτός από τη λίστα των 11,5 δισ. περιλαμβάνεται και μια δεύτερη λίστα με εναλλακτικά μέτρα σε περίπτωση που υπάρξει διαφωνία.

«Τα μέτρα που έχουμε φτάνουν τα 25 δισ. ευρώ. Υπάρχουν πολλά αλλά πρέπει να καταλήξουμε σε εκείνο το πακέτο που θα γίνει αποδεκτό και εντός και εκτός Ελλάδας. Τα 11,5 δισ. ευρώ τα έχουμε. Το θέμα είναι να φτάσεις σε αυτά με τις μικρότερες οριζόντιες περικοπές.», τόνισε χαρακτηριστικά στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών.

Συντάξεις, εφάπαξ και προνομιακά επιδόματα όπως φαίνεται θα είναι οι πρωταγωνιστές των περικοπών αν και στο οικονομικό επιτελείο συζητούνται ακόμα εναλλακτικές προκειμένου αυτές να είναι πιο ήπιες.

Οι μειώσεις στις συντάξεις θα αρχίζουν από τα 800 € και θα είναι κλιμακωτές. Τα σενάρια που έχουν τεθεί στο τραπέζι αφορούν σε περικοπή από 2% που θα φτάνει ως και 15% ανάλογα με το ύψος της σύνταξης

Τα προνοιακά επιδόματα θα χορηγούνται με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ενώ για συγκεκριμένο εισόδημα και πάνω θα καταργηθούν εντελώς.

Όπως φαίνεται γλιτώνουν από το μαχαίρι οι δεύτερες συντάξεις σε όσους αποδεδειγμένα τις δικαιούνται και απομακρύνεται επίσης το ενδεχόμενο αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης.

Στο πακέτο μέτρων περιλαμβάνονται

  1. μείωση 30 με 35% στις αποδοχές των εργαζόμενων στος ΔΕΚΟ. Από 31.000 ευρώ ετησίως κατά μέσο όρο, αναμένεται οι αποδοχές να διαμορφωθούν κοντά στις 21 με 22.000 ευρώ
  2. ένταξη σε καθεστώς εφεδρείας περίπου 35.000 δημοσίων υπαλλήλων
  3. κατάργηση των ήδη ψαλιδισμένων δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας
  4. περικοπές και στις αποδοχές όσων ανήκουν στα ειδικά μισθολόγια, καθώς η κυβέρνηση μπόρεσε να τις αποφύγει μόνο για φέτος.
  5. περαιτέρω περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης και των νοσοκομειακών δαπανών
  6. παραχώρηση σε ιδιώτες σειράς υπηρεσιών που σήμερα εκτελεί το Δημόσιο, όπως για παράδειγμα συγκομιδή απορριμμάτων και υπηρεσίες εστίασης και
  7. λουκέτα και συγχωνεύσεις σε εκπαιδευτικά ιδρύματα, δημοτικές επιχειρήσεις, στρατόπεδα και οργανισμούς του δημοσίου


Σύμφωνα με ανώτατο στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών καταληκτική ημερομηνία για το κλείδωμα του νέου πακέτου μέτρων είναι η 14η Σεπτεμβρίου, ημέρα δηλαδή όπου θα γίνει η συνεδρίαση του Eurogroup.

Για νέα μέτρα λεηλασίας της χώρας-λάφυρα στην τρόικα, κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ, το οποία, προσθέτει, θα βυθίσουν περαιτέρω την οικονομία στην ύφεση, θα εκτινάξουν την ανεργία και θα ισοπεδώσουν την κοινωνία.

Φτώχεια, ύφεση και ανεργία οι άμεσες συνέπειες των νέων μέτρων, τονίζει η Χρυσή Αυγή επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για αναδιάταξη της εθνικής παραγωγής.

Το νέα άγρια μέτρα που φέρνουν κυβέρνηση και EE είναι η συνέχεια, αλλά όχι το τέλος του πολέμου που έχουν εξαπολύσει στο λαό, αναφέρει το ΚΚΕ καλώντας σε λαϊκή οργάνωση.

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved