z
Γ. Ερμίδου: «Οι Χαϊδαριώτες πρέπει να είναι προσεκτικοί με τις επιλογές τους»
Κατηγορία : Χαϊδάρι / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2013-12-08 14:30:00

Στην εφημερίδα «ΔΥΤΙΚΑ ΝΕΑ» μίλησε η Περιφερειακή Σύμβουλος και Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Χαϊδαρίου, Γεωργία Ερμίδου. Η κ. Ερμίδου μίλησε για την πορεία της στην Περιφέρεια, για το Σύλλογο Ποντίων που έχει δώσει μεγάλη βαρύτητα αλλά και την αγαπημένη πόλη της, το Χαϊδάρι.

 

Δ.Ν. Κυρία Ερμίδου καταρχάς θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για εσάς και την πορεία σας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Γ.Ε. Γεννήθηκα στη Δράμα και σε ηλικία 6 ετών εγκαταστάθηκα με την οικογένειά μου στο Χαϊδάρι όπου ζω μέχρι σήμερα.

 

Τις πρώτες μου ανησυχίες και το ενδιαφέρον μου για τα κοινά το ένοιωσα σε πολύ μικρή ηλικία, έχοντας πρότυπο και καθοδηγητή στα βήματά μου τον πατέρα μου, έναν άνθρωπο δημιουργικό, γεμάτο καλοσύνη και σωστό οικογενειάρχη.

 

Εργάζομαι στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και έχω αφιερώσει τον ελεύθερο χρόνο μου στα κοινά, είτε μέσα από την ιστορία και τον πολιτισμό του Πόντου, της ιδιαίτερης πατρίδας των παππούδων και των γονιών μου, είτε μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση με την υποψηφιότητά μου δύο φορές στις δημοτικές εκλογές του Δήμου Χαϊδαρίου, με σκοπό να στηρίξω ενεργά την πόλη μέσα στην οποία ζω.

 

Δ.Ν. Στις τελευταίες εκλογές συμμετείχατε με την παράταξη «Αττική» του κ. Σγουρού στις Περιφερειακές εκλογές και εκλεχθήκατε Περιφερειακή Σύμβουλος. Πως βλέπετε την κατάσταση στην Περιφέρεια Αττικής και ποιες είναι οι ενέργειες που έχει κάνει η Περιφέρεια για την βελτίωση της ζωής των πολιτών;


Γ.Ε. Με τη στήριξη των συμπολιτών μου αλλά και των συμπατριωτών μου Ποντίων, εκλέχθηκα Περιφερειακή Σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής με την παράταξη «Αττική» του Γιάννη Σγουρού και Αντιπεριφερειάρχη του Δυτικού Τομέα τον Κώστα Παπαντωνίου, έναν άξιο, ηθικό και δημιουργικό άνθρωπο.

 

Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό που η ενεργή πορεία μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση συνδέθηκε με τη δημιουργική και δυναμική πορεία του Γιάννη Σγουρού στο ξεκίνημα τού νέου θεσμού του Καλλικράτη.

 

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι όσοι δήμαρχοι της Περιφέρειας Αττικής είχαν την ικανότητα, το όραμα και τη θέληση να κάνουν έργα στην πόλη τους και λειτούργησαν με γνώμονα το συμφέρον και το καλό της πόλης τους, πέρα και πάνω από κομματικές μικροψυχίες, κατέθεσαν ολοκληρωμένες προτάσεις και στηρίχθηκαν από την Περιφέρεια Αττικής, κτίζοντας σε στέρεες βάσεις το μέλλον της πόλης τους και γιατί όχι και το δικό τους πολιτικό μέλλον, αφού οι πολίτες τους θα αναγνωρίσουν και θα ανταμείψουν τον αγώνα τους.

 

Έτσι υλοποιήθηκαν και υλοποιούνται σε όλη την Αττική έργα ανάπλασης, αντιπλημμυρικά, αποχετευτικά, κοινωνικής πρόνοιας, υποδομών, ύδρευσης, κτιριακά, αθλητικά, πραγματοποιήθηκαν δράσεις που αφορούν τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την πρόνοια, το περιβάλλον και στηρίχθηκαν δομές οι οποίες προσφέρουν ανακούφιση και διευκολύνουν το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, όπως οι μεταφορές των μαθητών στα σχολεία, οι επιχορηγήσεις σε προνοιακά ιδρύματα, τα διατροφικά επιδόματα σε νεφροπαθείς και μεταμοσχευμένα άτομα, η διανομή καρτών απεριόριστων διαδρομών σε ΑΜΕΑ, η διανομή τροφίμων σε άπορες οικογένειες.

 

Δ.Ν. Πέρα από τη συμμετοχή σας στο περιφερειακό Συμβούλιο, είστε και πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Χαϊδαρίου. Ποιες είναι οι ενέργειες που έχει κάνει ο Σύλλογος σας για την διατήρηση της παράδοσης και των εθίμων;


Γ.Ε. Έχοντας πάντα σημείο αναφοράς τις ηθικές αξίες της ζωής, αλλά και τα πολιτισμικά στοιχεία της ιστορικής μου καταβολής, αγάπησα από πολύ μικρή κάθε τι που έχει σχέση με το ποντιακό στοιχείο και δραστηριοποιήθηκα ενεργά στο Σύλλογο Ποντίων Χαϊδαρίου από το 1983.

 

Τη μεγάλη μου αγάπη για τις αλησμόνητες πατρίδες των προγόνων μου τη μετέδωσα και στα παιδιά μου Σπύρο και Χριστίνα, τα οποία από πολύ μικρά έγιναν μέλη του χορευτικού τού Συλλόγου Ποντίων Χαϊδαρίου.

 

Το 1996 εκλέχθηκα πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Χαϊδαρίου, θέση την οποία κατέχω μέχρι και σήμερα.

 

Ο Σύλλογος Ποντίων Χαϊδαρίου ιδρύθηκε το 1966 και δυστυχώς το 1967 έκλεισε με απόφαση της χούντας.

 

Επανιδρύθηκε το 1974 και λειτουργεί αδιάλειπτα μέχρι και σήμερα, έχοντας παρουσιάσει ένα πολύ σημαντικό έργο στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς των προγόνων μας.

 

Έχει δημιουργήσει χορευτικά τμήματα στα οποία διδάσκονται παραδοσιακοί ποντιακοί χοροί και από το 1982 είχε την επιμέλεια έκδοσης του περιοδικού «Ποντιακή Λύρα», του μοναδικού ποντιακού περιοδικού στη Νότια Ελλάδα, του οποίου δυστυχώς διεκόπη η έκδοση λόγω οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει πλέον ο σύλλογός μας.

 

Όλα αυτά τα χρόνια έχει διοργανώσει εκδηλώσεις με ιστορικό, κοινωνικό και πολιτιστικό περιεχόμενο, όπως τη μεγάλη εκδήλωση που διοργάνωσε σε συνεργασία με το Σύλλογο Ποντίων Κορυδαλλού στο Ηρώδειο, αφιερωμένη στη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού και έχει συμμετάσχει σε εκδηλώσεις αδελφών ποντιακών συλλόγων και άλλων φορέων, καθώς και του Δήμου Χαϊδαρίου.

 

Δ.Ν. Υπάρχει από τη διοίκηση του Δήμου Χαϊδαρίου η υποστήριξη που χρειάζεται ένας εθνικοτοπικός Σύλλογος;


Γ.Ε. Αν κρίνω από πρόσφατο δημοσίευμα του Δήμου Ιλίου το οποίο αναφέρει ότι «ο δήμος Ιλίου στηρίζει έμπρακτα τους πολιτιστικούς, εθνικοτοπικούς, αθλητικούς συλλόγους και σωματεία της πόλης» χρηματοδοτώντας τους με 147.500€, μπορώ με βεβαιότητα να πω ότι ο Δήμος Χαϊδαρίου αγνοεί παντελώς το σημαντικό έργο των συλλόγων ή τουλάχιστον αυτών που κατά τη γνώμη του δεν στηρίζουν τη δημοτική αρχή, θεωρώντας τους συλλόγους πολιτικά γραφεία για αποκομιδή ψήφων και όχι κοιτίδες πολιτισμού.

 

Και δυστυχώς κάποιοι ανιστόρητοι και ανεγκέφαλοι εκλεγμένοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αγνοούν παντελώς τη ζωτικής σημασίας προσφορά του πολιτισμού στη νεολαία, η οποία μέσα στους συλλόγους αναζητά τις ρίζες της και τα πρότυπα εκείνα που θα τονώσουν τις αξίες και τα ιδανικά της ζωής τους και θα καθοδηγούν τα βήματά τους στα μονοπάτια της ιστορίας και της παράδοσης των προγόνων τους.

 

Επί σειρά ετών και με γνώμονα τη μεγάλη προσφορά των εθνικοτοπικών συλλόγων οι προηγούμενες διοικήσεις του δήμου μας κάλυπταν τη μίσθωση των οικημάτων που φιλοξενούσαν κάποιους συλλόγους.

 

Η σημερινή διοίκηση του δήμου αποφάσισε το 2011 να διακόψει τη μίσθωση αυτών των οικημάτων με πρόσχημα την οικονομική κρίση με αποτέλεσμα ο Σύλλογο να επωμιστεί όλα τα έξοδα.

 

Φέτος όμως μάθαμε ότι η δημοτική αρχή στο δημοτικό συμβούλιο της 18ης Δεκεμβρίου  2012 αποφάσισε τη συνέχιση της μίσθωσης των συλλόγων των Χιωτών και των Κρητών, και στη συνέχεια και της Εθνικής Αντίστασης και χαίρομαι ιδιαίτερα γι’ αυτό,  γιατί δεν είναι δυνατόν τα γραφεία της Εθνικής Αντίστασης να παραμένουν κλειστά σ’ έναν μαρτυρικό δήμο όπως το Χαϊδάρι, με ιστορία και παράδοση στην Εθνική Αντίσταση και με μνημεία που μαρτυρούν την ιστορία αυτή, όπως το Μπλοκ 15.

 

Αυτή τη στιγμή λοιπόν ο Δήμος Χαϊδαρίου λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά όσον αφορά τη στήριξη των συλλόγων.

 

Κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου της 20ης Μαΐου 2013, όπου παραβρέθηκε σύσσωμο το Δ.Σ και πολλά μέλη του συλλόγου μας, η απάντηση ήταν ότι ο δήμος αδυνατεί να στηρίξει το σύλλογο και θα προσπαθήσει να λύσει το θέμα των ενοικίων συνολικά για όλους τους συλλόγους, καλώντας τους σε σύσκεψη με τους αρμόδιους αντιδημάρχους.

 

Από τότε δεν έχουμε καμία απάντηση και φυσικά η μίσθωση των προαναφερόμενων συλλόγων συνεχίζεται κανονικά.

 

Και δεν πρέπει να παραλείψω να αναφέρω και τη στήριξη του δήμου στις εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι σύλλογοι, αλλά δυστυχώς ο Σύλλογος Ποντίων δεν συμπεριλαμβάνεται στους συλλόγους εκείνους που απολαμβάνουν το προνόμιο της οικονομικής στήριξης για τη διοργάνωση των εκδηλώσεών τους.

 

Και αναρωτιέμαι, πως μπορεί ο δήμος να διοργανώνει εκδηλώσεις εντυπωσιασμού, όπως το περίφημο beach volley σε πλατεία της πόλης, ξοδεύοντας υπέρογκα ποσά και δεν μπορεί να στηρίξει τις εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού που διοργανώνει ο Σύλλογος Ποντίων.

 

Δ.Ν. Σαν Χαϊδαριώτισσα θα γνωρίζετε ότι η κατάσταση στην πόλη δεν είναι και η καλύτερη. Πως πιστευτέ ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτό;


Γ.Ε.Θεωρώ ότι η καθημερινότητα και η ποιότητα ζωής των πολιτών του Δήμου Χαϊδαρίου είναι πλέον τραγική. Πάντα υπάρχει το αντίδοτο για κάθε κακό, είτε αυτό είναι η κακή διαχείριση είτε η ανικανότητα, είτε η αδιαφορία, είτε το προσωπικό όφελος από πρόσκαιρες κομματικές συναλλαγές.

 

Ο σοφός λαός μας λέει ότι «στη ζωή ό,τι προσφέρεις θα πάρεις» και νομίζω ότι ταιριάζει απόλυτα στην περίπτωση αυτή, καθώς οι επόμενες εκλογές πλησιάζουν και θα πρέπει οι πολίτες της πόλης μας να αποφασίσουν για άλλη μια φορά για την τύχη της πόλης τους.

 

Μόνο που αυτή τη φορά θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με τις επιλογές τους, γιατί δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για λάθη και η μόνη επιλογή είναι αυτή που θα δώσει νέα πνοή  και δυναμική στην πόλη μας, θα αναδείξει τους άξιους και ικανούς για να αναλάβουν το δύσκολο έργο της αναγέννησης και της αναδιοργάνωσης της πόλης, αφήνοντας πίσω παλιές νοοτροπίες και λογικές που ήθελαν τον πολίτη έρμαιο στα χέρια συμφεροντολόγων και ανίκανων πολιτικάντηδων.

 

Δ.Ν. Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;


Γ.Ε. Σε ότι αφορά το πολιτιστικό κομμάτι θα συνεχίσω να ασχολούμαι με αυτό, γιατί πιστεύω ότι ο πολιτισμός είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία της ζωής του ανθρώπου και η αντίσταση του στο φαινόμενο της παγκοσμιοποίησης και της απαξίωσης των ανθρώπινων αξιών.

 

Αν το ερώτημά σας αφορά και την απόφασή μου σε πιο κομμάτι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα συμμετάσχω ενεργά στις επόμενες εκλογές, επιτρέψετε μου να σας πω ότι δεν έχω αποφασίσει ακόμη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν γνωρίζω ποιους θα στηρίξω στο Δήμο και την Περιφέρεια.

 

Εξάλλου πιστεύω ότι όταν κάτι είναι δοκιμασμένο, δεν χρειάζεται ο πολίτης να ψάχνει για κάτι άλλο, όταν όμως έχει διαψευστεί από τις επιλογές του καλό είναι να φροντίσει να αλλάξει τα κακώς κείμενα, να προτάξει το συνολικό και όχι το προσωπικό όφελος και να δώσει τη δυνατότητα σε νέους και δημιουργικούς ανθρώπους να προσφέρουν τις γνώσεις τους, τις ικανότητές τους και την εμπειρία τους για το κοινό καλό όλων.

 

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved