z
Ένας Χαϊδαριώτης με όραμα, έμπνευση και φιλοδοξίες για την πόλη του
Κατηγορία : Χαϊδάρι / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2013-11-06 19:00:00

Στην εφημερίδα «ΔΥΤΙΚΑ ΝΕΑ» μίλησε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων. Ο κ. Δρούλιας με ατελείωτες δράσεις για την αναβάθμιση της Δυτικής Αθήνας, μας μίλησε, για το έργο του στον ΟΣΚ, την κατάσταση στο Χαϊδάρι και γενικότερα για το όραμα και τις φιλοδοξίες για την πόλη που γεννήθηκε, έκανε τα πρώτα του βήματα και συνεχίζει να αγαπάει μέχρι και σήμερα. Ας δούμε τι απάντησε στις ερωτήσεις μας.

Είμαστε βέβαιοι ότι το πιλοτικό πρόγραμμα αναβάθμισης δημοτικών σχολείων στη Δυτική Αθήνα έλαβε πολλές θετικές κριτικές. Ποιο είναι το δικό σας τελικό συμπέρασμα από αυτή την πρωτοβουλία;


Το πιλοτικό πρόγραμμα στέφθηκε με πλήρη επιτυχία και απέσπασε τα συγχαρητήρια των συνέδρων στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης όταν παρουσιάσθηκε πριν από λίγες ημέρες στην έδρα του ΟΟΣΑ στο Παρίσι. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα λειτουργικών και αισθητικών αναβαθμίσεων που ολοκλήρωσε η ΟΣΚ ΑΕ το καλοκαίρι 2013 σε 25 δημοτικά σχολεία στη Δυτική Αθήνα, με στόχο τη δημιουργία ευχάριστου μαθησιακού περιβάλλοντος, καθώς και τη βελτίωση του εκπαιδευτικού αποτελέσματος και της κοινωνικής συμπεριφοράς των μαθητών. Βασικό μας μέλημα είναι να διατηρήσουμε το χαμόγελο των παιδιών όταν βρίσκονται στο σχολείο τους και χαιρόμαστε όταν βλέπουμε ενθουσιασμένα πρόσωπα στα σχολεία. Με τον κίνδυνο να ακουστώ κοινότυπος, θα επαναλάβω ότι η παιδεία και η νεολαία μας αποτελούν το μέλλον αυτής της χώρας. Οποιαδήποτε επένδυση για τη βελτίωση της εκπαίδευσης αποτελεί εχέγγυο για ένα καλύτερο αύριο, βάζει ένα λιθαράκι για την κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ανάκαμψη της Ελλάδας.


Σας κατηγορούν ότι από τη θέση σας στον ΟΣΚ έχετε υλοποιήσει πολλά έργα στο Χαϊδάρι, επειδή η απώτερή σας φιλοδοξία είναι η θέση του Δημάρχου Χαϊδαρίου. Ποια είναι η απάντησή σας;


Από το 2010 που κατέχω τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου στην ΟΣΚ ΑΕ έχουμε ολοκληρώσει 95 νέα έργα, ενώ έχουμε αναβαθμίσει 125 σχολικά κτίρια σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Παράλληλα έχουμε υποβάλλει 87 έργα προϋπολογισμού περίπου 300 εκατομμυρίων ευρώ για ένταξη στο ΕΣΠΑ, εκ των οποίων μόνο ένα ήταν στο Χαϊδάρι. Επομένως, εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος που δεν είναι κακόπιστος ότι το έργο μας απλώνεται σε όλη τη χώρα και δεν έχει επικεντρωθεί σε κάποια περιοχή. Είναι όμως φυσικό να δείχνουμε μεγαλύτερη ευαισθησία και να βάζουμε σε προτεραιότητα περιοχές όπως η δυτική Αθήνα και η δυτική Θεσσαλονίκη, αφού στόχος μας είναι τα σχολεία σε αυτές τις περιοχές να είναι εφάμιλλα των σχολείων της Εκάλης και του Ψυχικού. Άλλωστε η φιλοσοφία μας είναι τα δημόσια σχολεία να συναγωνίζονται επάξια σε υποδομές τα ιδιωτικά. Θεωρώ ότι τα σχολεία του Χαϊδαρίου, του Περιστερίου και του Αιγάλεω μετά τις πρόσφατες παρεμβάσεις, δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα από αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Αν, τελικά, αυτό για το οποίο με κατηγορούν είναι ότι έχω τη δυνατότητα να σχεδιάζω και να υλοποιώ έργα, τότε ναι … είμαι ένοχος.


Η εμπειρία σας στη δημόσια διοίκηση είναι μεγάλη. Ποια είναι τα μεγαλύτερα αγκάθια και ποιοι οι πιθανοί τρόποι βελτίωσής τους;


Στις μέρες μας τα μεγαλύτερα προβλήματα στη δημόσια διοίκηση εστιάζονται σε δύο άξονες. Ο πρώτος είναι η έλλειψη οράματος και προοπτικής. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς να παρουσιάσεις όραμα το οποίο να εμπνέει όλους όσοι συμμετέχουν και μπορούν με τη δουλειά τους να συμβάλλουν στην επίτευξη των στόχων. Ο δεύτερος αφορά στην εξεύρεση και δέσμευση πόρων για τη χρηματοδότηση όλων των δραστηριοτήτων, είτε αυτές αφορούν σε έργα είτε σε λειτουργικές δαπάνες.

Στην ΟΣΚ ΑΕ προσπαθούμε όσο το δυνατόν να λειτουργούμε με τα αντανακλαστικά του ιδιωτικού τομέα και να μεταμορφώσουμε τον οργανισμό σε πρότυπη εταιρεία, η οποία μπορεί να αποτελέσει το παράδειγμα για όλους τους φορείς του ελληνικού δημοσίου. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα από 70 έργα σε εξέλιξη σε όλη την Ελλάδα, οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν κατά 80% σε μία τριετία, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θεωρεί τον οργανισμό αξιόπιστο συνομιλητή, ενώ έχουν αξιοποιηθεί στο μέγιστο οι συγχρηματοδοτούμενοι πόροι.

Αυτό θεωρώ πως πρέπει να είναι πλέον το μοντέλο διοίκησης για όλες τις εταιρείες του δημοσίου αλλά και τους οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, γενικά για όλους όσοι διαχειρίζονται δημόσια χρήματα.

 

 

Σε gallop που πραγματοποίησε η εφημερίδα «ΔΥΤΙΚΑ ΝΕΑ», το όνομά σας βρίσκεται μεταξύ των υποψήφιων Δημάρχων Χαϊδαρίου χωρίς να έχετε ανακοινώσει την υποψηφιότητά σας. Πως θα βλέπατε εσείς αυτή την προοπτική;


Ο Δήμος Χαϊδαρίου περνάει τα τελευταία χρόνια την περίοδο παρακμής του. Η εικόνα αδιαφορίας και εγκατάλειψης είναι εμφανής σε όλα τα επίπεδα και έχει απογοητεύσει όλους τους συμπολίτες μας. Είναι λογικό επομένως να αναζητούνται λύσεις που θα αναστρέψουν αυτή τη φθίνουσα πορεία. Η υποψηφιότητα για τη θέση του δημάρχου δεν μπορεί απλά να αποτελεί προϊόν προσωπικής φιλοδοξίας οποιουδήποτε, αλλά θα πρέπει να συσπειρώνει ευρύτερες δυνάμεις της πόλης με σκοπό την ανατροπή των κομματικών και προσωπικών κατεστημένων που μας οδήγησαν έως εδώ. Απαιτείται συνύπαρξη όλων των υγειών δυνάμεων του Χαϊδαρίου -ανεξαρτήτως πολιτικού χώρου- με μόνο στόχο το καλό της πόλης. Αυτή η προοπτική αποτελεί πρόκληση για οποιονδήποτε συμπολίτη μας ενδιαφέρεται για την πόλη και συμμετέχει στα κοινά. Βασική προϋπόθεση είναι να στηρίζεται σε νέα και άφθαρτα πρόσωπα που θα μπορούν να εγγυηθούν αφενός τον υπερκομματικό χαρακτήρα του εγχειρήματος και αφετέρου την επιτυχία στη διαχείριση της επόμενης ημέρας, η οποία προβλέπεται εξαιρετικά δύσκολη και απαιτεί αυξημένες δεξιότητες. Δεν αρκεί να θέλεις. Αλλά να θέλεις, να ξέρεις και να μπορείς. Και δυστυχώς δεν έχουμε την πολυτέλεια για πειράματα ή για μια ακόμη χαμένη πενταετία.          


Ποια θεωρείτε ότι είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης;


Σε αυτή την πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, η πόλη εμφανίζει εικόνα εγκατάλειψης σε όλους τους τομείς, όπως στη φροντίδα των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, στην καθαριότητα, στην αισθητική της, στη λειτουργικότητα των δημοσίων χώρων και υπηρεσιών, ενώ σημαντικά έργα υποδομών έχουν παραμείνει στα χαρτιά. Ταυτόχρονα ο δήμος δείχνει απαθής και απών στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας και στο κλείσιμο μικρομεσαίων τοπικών επιχειρήσεων. Απαιτούνται συγκεκριμένες παρεμβάσεις για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και υποστήριξης της επιχειρηματικότητας.


Έχετε κάποιους συγκεκριμένους στόχους όσον αφορά στον εκσυγχρονισμό του Χαϊδαρίου; Θα θέλατε να μας αναπτύξετε το όραμά σας για την πόλη;


Το Χαϊδάρι της τελευταίας δεκαετίας απέχει πολύ από την εικόνα μιας σύγχρονης και λειτουργικής πόλης, φιλικής προς τους πολίτες. Θέλουμε την πόλη μας όχι μόνο πρότυπο για τη δυτική Αθήνα και την Ελλάδα, αλλά και άξιο συναγωνιστή άλλων Ευρωπαϊκών πόλεων οι οποίες παρέχουν υψηλού επιπέδου ποιότητα ζωής. Όπως ακριβώς οραματιστήκαμε και υλοποιήσαμε το έργο στα δημοτικά σχολεία της περιοχής μας, πρέπει να οραματιστούμε και να μεταμορφώσουμε την πόλη μας σε μία σύγχρονη Ευρωπαϊκή πόλη όπου, όλοι μπορούν να κινηθούν με ασφάλεια με το ποδήλατο ή πεζή σε όλες τις γειτονιές, όλοι μπορούν να χαίρονται τους χώρους πρασίνου και τις παιδικές χαρές. Θέλουμε να υπάρχουν πρότυπες αθλητικές εγκαταστάσεις για να στραφεί η νεολαία μας στον αθλητισμό, να ψωνίζουμε από τα εμπορικά καταστήματα της πόλης χωρίς να δυσκολευόμαστε στο παρκάρισμα, να ζούμε και να κυκλοφορούμε σε μία πόλη καθαρή και περιποιημένη και κυρίως ο δημότης να μπορεί να εξυπηρετείται σε όλα τα επίπεδα από το δήμο του. Ένα δήμο που πρέπει να είναι οικονομικά αυτοδύναμος και διοικητικά επαρκής και ταυτόχρονα θα λειτουργεί στα πρότυπα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ηλεκτρονικής επικοινωνίας με τους δημότες του.

Σε γενικές γραμμές, θέλουμε να ζούμε σε μια πόλη αρχιτεκτονικά και συγκοινωνιακά άρτια, με αισθητικές παρεμβάσεις, η οποία να προσφέρει τις ελάχιστες αναγκαίες παροχές στον πολίτη. Δηλαδή, να υπάρχει δωρεάν λειτουργικό σύστημα υγείας για όλους, πρόσθετη δωρεάν εκπαίδευση για τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, να νιώθουν οι πολίτες ασφαλείς στο σπίτι τους, στη γειτονιά τους, στην πόλη τους. Επίσης να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε να αναπτυχθεί εμπορικά η τοπική αγορά. Να υπάρχουν συνεχώς πολιτιστικά δρώμενα και να έχουν όλοι οι Χαϊδαριώτες τη δυνατότητα δημιουργίας και συμμετοχής. Μπορούν να αναφερθούν πολλά παραδείγματα σίγουρα όμως χρειάζεται όραμα, βούληση και ικανότητες που με πολύ δουλειά και την αποδοχή και υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας να κάνουν το Χαϊδάρι φιλικό στους πολίτες του και ευχάριστο στους επισκέπτες.


Όλα αυτά ακούγονται ωραία αλλά που θα βρεθούν τα χρήματα για να πραγματοποιηθούν;


Το ερώτημα φαντάζει εύλογο στις μέρες μας και να είστε βέβαιοι πως εγώ είμαι ο τελευταίος που θα δηλώσει πως «λεφτά υπάρχουν» ή θα δώσει παλαιοκομματικού τύπου ανεφάρμοστες υποσχέσεις. Η εμπειρία όμως έχει δείξει πως ακόμα και μέσα στην κρίση, όταν κάνεις συνετή διαχείριση και έχεις τον τρόπο να αξιοποιήσεις Ευρωπαϊκά προγράμματα και συγχρηματοδοτούμενα έργα, αλλά και να προσελκύσεις ιδιωτικά κεφάλαια, τότε παρουσιάζονται σημαντικές δυνατότητες. Η συμμετοχή των ιδιωτών για μένα δεν αποτελεί ταμπού, με την προϋπόθεση όμως να χρησιμοποιείς τους ιδιώτες και όχι να σε χρησιμοποιούν, όπως σε πολλές περιπτώσεις βλέπουμε να γίνεται. Θεωρώ πως μια σοβαρή υποψηφιότητα για το δήμο θα πρέπει και να αναπτύξει αναλυτικά το όραμά της για την πόλη, αλλά και να εξηγήσει εκ των προτέρων από πού θα αντλήσει πόρους για την κάθε δράση της.

 

 

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved