z
Παρέμβαση του Περιφερειάρχη Αττικής στο Έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΕ
Κατηγορία : Περιφερειακά / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2012-12-03 15:45:00

Ο Πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε. και Περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, στην παρέμβασή του, την οποία πραγματοποίησε εκ μέρους του - λόγω προγραμματισμένης επίσκεψής του στην Κύπρο, παρουσία του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, -  η Αναπληρώτριά του και Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα, κ. Άννα Παπαδημητρίου - Τσάτσου, στο σημερινό Έκτακτο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, τόνισε ότι το 2012 ήταν ίσως η χειρότερη χρονιά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού μια πρωτοφανής επίθεση ξεκίνησε με το πρώτο Μνημόνιο κορυφώθηκε με την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.

Επίσης, επισήμανε ότι δεν υπάρχει ούτε ένα νομοσχέδιο, Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ή Υπουργική Απόφαση που να έχει εκδοθεί το τελευταίο διάστημα και να μην εμπεριέχει διατάξεις για περικοπές στα έσοδα της Αυτοδιοίκησης ή ανατροπές σε θεσμικά της θέματα και όλα αυτά χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος ή προσπάθεια εξεύρεσης άλλων λιγότερο επώδυνων λύσεων. Και μάλιστα με δεδομένο ότι κανένας άλλος φορέας του Δημοσίου δεν έχει καταφέρει να προχωρήσει σε περικοπές 60% στα λειτουργικά του έξοδα. Η Αυτοδιοίκηση έχει τη μικρότερη συμμετοχή στο δημόσιο χρέος και τη μεγαλύτερη συνεισφορά στον περιορισμό του ελλείμματος της χώρας.

Σχετικά με την Αυτοτέλεια των ΟΤΑ, ο κ. Σγουρός, τόνισε ότι αυτή κατοχυρώνεται ρητά στο Σύνταγμα της Ελλάδας αλλά πλέον τίθεται εν αμφιβόλω, ενώ παράλληλα η κρατική χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 60% για τα λειτουργικά έξοδα της Αυτοδιοίκησης και κατά 90% για τις επενδύσεις . Αντίστοιχη μείωση δεν επιβλήθηκε στους φορείς της Κεντρικής Διοίκησης.

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved