z
Α.Μποζίκας: «Κάποιοι δεν ήθελαν Χαϊδαριώτη τον Πρόεδρο του ΑΣΔΑ»
Κατηγορία : Χαϊδάρι / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2014-11-11 11:20:00

Μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε στο WestNews.gr ο πρόεδρος του ΑΣΔΑ, Ανδρέας Μποζίκας.

Ο κ. Μποζίκας πέρα από πρόεδρος του ΑΣΔΑ είναι και δημοτικός σύμβουλος Χαϊδαρίου και μάλιστα επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πάμε να ενώσουμε το Χαϊδάρι.

Ο πρόεδρος του ΑΣΔΑ μας μίλησε για την πορεία του στον Αναπτυξιακό σύνδεσμο, τις ενέργειες που έγιναν για το Πάρκο Τρίτση αλλά και την μη ψήφιση του από το Δημοτικό Συμβούλιο Χαϊδαρίου στην εκπροσώπηση για τον ΑΣΔΑ.

κ. Μποζίκα τον Μάιο του 2011 εκλεχθήκατε πρόεδρος του Α.Σ.Δ.Α. Ήταν η πρώτη φορά που αιρετός δεν κατείχε θέση Δημάρχου αλλά εκλέχθηκε ομόφωνα για τη θέση του Προέδρου. Ποιες είναι οι εντυπώσεις που σας άφησε η Διοίκηση του Αναπτυξιακού Συνδέσμου για περίπου τρία χρόνια.

Ήταν μια πλούσια και δημιουργική αυτοδιοικητική εμπειρία.  Η συνεργασία με όλους τους Δημάρχους της Δυτικής Αθήνας ήταν πολύ καλή  και πιστεύω ότι μέσα από αυτήν συμβάλλαμε στην υλοποίηση σημαντικών έργων και στην προάσπιση των συμφερόντων του μισού και πλέον εκατομμυρίου κατοίκων της περιοχής μας.

Καθώς όπως είπατε δεν ασκούσα αυτά τα χρόνια Διοίκηση αλλού, αφιέρωσα όλες τις δυνάμεις μου και το χρόνο μου, σ’ αυτή την προσπάθεια. Νιώθω στ’ αλήθεια ότι ο απολογισμός της θητείας ήταν θετικός.

Εκφράζω τις ευχαριστίες μου σ’ όλα τα στελέχη του Συνδέσμου για την επιτυχή συνεργασία και τη στήριξη τους.

 



Ποια πιστεύετε πως είναι η σημασία σήμερα του Α.Σ.Δ.Α. για την Δυτική Αθήνα και κατ’ επέκταση για τους Δήμους της.

Ο ΑΣΔΑ ιδρύθηκε το 1988, από φωτισμένα μυαλά της τοπικής αυτοδιοίκησης, με σκοπό το συντονισμό και τη συνεργασία των Δήμων Δυτικά του Κηφισού, για την αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων υποβάθμισης της περιοχής.

Ιδρύθηκε σε μία εποχή δύσκολη, όπου οι Δήμοι και οι Κοινότητες αποτελούσαν το μοναδικό βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης, και αποτέλεσε στα χρόνια αυτά, χωρίς καμία ουσιαστική στήριξη τόσο από την αιρετή νομαρχία, όσο και από την αιρετή περιφέρεια, ουσιαστικό παράγοντα αναβάθμισης της περιοχής.

Υπενθυμίζω μόνο το Ποικίλο Όρος – Όρος Αιγάλεω, το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Α. Τρίτση, το Πολιτιστικό Πολύκεντρο ΒΙΟΦΙΑΛ, δεκάδες πεζόδρομους, ποδηλατοδρόμους και ασφαλτοστρώσεις σε κεντρικά αλλά και υποβαθμισμένα σημεία της περιοχής μας.

Η ύπαρξη της εκλεγμένης πλέον δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης εδώ και τέσσερα χρόνια, έχει θέσει σήμερα  νέες προκλήσεις στον ΑΣΔΑ. Γίνεται ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη, ο ΑΣΔΑ, σαν εκπρόσωπος των οκτώ Δήμων της Δυτικής Αθήνας, να εξασφαλίσει καλύτερους όρους συνεργασίας και συν-δράσης με την εκλεγμένη Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Ας μην ξεχνάμε ότι άλλος ο ρόλος της Α’ βάθμιας Αυτοδιοίκησης, στην οποία ανήκει και ο ΑΣΔΑ, και άλλος της Β’ βάθμιας.

Ομολογουμένως ο Α.Σ.Δ.Α. όλα αυτά τα χρόνια από την ίδρυση του έχει πραγματοποιήσει μια σειρά έργων. Θεωρείτε πως τα χρήματα που παρέχονται από τους Δήμους στον Α.Σ.Δ.Α. έχουν επιστραφεί σε έργα ή πιστεύετε πως μπορούσαν να γίνουν ακόμα περισσότερες ενέργειες;

Ο ρόλος του ΑΣΔΑ είναι συμπληρωματικός προς τους Δήμους. Πρέπει δηλαδή να διεκδικεί από διάφορες πηγές (εθνικές ή ευρωπαϊκές) χρήματα, που, αν δεν υπήρχε ο ΑΣΔΑ, δεν θα ερχόντουσαν στη Δυτική Αθήνα.

Και βέβαια πρέπει να διαχειρίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις εισφορές των Δήμων. Ήδη, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΣΔΑ, φροντίζουμε ώστε σε κάθε Δήμο να υλοποιούμε δράσεις ίσες τουλάχιστον με το ύψος της συνεισφοράς του στον ΑΣΔΑ.

Στα χρόνια που πέρασαν ο ΑΣΔΑ κατάφερε να υλοποιήσει δράσεις πολλαπλάσιες των εισφορών των Δήμων. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα, ιδίως αν είχαμε καλύτερη  ανταπόκριση από την Περιφέρεια Αττικής.

 

 

 


Επί προεδρίας σας στον Α.Σ.Δ.Α. καταφέρατε να περάσει στην διαχείριση από την Τοπική Αυτοδιοίκηση το Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης». Ποιο είναι το πρώτο μέλημα του Α.Σ.Δ.Α. για την αναμόρφωση του πάρκου και ποιες οι περαιτέρω κινήσεις για την εύρυθμη λειτουργία του;

Πιστεύω ότι η υλοποίηση αυτού του πάγιου αιτήματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί σημαντική νίκη μας, και είμαι περήφανος του πραγματοποιήθηκε επί των ημερών της προεδρίας μου στον ΑΣΔΑ.

Άμεση μας προτεραιότητα είναι να μην σταματήσει ούτε μέρα η λειτουργία του Πάρκου και σιγά σιγά να βελτιώνονται οι παροχές προς τους επισκέπτες. Βρισκόμαστε σε επαφή με τους αρμόδιους (Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υπουργείο Εσωτερικών, Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη) για την εξεύρεση πόρων για τις πρώτες αναγκαίες παρεμβάσεις, που αφορούν στο υγρό στοιχείο, την περίφραξη και τη φύλαξη.

Επίσης έχουμε ζητήσει από την εκλεγμένη Περιφέρεια Αττικής συνάντηση για να συζητήσουμε το πλαίσιο συνεργασίας μας για το Πάρκο, καθώς η εμβέλειά του είναι ευρύτερη της Δυτικής Αθήνας και ο κόσμος που το επισκέπτεται δεν προέρχεται αποκλειστικά απ’ αυτή.

Πρέπει επίσης άμεσα να προχωρήσει η κατάρτιση και θεσμοθέτηση του master plan του Πάρκου.

Κλείνοντας τι θα θέλατε να μας πείτε για το μέλλον του Αναπτυξιακού Συνδέσμου, αφού ως γνωστόν στις τελευταίες αρχαιρεσίες στο Δήμο Χαϊδαρίου δεν εκλεχθήκατε για την εκπροσώπηση του Δήμου στον Α.Σ.Δ.Α.

Για να σας πω την αλήθεια πίστευα και πιστεύω ότι μπορούσα να προσφέρω πολλά ακόμα στον ΑΣΔΑ, ιδιαίτερα για τις τελευταίες επιτυχίες μας, όπως η παραχώρηση του Πάρκου Α. Τρίτση, η εκπόνηση του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ), κλπ. Δυστυχώς όμως άλλες οι βουλές κάποιων «συναδέλφων» μου στο Δημοτικό Συμβούλιο του Χαϊδαρίου.

Προφανώς για  απόλυτα προσωπικούς τους λόγους αλλά και φιλοδοξίες, δεν ήθελαν ο Πρόεδρος του ΑΣΔΑ, να είναι Χαϊδαριώτης…

Πιστεύω ότι ο ΑΣΔΑ, αν συμφωνήσουν όλες οι Δημοτικές αρχές, όπως τουλάχιστον έχουν δείξει μέχρι σήμερα, ότι μπορούν να το κάνουν, έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση και ανάπτυξη της Δυτικής Αθήνας.

Θα το πω για άλλη μια φορά: Και να μην υπήρχε σήμερα ο ΑΣΔΑ, σ’ αυτή τη δύσκολη για τη Δυτική Αθήνα και τους κατοίκους της συγκυρία, θα έπρεπε να τον ιδρύσουμε.

Το Ποικίλο Όρος – Όρος Αιγάλεω, η Ιερά Οδός, το Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης (ΣΟΑΠ) Δυτικής Αθήνας, η Ίδρυση Καινοτόμων Ζωνών στη Δυτική Αθήνα, αποτελούν σημαντικές προκλήσεις για τη νέα διοίκηση του ΑΣΔΑ, στην οποία εύχομαι κάθε επιτυχία.

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved