z
Μεγάλη δημοσκόπηση της εφημερίδας «ΔΥΤΙΚΑ ΝΕΑ» για το Χαϊδάρι
Κατηγορία : Χαϊδάρι / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2013-11-04 10:30:00

Η έρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για λογαριασμό της εφημερίδας ΔΥΤΙΚΑ ΝΕΑ πραγματοποιήθηκε κατά το διάστημα 16-19 Οκτωβρίου 2013 με τηλεφωνική συνέντευξη σε τυχαίο δείγμα 1.000 ατόμων.

Χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της απλής τυχαίας δειγματοληψίας στο σύνολο του πληθυσμού του Δήμου Χαϊδαρίου. Τα αποτελέσματα της έρευνας σταθμίστηκαν ως προς το φύλο και την ηλικία. Το μέγιστο σφάλμα εκτίμησης είναι ±3,2%.

Η έρευνα εντόπισε υψηλά ποσοστά δυσαρέσκειας έναντι του σημερινού Δημάρχου κ. Μαραβέλια. Συγκεκριμένα, το 56% του δείγματος απάντησε ότι είναι ελάχιστα ή καθόλου ικανοποιημένοι από το έργο του σημερινού Δημάρχου, ενώ μόλις το 13% απάντησε ότι είναι αρκετά ή πολύ ικανοποιημένοι.

Σε μία προσπάθεια να σκιαγραφηθούν οι προτιμήσεις των δημοτών του Χαϊδαρίου αναφορικά με τον επόμενο Δήμαρχό τους, στους ερωτώμενους τέθηκαν μια σειρά από δυνητικά χαρακτηριστικά τους προκειμένου να σχολιάσουν αν καθένα από αυτά θα τους επηρέαζε θετικά, αρνητικά ή αν θα τους άφηνε αδιάφορους.

Εκ των πέντε τέτοιων χαρακτηριστικών, τη θετικότερη αντίδραση προκαλεί το προηγούμενο θετικά αξιολογήσιμο έργο του υποψηφίου εντός ή εκτός του Δήμου (91% του δείγματος δηλώνουν ότι ένα τέτοιο χαρακτηριστικό θα τους επηρέαζε πολύ θετικά ή μάλλον θετικά).

Πολύ θετική είναι και η αντίδραση που θα προκαλούσε ένας νέος και άφθαρτος υποψήφιος, καθώς το 78% απαντούν ότι ένα τέτοιο χαρακτηριστικό θα τους επηρέαζε πολύ θετικά ή μάλλον θετικά και μόλις το 18% απαντούν ότι ένα τέτοιο χαρακτηριστικό θα τους άφηνε αδιάφορους.

Αντιθέτως, έντονα αρνητική είναι για την πλειοψηφία του δείγματος η επίδραση της συγγένειας ενός υποψηφίου με κάποιο πολιτικό πρόσωπο του παρελθόντος, καθώς το 68% δηλώνει ότι κάτι τέτοιο θα τους επηρέαζε πολύ ή μάλλον αρνητικά. Επίσης το 34% θα επηρεαζόταν αρνητικά αν ο υποψήφιος Δήμαρχος είναι μέλος στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο. 

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι ο συνδυασμός νέου και άφθαρτου υποψηφίου με θετικό έργο κατά το παρελθόν μπορεί να κινητοποιήσει σημαντικό αριθμό ψήφων προς όφελός του σε βάρος υποψηφίων που στηρίζουν την υποψηφιότητά τους στη συγγένεια με πολιτικά πρόσωπα του παρελθόντος ή, δευτερευόντως, σε βάρος υποψηφίων που έχουν ασχοληθεί με τα δημοτικά πράγματα κατά το κοντινό παρελθόν.

Ως προς την πρόθεση ψήφου δεν είναι δυνατόν να εξαχθούν ουσιαστικά αποτελέσματα, αφού το 60% των δημοτών δεν έχει ακόμα αποφασίσει με αποτέλεσμα κανείς από τους υποψηφίους να μην ξεπερνά το 10% και οι μεταξύ τους διαφορές να κινούνται εντός του στατιστικού σφάλματος. Το στοιχείο αυτό είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την υποψηφιότητα του νυν Δημάρχου ο οποίος φαίνεται να έχει εξαντλήσει τη δυναμική του και να κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως η έρευνα συνέπεσε και με την ανοικτή εκδήλωση της υποψηφιότητας του κ. Μποζίκα χωρίς όμως να φαίνεται πως αυτό το γεγονός αύξησε την επιρροή του αφού δεν αναγνωρίζεται (παρά την πολύχρονη παρουσία του στο Δημοτικό Συμβούλιο) από το 61% των δημοτών και έχει εξαιρετικά χαμηλή διείσδυση στα δυναμικά στρώματα της κοινωνίας (νέοι 18-45 ετών και πτυχιούχοι όλων των ηλικιών) εξαντλώντας τη δυναμική του στους ηλικιωμένους και στους απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Αντίθετα θετικά είναι τα ποιοτικά στοιχεία για τον κ. Ασπρογέρακα και τον κ. Δρούλια. Να σημειωθεί πως ο κ. Δρούλιας χωρίς να έχει ακόμα ανακοινώσει  υποψηφιότητά αναγνωρίζεται ήδη από το 30% των δημοτών και φαίνεται θετικά αναγνωρίσιμο το έργο που έχει κάνει στη Δυτική Αθήνα ως Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΣΚ.

 

 

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved