z
«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει προτεραιότητα τη βοήθεια προς τον πολίτη»
Κατηγορία : Περιφερειακά / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2013-07-27 12:40:00

Μια νέα εποχή για την Τοπική Αυτοδιοίκηση εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 2011 με την εφαρμογή του Νόμου του «Καλλικράτη». Δημιουργήθηκε ο β’ βαθμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με 13 Περιφέρειες  και 74 Περιφερειακές Ενότητες ανά την Ελλάδα.

Οι 7 Δήμοι «δυτικά από το ποτάμι» αποτελούν πλέον θεσμοθετημένη  αυτοδιοικητική μονάδα υπό τον τίτλο Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αθήνας με επικεφαλής αιρετό Αντιπεριφερειάρχη.

Ο Νεμεάτης Κώστας Παπαντωνίου είναι ο πρώτος αιρετός Αντιπεριφερειάρχης της Δυτικής Αθήνας. Συνδικαλιστής για πολλά χρόνια σε όλα τα επίπεδα του κινήματος, Αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, άνθρωπος με ελεύθερο πνεύμα και βαθιά δημοκρατική συνείδηση, θεωρήθηκε από πολλούς έκπληξη για το τιμόνι της Αντιπεριφέρειας. Ο ίδιος  ήξερε πολύ καλά πως στη δράση δεν υπάρχουν σύνορα. Ήξερε πως το συνδικαλιστικό κίνημα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχουν πολλά κοινά. Είναι κινήματα που οφείλουν να διεκδικούν για τους εργαζόμενους και την Τοπική Κοινωνία.

 


Εκπαιδευτικός, με σπουδές οικονομικών και πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο Κώστας Παπαντωνίου πίστευε πάντα στο κοινωνικό κράτος, στην κοινωνική δικαιοσύνη, στη δύναμη της πολιτικής, στη δημοκρατία, στο διάλογο. Με αυτά τα πιστεύω, με αξίες, ήθος και επιμονή, με πνεύμα συνεργασίας και  προγραμματισμό πορεύεται αυτά τα δυόμιση χρόνια και στην αυτοδιοίκηση, ειδικότερα τώρα που η χώρα διέρχεται μια από τις κρισιμότερες στιγμές της ιστορίας της.

«Οι  νεοφιλελεύθερες πολιτικές με την επιβολή σκληρών φοροεισπρακτικών μέτρων, συνεχών εισοδηματικών περικοπών, η αύξηση της ανεργίας και η εργασιακή ανασφάλεια έχουν διαμορφώσει δύσκολες συνθήκες διαβίωσης.

Σε αυτό το κλίμα η Τοπική Αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού ενωμένη θα πρέπει να ασκεί κοινωνική πολιτική, να παίρνει μέτρα κοινωνικής ασφάλειας και αλληλεγγύης, να έχει προτεραιότητα τη βοήθεια  προς τον  πολίτη, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της» .

Με αυτά τα δεδομένα και έχοντας να διαχειριστεί την πρώτη εφαρμογή του «Καλλικράτη», καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την υλοποίηση δράσεων και έργων στη Δυτική Αθήνα.

Έργα & Δράσεις

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά την οικονομική κρίση και χάρη στην καλή διαχείριση των οικονομικών της Περιφέρειας Αττικής (πρώην Νομαρχία Αθήνας), η υλοποίηση έργων υποδομής όχι απλώς δεν σταμάτησε, αλλά εντάχθηκαν κι άλλα έργα στον προϋπολογισμό της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αθήνας και στο ΕΣΠΑ. Με απόλυτη συνεργασία Περιφερειάρχη, Αντιπεριφερειάρχη και Δημάρχων της περιοχής, σημαντικά έργα έχουν πάρει το δρόμο τους. Περί τα 40 έργα υποδομής (προϋπολογισμός Περιφέρειας, ΕΣΠΑ, Π.Δ.Ε. με φορέα πρότασης ή υλοποίησης την Περιφέρεια και τους Δήμους) υλοποιούνται στη Δυτική Αθήνα και αφορούν βρεφονηπιακούς - παιδικούς σταθμούς, αγωγούς ομβρίων, διάνοιξη δρόμων, αναπλάσεις, διαμόρφωση πρασίνου, κολυμβητήρια, γήπεδα, πολιτιστικά κέντρα κ.λ.π.

Από το Δεκέμβριο του 2011 με την ημερίδα «Η Δυτική Αθήνα: Οικονομική Κρίση – Ανεργία – Αλληλεγγύη», συνδιαμορφώθηκε, με τη συμμετοχή φορέων και της κοινωνίας, μια πολιτική και ένα πλαίσιο δράσης για την κοινωνική χαρτογράφηση της περιοχής, της ανεργίας, της επιχειρηματικότητας.

Υλοποιήθηκε επιτόπια έρευνα και αυτοψία που αφορούσε τη λειτουργία των καταστημάτων στους εμπορικότερους δρόμους των 7 Δήμων. Καταγράφηκαν τα «λουκέτα», τηρήθηκαν στατιστικά στοιχεία ενώ συμπληρώθηκαν ερωτηματολόγια από τις επιχειρήσεις όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Παράλληλα διενεργήθηκε έρευνα για την ανεργία και συγκεντρώθηκαν ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία που συνθέτουν μια σαφή εικόνα του προβλήματος στην περιοχή.

Η Περιφέρεια Αττικής και η Αντιπεριφέρεια της Δυτικής Αθήνας συμμετείχαν στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας ως μια προσωρινή λύση  και όχι ως ευρέως αποδεκτή μορφή απασχόλησης. Στην Αντιπεριφέρεια Δυτικής Αθήνας απασχολήθηκαν περίπου 400 άνεργοι. Η Περιφέρεια Αττικής θα προβεί στην άμεση εκπόνηση και υλοποίηση ενός ετήσιου προγράμματος απασχόλησης, προϋπολογισμού περίπου €10.000.000, για την επιδότηση πρόσληψης 1.500 εργαζομένων που θα κατανεμηθούν στις 8 Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής. (Απαιτείται σχετική νομοθετική ρύθμιση).

 


Κάθε χρόνο επιχορηγούνται στη Δυτική Αθήνα κοινωφελή ιδρύματα όπως η Παιδική Στέγη Περιστερίου, το Ίδρυμα Θεοτόκος, το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας για Άτομα με νοητική υστέρηση «Η Ελπίδα», τα Κέντρα Πρόληψης (ΚΕ.ΠΕΝ) Φαέθων, Οδοιπορικό και Άρηξις.

Κάθε χρόνο γίνεται δωρεάν διανομή τροφίμων σε ευπαθείς ομάδες και δικαιούχους φορείς της περιοχής. Ενδεικτικά, αναφέρεται ότι το 2011 διανεμήθηκαν 53 τόνοι ζυμαρικά, 36 τόνοι ρύζι και 3,5 τόνοι γραβιέρα, το 2012  28 τόνοι ζυμαρικά, 42 τόνοι ρύζι και 6 τόνοι γραβιέρα σε απόρους, πολυτέκνους, ορφανοτροφεία, συλλόγους, εκκλησίες κτλ.  

«Είναι μια σημαντική βοήθεια που συνεχίζεται και ήδη έχουν επιλεγεί 18 δικαιούχοι φορείς για το  2013. Η δράση αυτή διευρύνεται και με την διάθεση, για πρώτη φορά, τροφίμων στις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων.»

Διαχρονικά, χορηγούνται τα κοινωνικά επιδόματα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Σχεδιάζονται προγράμματα αντιμετώπισης αλκοολισμού, κατάχρησης ουσιών, ψυχικών εξαρτήσεων και εθισμού, προγράμματα  προληπτικής ιατρικής, οδοντιατρικής, ψυχικής υγιεινής, κοινωνικής επανένταξης και αποϊδρυματοποίησης χρονίων ψυχικά πασχόντων. Αναπτύσσονται δράσεις ενημέρωσης-πληροφόρησης για επιδημίες λοιμωδών νοσημάτων και λαμβάνονται μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπισή τους. Υλοποιείται η χορήγηση εμβολίων σε Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία, η συμμετοχή σε προγράμματα εμβολιασμών σε σχολεία, η μεταφορά των μαθητών.

 


Πιστεύοντας πως οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στη Δυτική Αθήνα θα πρέπει να βελτιωθούν και όχι να συρρικνωθούν, ο Αντιπεριφερειάρχης πήρε σχετικές πρωτοβουλίες.  

Μεταξύ αυτών η παρέμβαση στον ΕΟΠΠΥ στις 09-05-2-13 και η επίσκεψη στο Αττικό Νοσοκομείο στις 29-05-2013, όπου τέθηκαν τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Αττικής.  

«Αναλάβαμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση της Δυτικής Αθήνας (Αντιπεριφέρεια και Δήμοι) αυτή την πρωτοβουλία γιατί δεν πρέπει να αφήσουμε την οικονομική κρίση να γίνει και ανθρωπιστική. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε ούτε την αποδόμηση του κράτους πρόνοιας, ούτε την υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας. Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε, να κάνουμε μια κοινή προσπάθεια στην επίλυση των προβλημάτων του Νοσοκομείου, να δράσουμε συμπληρωματικά και συλλογικά. Η σημερινή συνάντηση αποτελεί την αφετηρία καταγραφής και επίλυσης των ζητημάτων που έχουν σχέση με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες», δήλωσε ο κ. Παπαντωνίου μετά την επίσκεψη στο Αττικό Νοσοκομείο.

Η Δυτική Αθήνα, παρά την υποβάθμιση που έχει υποστεί, έχει  αξιόλογους πνεύμονες πράσινου  και γίνονται προσπάθειες για την προστασία και την  ανάδειξη τους.

Είναι γνωστή η κατάσταση του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης». Δυστυχώς παρά τις παρεμβάσεις της Αντιπεριφέρειας τόσο στον τύπο όσο και στο Περιφερειακό Συμβούλιο με τη θέση ότι το Πάρκο μπορεί να διασωθεί με θεσμική αλλαγή και μέσα από έναν διαβαθμιδικό σύνδεσμο με τη συμμετοχή της Αντιπεριφέρειας και των εμπλεκόμενων Δήμων, η λύση αυτή δεν έχει προχωρήσει.

Παράλληλα, με αυτοψίες σε περιοχές όπως το Ποικίλο Όρος, το ρέμα της Εσχατιάς, το Χαϊδαρόρεμα, το Μπαρουτάδικο, τη Λίμνη Κουμουνδούρου κτλ. και στην κατεύθυνση των αυστηρών ελέγχων για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας η προσπάθεια έχει φέρει θετικά αποτελέσματα.

 


Στα πολιτιστικά, η Αντιπεριφέρεια της Δυτικής Αθήνας χάραξε το δικό της πλαίσιο και στρατηγική. Με ημερίδες και πολιτιστικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με κοινωφελείς φορείς και ΑμεΑ, με αφιερώματα σε σημαντικές προσωπικότητες της μουσικής μας παράδοσης, αλλά και εκδηλώσεις για την Τρίτη Ηλικία, για το περιβάλλον και την οικολογική μετακίνηση, δράσεις που υλοποιήθηκαν με ελάχιστες δαπάνες, η Αντιπεριφέρεια επέμεινε στην αναγκαιότητα των πολιτιστικών δράσεων σε μια περίοδο αξιακής κρίσης.

Τέλος, σχετικά με τη δημόσια διοικηση είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη «Σήμερα η Περιφερειακή Ενότητα διανύει μια δύσκολη περίοδο καθώς από τα αλλεπάλληλα μέτρα της διαθεσιμότητας, της κινητικότητας αλλά και σε πολλές περιπτώσεις  πρόωρης συνταξιοδότησης λόγω της κρίσης, το ανθρώπινο δυναμικό δεν επαρκεί. Η ανισομερής κατανομή των εργαζομένων και σε πολλές περιπτώσεις οι δαιδαλώδεις διαδικασίες για την επίλυση ζητημάτων, ιδίως οικονομικής φύσης, δυσχεραίνουν τη εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών και κατ’επέκταση την αποτελεσματική και άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη.

Έχει κατ’επανάληψη τονιστεί ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να στηριχτεί και όχι να βάλλεται,  να αποκτήσει αρμοδιότητες συνοδευόμενες από αντίστοιχους πόρους και όχι να αποδυναμώνεται. Οι επιλογές της κεντρικής εξουσίας και τα αντιλαϊκά μέτρα βαθαίνουν την κρίση. Η κοινωνία ασφυκτιά. Η αβεβαιότητα για το αύριο δεν έχει τέλος.

Εμείς στη Δυτική Αθήνα θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και τους αγώνες μας με την ίδια συνέπεια, επιμονή και την ελπίδα για διορθωτικές αλλαγές με θετικό πρόσημο.»

 

Ο κ. Παπαντωνίου επισκέφθηκε το νοσοκομείο, ανταλλάξαμε απόψεις που αφορούσαν την ανάπτυξη και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει από πλευράς στελέχωσης. Συζητήσαμε για το πρόβλημα του parking και γενικότερα για όλα τα θέματα που αφορούν άμεσα το νοσοκομείο. Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση αφού ο Αντιπεριφερειάρχης έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για όλα τα προβλήματα και υποσχέθηκε ότι θα κάνει ότι περνάει από το χέρι του για την επίλυση τους.

Ηλίας Λαμπίρης-Διοικητής νοσοκομείου «Αττικόν»

 

 

 

 

Οι κοινές απόψεις και η στόχευση, με τον κ. Παπαντωνίου, μας έχουν οδηγήσει στο να διαμορφώσουμε ένα τοπίο, ανοιχτό στην κοινωνία. Με λίγα λόγια το μέλημά μας είναι να γκρεμίσουμε τα ελλειμματικά τείχη έτσι ώστε η τοπική κοινωνία και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο να διαπιστώνει και να καταγράφει τις όποιες τυχόν αδυναμίες αλλά και τα όποια θετικά. Σας διαβεβαιώνω ότι από αυτή την κίνηση μας απολαμβάνουμε μόνο θετικά και εμείς αλλά κυρίαρχα τα παιδιά μας.

Δημήτρης Βεζυράκης-Πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας παιδιού «Η μητέρα»

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved