z
Χαϊδάρι: Προϋπολογισμός 2016
Κατηγορία : Χαϊδάρι / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2015-12-10 11:30:00

 

 

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΧΑΪΔΑΡΙΩΤΙΚΟ ΛΑΟ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29/11/2015 η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα τον προϋπολογισμό του Δήμου Χαϊδαρίου για το 2016.

Η συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο του προϋπολογισμού του Δήμου αποτελεί ίσως την κορυφαία διαδικασία στην λειτουργία του, αφού καθορίζει τους βασικούς οικονομικούς άξονες που θα ακολουθήσει ο Δήμος την επόμενη χρονιά.

Γνωρίζουμε από πρώτο χέρι, ότι πραγματοποιείται σε μία περίοδο που η οικονομική καπιταλιστική κρίση εξακολουθεί να χτυπά τα λαϊκά στρώματα. Επίσης, η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων συνεχίζει να βάζει τις λαϊκές ανάγκες στη γωνία και να τις σφυροκοπά.

Σήμερα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ φέρνει νέες μειώσεις, που ξεπερνούν το 30%, στη χρηματοδότηση για Δήμους και Περιφέρειες «σπρώχνοντας», έτσι, τους Δήμους στη λογική της ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών που παρέχουν για να καλύψουν τη μείωση. Με απλά λόγια, βάλε εσύ λαέ το χέρι ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη να πληρώσεις τα σπασμένα των καπιταλιστών.

Άρα, λοιπόν, το βασικό ερώτημα είναι η ανταποδοτικότητα και το διαρκές χαράτσωμα του λαού πχ: με λειτουργία ΚΟΙΝΣΕΠ σε αθλητισμό, πολιτισμό κλπ, όπως έπραξαν οι προηγούμενες Δημοτικές Αρχές στο Χαϊδάρι ή στόχοι διεκδίκησης και χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών, ώστε να «ζωντανέψουν» οι δημοτικές υποδομές, να μειωθούν τα δημοτικά τέλη, να κρατηθούν σε χαμηλά επίπεδα τα τροφεία, να πάρουν πόδι οι ΚΟΙΝΣΕΠ που έφταναν το κόστος λειτουργίας στα ύψη.

Ο προσανατολισμός που έχει ο δήμος μας ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, τους τελευταίους 15 μήνες γίνεται αντιληπτός από τον κάθε Χαϊδαριώτη καθώς έχουν μειωθεί τα τροφεία, έχουν λυθεί προβλήματα στελέχωσης των παιδικών σταθμών που υπήρχαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, έχουν διωχθεί οι ΚΟΙΝΣΕΠ από τους παιδικούς σταθμούς, αθλητισμό και πολιτισμό. Πλέον, μπορούμε και διοργανώνουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις και έχουμε αθλητικές εγκαταστάσεις που δεν απαγορεύουν τη συμμετοχή των Χαϊδαριωτών λόγο κόστους. Ταυτόχρονα συντηρήθηκαν, αναβαθμίστηκαν και στελεχώθηκαν οι αθλητικές εγκαταστάσεις, έγινε προσπάθεια και θα συνεχιστεί, να συμμετέχουν πλήθος παιδιών σε αθλητικές δραστηριότητες όπως αυτές του καλοκαιρινού camp αλλά και να στηρίξουμε την ανάγκη για μόρφωση παιδιών από εργατικές οικογένειες που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε φροντιστήριο με τη λειτουργία των μαθημάτων αλληλεγγύης.

Με τις προσπάθειες που κάνει η Δημοτική Αρχή, μπήκε φρένο στη συνειδητή προσπάθεια διάλυσης των υπηρεσιών καθαριότητας και τεχνικής υπηρεσίας του δήμου, στελεχώθηκαν με βάση τις όποιες δυνατότητες υπάρχουν σήμερα οι υπηρεσίες, έγιναν σημαντικά έργα μετά από πολλά χρόνια, από την αυτεπιστασία του Δήμου ελαχιστοποιώντας έτσι το κόστος τους, ενώ έγινε σημαντική προσπάθεια να μπει τάξη στις δαπάνες του Δήμου, φροντίζοντας τα λεφτά του Χαϊδαριώτικου λαού να αξιοποιούνται προς όφελος του.

Γνωρίζουμε, ότι όλα τα παραπάνω προφανώς δεν αρκούν αφού η ανεργία, τα βαριά αντιλαϊκά μέτρα (ΕΝΦΙΑ, αυξημένα τέλη κυκλοφορίας, αυξημένα εκκαθαριστικά κ.α.), το σμπαράλιασμα των εργατικών δικαιωμάτων και συμβάσεων με τις νέες ευέλικτες-εξαντλητικές σχέσεις εργασίας, τα νέα μέτρα που έρχονται, διαμορφώνουν μία σκληρή πραγματικότητα για το λαό που πρέπει με τον αγώνα του να ανατρέψει και να θέσει τη δράση του και την πάλη του στο δρόμο της ρήξης.

Η συνολική κατάσταση επιδρά καταλυτικά και στο δήμο, που υφίσταται δραματικές περικοπές πόρων, συρρίκνωση κοινωνικών δομών, αντικατάσταση του προσωπικού με προσωπικό ποικίλων ελαστικών εργασιακών σχέσεων, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την υπηρεσία καθαριότητας. Σα δημοτική αρχή, είναι πάγια η θέση μας ενάντα στην ιδιωτικοποίηση, γίνεται σημαντική προσπάθεια ανάπτυξης των υποδομών καθαριότητας με αγορά νέων μηχανημάτων για ενίσχυση του στόλου καθώς και με την πρόσληψη έμψυχου δυναμικού.

Το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, δείχνει ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης είναι πιστές στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, των ελαστικών μορφών εργασίας, της ανταποδοτικότητας που προωθούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Γι’ αυτό δε λένε κουβέντα για την αρπαγή των αποθεματικών των δήμων και άλλων δημόσιων οργανισμών (ΟΑΕΔ, Ασφαλιστικά Ταμεία) από την κυβέρνηση, για το πάγωμα των έργων όπως των αντιπλημμυρικών για να επιτευχθεί το πρωτογενές πλεόνασμα. Τους ενοχλεί το γεγονός ότι ο προϋπολογισμός προβλέπει έργα και βελτιώσεις κόντρα στην πολιτική τους:

  • έργα βελτίωσης των υποδομών, όπως οι αθλητικές εγκαταστάσεις
  • βελτίωση και ανανέωση του στόλου του δήμου
  • αντιπλημμυρικά έργα και άλλα τεχνικά έργα (πεζοδρομήσεις, παιδικές χαρές κ.α.)
  • προσλήψεις για την ενδυνάμωση και στελέχωση των δημοτικών υπηρεσιών
  • παραμονή των ίδιων, δημοτικών τελών για το χαϊδαριώτικο λαό, με ελάφρυνση των οικονομικά ασθενέστερων
  • μειωμένα τροφεία με στόχο την κατάργησή τους
  • νέα τμήματα σε πολιτισμό και αθλητισμό

Η δημοτική αρχή θα συνεχίσει στο ίδιο μετερίζι, να υπερασπίζεται με όλες τις δυνάμεις της τα συμφέροντα των δημοτών του Χαϊδαρίου, να βρίσκεται δίπλα τους σε κάθε τους ανάγκη και να βάζει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων και των ντόπιων εκφραστών τους στο δήμο. Ξέρουμε ότι ο λαός έχει τη δύναμη να αλλάξει ριζικά την κατάσταση και να διεκδικήσει φιλολαϊκή διέξοδο από την κρίση.

Σε αυτή την υπόθεση δεν πρέπει να λείπει κανείς. Μαζί έχουμε τη δύναμη!

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved