z
Ρ. Δούρου: «Η νέα Κυβέρνηση έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής»
Κατηγορία : Συνεντεύξεις / Ημερομηνία Δημοσίευσης : 2015-03-08 17:00:00

Στην εφημερίδα ΔΥΤΙΚΑ ΝΕΑ μίλησε η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου. Η κα Δούρου έπειτα από ερωτήσεις μας, αναφέρθηκε στις άριστες εκλογές σε οργανωτικό και οικονομικό επίπεδο που διεξήχθησαν, στη νέα Κυβέρνηση Αριστεράς, στο πολύ σημαντικό θέμα των απορριμμάτων και στις επόμενες κινήσεις που θα κάνει η Περιφερειακή αρχή.


Δ.Ν. κα Δούρου σύμφωνα με πληροφορίες οι εκλογές που διεξήχθησαν ήταν άριστες σε οργανωτικό και οικονομικό επίπεδο. Θα θέλατε να μας πείτε πως ακριβώς συνέβη αυτό;


Ρ.Δ. Σε ό,τι αφορά στην Περιφέρεια Αττικής που είχε την ευθύνη της διοργάνωσης των εκλογών στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, λειτουργήσαμε σύννομα, εφαρμόζοντας όλες τις πρόνοιες του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, 26/2012. Και παράλληλα δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση στην έγκυρη, έγκαιρη και αξιόπιστη οργάνωση. Αξιοπιστία στη διαδικασία και εξοικονόμηση χρημάτων, ήσαν οι δύο βασικές μας κατευθύνσεις.

 

Βάλαμε φρένο στα πεταμένα λεφτά. Για παράδειγμα μειώσαμε στο μισό το κόστος σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Μειώσαμε έτσι το κόστος μίσθωσης του χώρου. Με τα μισά χρήματα των εκλογών του 2014, η περιφέρεια Αττικής μίσθωσε μεγάλο τμήμα του σταδίου Ειρήνης και Φιλίας σχετικά με τη διαχείριση και τη μετάδοση του εκλογικού αποτελέσματος. Έτσι, φέτος η μίσθωση χώρων ανήλθε στις 12.685 ευρώ έναντι 77.000 στις εκλογές του 2010 και 26.000 σε εκείνες του 2014.

 

Παράλληλα κόψαμε τα λεφτά για δήθεν ενημέρωση, για λήψη φωτογραφιών ή βιντεοσκοπήσεων που στην πραγματικότητα ήταν επιχορήγηση εφημερίδων και ημετέρων. Τίποτε από αυτά δεν συνέβαλε στην αξιοπιστία της εκλογικής διαδικασίας. Αντί λοιπόν να δίνουμε χρήματα για ανούσια και ασήμαντα πράγματα, εμείς διασφαλίσαμε με τη χρήση τεχνολογιών πληροφορικής, την ηλεκτρονική και ασφαλή επαλήθευση των αποτελεσμάτων.

 

Πέρα από όλα αυτά, κάναμε και μια σημαντική αλλαγή, μια ρήξη με πελατειακές πρακτικές ευνοιοκρατίας του παρελθόντος. Για πρώτη φορά διενεργήθηκε κλήρωση μεταξύ όλων των εργαζομένων για τη συγκρότηση των εκλογικών συνεργείων. Το μήνυμα ήταν σαφές: η Περιφέρεια διοργανώνει αδιάβλητες, έγκυρες και με μικρότερο κόστος εκλογές.


Δ.Ν.  Πρώτη φορά Κυβέρνηση Αριστεράς έλεγε το σύνθημα που προώθησε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές. Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε πως ο κόσμος θέλησε να δοκιμάσει την διαφορετική πολιτική που προεκλογικά διεμήνυσε το κόμμα σας. Ποιες είναι οι προσδοκίες που πρέπει να έχουμε για τη νέα Κυβέρνηση;


Ρ.Δ. Η νέα κυβέρνηση έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής. Και είμαστε ακόμη στην αρχή. Οι προσδοκίες των πολιτών είναι πολύ υψηλές και το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν διαθέτει περίοδο χάριτος. Μπροστά του είναι το βαρύ καθήκον αλλαγής υποδείγματος άσκησης πολιτικής. Ο στόχος είναι να γίνει η πολιτική αξιόπιστη, να πιάσει το νήμα των αγώνων και των αγωνιών των πολιτών. Το πρώτο βήμα - εκείνο του εναρμονισμού της Βουλής με την κοινωνία -, έγινε.

 

Τώρα έχει έλθει η ώρα για την πιο κρίσιμη φάση: εκείνη της απόδειξης ότι μπορεί η πολιτική να ασκηθεί διαφορετικά. Μαζί με τους πολίτες, για τους πολίτες, από τους πολίτες. Κάτι που εύκολα λέγεται και γράφεται αλλά που η υλοποίησή του απαιτεί τέχνη και τεχνική. Και γνώση. Και επιμονή και σοβαρότητα. Τα εμπόδια είναι πολλά, έχουν να κάνουν με βαθιά ριζωμένους τρόπους σκέψης αλλά δεν είναι ανυπέρβλητα.

 

Για πρώτη φορά μια συμμαχική κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας, με πρόγραμμα και σαφή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καλείται να δώσει μια διπλή  μάχη. Αφενός να αλλάξει το πολιτικό υπόδειγμα και αφετέρου να εφαρμόσει μια νέα πολιτική ανάπτυξης σε στέρεες, υγιείς βάσεις, με αλληλεγγύη και κοινωνική δικαιοσύνη. Διπλό διακύβευμα, ενιαία ευθύνη.

 


Δ.Ν.   Στα θέματα που σας αφορούν περισσότερο τώρα, πρόβλημα παραμένει η διαχείριση των απορριμμάτων. Ποια είναι η λύση που θα δώσει η “Ρένα” στο σημαντικό πρόβλημα;


Ρ.Δ. Η αλλαγή του συστήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων αποτελεί ένα συλλογικό στοίχημα που πρέπει θυσία να κερδηθεί σε συνεργασία με τους δήμους προς όφελος των πολιτών, της δημόσιας υγείας, της κοινωνίας. Η Αττική πρέπει να πάψει να είναι, εν έτει 2014, το αντιπαράδειγμα, στο θέμα αυτό. Χρειαζόμαστε εναρμονισμό με την ευρωπαϊκή, και πλέον από το 2012, εθνική νομοθεσία. Κάτι που σημαίνει μείωση του όγκου των απορριμμάτων, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, επανάχρηση, στο πλαίσιο ενός οικονομικά και οικολογικά δίκαιου και βιώσιμου, αποκεντρωμένου συστήματος διαχείρισης, με δημόσιο έλεγχο. Ήδη έχουμε κάνει τα πρώτα βήματα στην κατεύθυνση αυτή, με την ακύρωση, για παράδειγμα, των σχεδίων για την κατασκευή των τεσσάρων εγκαταστάσεων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ.

 

Τούτες τις μέρες η Περιφέρεια με τον ΕΔΣΝΑ διοργανώνουμε ένα τριήμερο διεθνές συνέδριο με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην παρουσίαση των ξένων εμπειριών αναφορικά με συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης στο Βέλγιο, το Ισραήλ, την Ισπανία, την Ιρλανδία, κ.α.. Χώρες και δήμους που εφαρμόζουν με επιτυχία συστήματα, διαφορετικά μεν μεταξύ τους, που όμως συγκλίνουν σε ένα στόχο: σε μια διαχείριση των απορριμμάτων που δεν επιβαρύνει την τσέπη των πολιτών, την υγεία τους και το περιβάλλον.

 

Αυτό που για την Αττική παραμένει ακόμη ζητούμενο με υπαιτιότητα των μέχρι σήμερα κεντρικών και περιφερειακών εξουσιών. Σήμερα όμως τα δεδομένα αλλάζουν, με μια περιφερειακή Αρχή και μια νέα κυβέρνηση που έχουν τόσο το πρόγραμμα όσο και την ανάλογη πολιτική βούληση, να έλθουν σε ρήξη με κατεστημένες συνήθειες και τρόπους σκέψης για να φέρουν την Αττική από την υπανάπτυξη της ταφής των απορριμμάτων στον 21ο αιώνα.


Δ.Ν.   Θα θέλατε να μας πείτε τις επόμενες κινήσεις που θα γίνουν από την Περιφέρεια Αττικής στο κοντινό μέλλον;


Ρ.Δ. Πέρα από το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, δίνουμε έμφαση σε δύο μέτωπα. Σε εκείνο της εισόδου της Περιφέρειας σε μια νέα τροχιά, σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της, μέσα από την αλλαγή του τρόπου άσκησης πολιτικής. Ένας δύσκολος στόχος διότι πρέπει να αλλάξουν συνήθειες και νοοτροπίες βαθιά εμπεδωμένες - πρέπει να σπάσουν αποστήματα ετών, να ξεπεραστούν αγκυλώσεις που παραπέμπουν σε "ευκολίες", να "ξεβολευτούν" μικρο-συμφέροντα.

 

Όλα αυτά όμως πρέπει να γίνουν και θα γίνουν, όχι από κάποιο καπρίτσιο της νέας Περιφερειακής Αρχής αλλά γιατί η Περιφέρεια Αττικής οφείλει και επιβάλλεται να λειτουργεί στα πρότυπα σύγχρονου οργανισμού διοίκησης και όχι φέουδου τριτοκοσμικής χώρας, με καπετανάτα και μικρο-εξουσίες. Τα πράγματα θα αλλάξουν γιατί το οφείλουμε στους πολίτες που μας ψήφισαν τον Μάιο του 2014, προσδοκώντας να αλλάξουν τα πράγματα.

 

Το δεύτερο μέτωπο έχει να κάνει με την εφαρμογή του προγράμματός μας σε δύο επίπεδα. Το πρώτο αφορά στις κοινωνικές πολιτικές για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. και το δεύτερο αφορά στην εφαρμογή εκείνων των αναπτυξιακών πολιτικών που θα δημιουργήσουν απασχόληση. Πρόκειται για ένα στοίχημα που χρειάζεται την συνέργεια της κεντρικής εξουσίας προκειμένου να εκμεταλλευτούμε τους ίδιους πόρους της Περιφέρειας αλλά και τα χρηματοδοτικά εκείνα εργαλεία της ΕΕ. Απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες, επιμονή και συστηματική προσπάθεια. Αλλά την οφείλουμε στους πολίτες και θα την κάνουμε πράξη.

© 2011-2022 westnews.gr, all rights reserved