z
Μήνυμα του Γιάννη Σγουρού για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία
Κατηγορία : Περιφερειακά / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2012-12-03 15:35:00

Ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία δήλωσε:

«Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, το 7-10% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από μια αναπηρία, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία ανέρχεται σε 37 εκατομμύρια άτομα, αριθμός που αντιστοιχεί στο 10% του πληθυσμού. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των ατόμων με αναπηρία, υπολογίζεται περίπου στο 1 εκατομμύριο.

Οι αριθμοί δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό. Κεντρική Διοίκηση, Οργανισμοί και κοινωνία, οφείλουν να δώσουν προτεραιότητα στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία.

Η Περιφέρεια Αττικής υποστηρίζει έμπρακτα τα άτομα με αναπηρία αναπτύσσοντας συγκεκριμένες δράσεις. Ενδεικτικά, για το 2012 προχώρησε σε:

- Καταβολή 23 εκατομμυρίων Ευρώ για επιδόματα Νεφροπαθών

- Επιχορήγηση 6 εκατομμυρίων Ευρώ για Πιστοποιημένους Φορείς Κοινωνικής Φροντίδας ΑμΕΑ (π.χ. σωματεία και ιδρύματα)

- Χορήγηση περίπου 5.500 κουπονιών για Κάρτες Απεριορίστων Διαδρομών ΑμΕΑ, προκειμένου να μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς

- Καταβολή 3 εκατομμύρια Ευρώ για τη μεταφορά μαθητών που φοιτούν στα Ειδικά Σχολεία

- Παροχή συμβουλευτικής και κοινωνικής υποστήριξης στα άτομα με αναπηρία μέσω των υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας, ενώ παράλληλα αδειοδοτεί κέντρα αποθεραπείας, αποκατάστασης, δημιουργικής απασχόλησης, βρεφονηπιακούς σταθμούς κλπ.

Όχι μόνο σήμερα αλλά κάθε μέρα, οι προσπάθειες μας πρέπει να προσανατολίζονται στη διευκόλυνση της ζωής των ατόμων με αναπηρία. Το να είσαι άτομο με ειδικές ανάγκες δεν είναι επιλογή, το να δυσκολεύεις ή να διευκολύνεις τη ζωή ενός τέτοιου ατόμου όμως είναι. Αξίζουν τον απεριόριστο σεβασμό μας  και όχι την αδιαφορία μας».

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved